V Stropkove na 80. výročie SNP otvoria nový park

1196x
26. August 2024
Na 80. výročie SNP otvoria park venovaný vojnovému hrdinovi zo Stropkova
 
Dominantou otvoreného parku bude nadživotná bronzová busta Adolfa Weinholda. (Zdroj: Mesto Stropkov)  

V Stropkove vrcholia prípravy na oslavy 80. výročia vypuknutia Slovenského národného povstania. Mesto pri tejto príležitosti sprístupní novovybudovaný park v širšom centre mesta pomenovaný po rodákovi a čestnom občanovi Stropkova Adolfovi Weinholdovi.

Dominantou priestoru bude jeho nadživotná bronzová busta. „Tohtoročné oslavy SNP budú u nás mimoriadne. Som veľmi rád, že sa nám podarilo pretvoriť donedávna neatraktívne verejné priestranstvo na príjemný malý park, ktorý bude zároveň spomienkou na kapitána Adolfa Weinholda, hrdinu SNP, ktorý sa narodil v Stropkove. Dovolím si povedať, že určitým spôsobom splácame historický dlh takejto osobnosti, keďže ešte donedávna bol pre mnohých Stropkovčanov neznámy. Navyše, dôstojníci slovenskej armády, ktorí boli kľúčovými postavami povstania, boli predchádzajúcim režimom roky zaznávaní,“ uviedol primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Adolf Weinhold velil povstaleckým jednotkám na Hornej Nitre a bol jedným z najbližších spolupracovníkov generála Jána Goliana. „O živote A. Weinholda bude v parku informovať pamätná tabuľa, pribudli tam nové spevnené plochy a kompletne nový mobiliár. V rámci budovania parku sme vytvorili aj osem nových parkovacích miest, prioritne určených pre obyvateľov blízkej 40-bytovej jednotky. Autorom busty je akademický sochár Jozef Hobor, samotný park navrhol Vladimír Vagaský,“ dodal primátor.
 
 Hlavným organizátorom osláv je mesto Stropkov a okrem pozvaných hostí očakávajú aj účasť vyše štyridsiatky príbuzných A. Weinholda zo Slovenska i zahraničia. (Zdroj: Mesto Stropkov)

Pri jeho budovaní sa samospráva snažila klásť čo najväčší dôraz na zmiernenie klimatických zmien a udržateľnosť, teda rozsiahlu výsadbu novej zelene a zachytávanie vody a vytvorenie príjemnej oddychovej zóny v centre Stropkova.

Hlavným organizátorom osláv je mesto Stropkov a okrem pozvaných hostí očakávajú aj účasť vyše štyridsiatky príbuzných A. Weinholda zo Slovenska i zahraničia. Slávnosť začína o 14.00 hod. príhovormi a následným odhalením busty. Dejiskom druhej časti programu bude stropkovský kaštieľ, kde je inštalovaná výstava „SNP v okolí Stropkova“.

Celkové náklady na vybudovanie parku predstavujú takmer 120 tisíc eur. Väčšinu z toho by chcela samospráva pokryť z regionálneho príspevku z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, o ktorý sa uchádzajú, zvyšok uhradia z vlastných zdrojov.
 
Adolf Weinhold sa narodil 10. decembra 1903 v Stropkove. Pochádzal z veľmi jednoduchých pomerov. (Zdroj: Jozef Števula) 

O Adolfovi Weinholdovi

Narodil sa 10. decembra 1903 v Stropkove. Jeho otec bol roľník Ján Weinhold (*1854 - †1931), ktorý sa narodil v severných Čechách, matka bola Magdaléna, rod. Gazda (*1865 - †1924). V Stropkove vychodil ľudovú školu, v ďalších štúdiách pokračoval v Košiciach a v Prahe. Počas mobilizácie v roku 1938 narukoval do Jelšavy ako veliteľ záložného práporu. V apríli 1939 nastúpil do zamestnania na Slovenský štatistický úrad v Bratislave, kde pracoval až do leta 1941. Vtedy urobil zásadné rozhodnutie. Vstúpil do slovenskej brannej moci a v auguste 1941 sa v hodnosti nadporučíka pechoty v zálohe stal dôstojníkom z povolania.
 

Do odboja bol ako presvedčený protinacista cieľavedomejšie zapojený v priebehu roku 1943 podplukovníkom generálneho štábu Jánom Golianom a odbojovú činnosť organizoval na Horehroní. V čase zintenzívnenia príprav na povstanie ho v máji 1944, v hodnosti stotníka (kapitána), preložili do Zemianskych Kostolian na Hornú Nitru. Tam pôsobil ako veliteľ zbrojného skladu slovenskej armády s pôsobnosťou pre Nováky, Bošany a Topoľčany.

V tom čase nadviazal spojenie s protifašisticky naladenými dôstojníkmi, spolupracoval s partizánmi a podieľal sa na vyzbrojení a vystrojení Hornonitrianskej partizánskej brigády. Večer 29. augusta 1944 sa spolu s celou posádkou pridal k povstalcom, urýchlene uskutočnil mobilizáciu a dozeral na formovanie obrany. Vyznamenal sa v bojoch pri Čakajovciach, Topoľčanoch, Broďanoch, Navojovciach, Hradišti, Veľkých Uherciach či Baťovanoch (dnešné Partizánske).
 
 Nápis na pamätníku obetiam SNP v Zemianskych Kostoľanoch (Zdroj: Jozef Števula)

Dňa 9. septembra 1944, po páde Baťovian, bol pri vedení protiútoku pri Malých Uherciach zranený, keď z bojiska odnášal raneného spolubojovníka, kapitána Tkáča a padol do nemeckého zajatia. Po vypočúvaní gestapom v Topoľčanoch a v Nitre ho členovia nacistickej tajnej polície odviezli na neznáme miesto a odvtedy ho nik nevidel. Zomrel ako 40-ročný. Miesto jeho posledného odpočinku je dodnes neznáme.

Nech odkaz hrdinu zo Stropkova zostane príkladom pre ďalšie generácie a jeho statočné slová a principiálny postoj zanechajú trvalú stopu v srdciach národa, ktorý desaťročia trpel pod nadvládou okupantov a navzdory osudu sa zbavil okov nacistickej i komunistickej totality.

„Ja som bol veliteľom posádky. Ja som dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy, podľa hlasu vlastného svedomia a rozumu vydal rozkaz vypustiť benzín a zničiť skladovacie zariadenie a skontroloval som jeho plnenie. Bol to rozkaz môjho ľudu. Som dôstojník slovenského národa a jedine jemu som viazaný prísahou vernosti a jedine jemu slúžim!“ (A. Weinhold, september 1944)
 
 Tabuľka označujúca Ulicu kapitána Weinholda v Zemianskych Kostoľanoch (Zdroj: Jozef Števula)

Udelené vyznamenania
1939 - Pamätná medaila Za obranu Slovenska v marci 1939
1941 - medaila Za zásluhy
1945 - Rad SNP I. triedy in memoriam
1945 - Československý vojnový kríž 1939 in memoriam
1946 - československá vojenská medaila Za chrabrosť pred nepriateľom in memoriam
2022 - Čestné občianstvo mesta Stropkov in memoriam
2022 - Pamätný kríž III. stupňa in memoriam

Pamätné miesta
Pomenovanie Ulice kpt. Weinholda v Zemianskych Kostoľanoch
Pamätné tabule v Podbrezovej a v Zemianskych Kostoľanoch
Meno na pamätníku obetiam SNP v Zemianskych Kostoľanoch
Bronzová busta a park v Stropkove
(12:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár