Poslanci PSK schválili zámer zvýšenia kapacity Centra sociálnych služieb v Kežmarku

1098x
27. August 2024
 Poslanci PSK schválili zámer zvýšenia kapacity CSS v Kežmarku
 V dôsledku zmienených stavebných úprav pôvodného objektu dôjde k navýšeniu kapacity, čo umožní zabezpečiť poskytovanie sociálnych služieb ambulantnou formou pre ďalších desať prijímateľov (Zdroj: PSK)
 
Centrum sociálnych služieb v Kežmarku by mohlo rozšíriť svoju kapacitu a tým aj služby sociálnej starostlivosti poskytované ambulantnou formou.
 
Investičný zámer, ktorý počíta hlavne s vybudovaním nového podlažia, odobrili na augustovom zasadnutí krajskí poslanci. Zriaďovateľ zariadenia, Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa chce o nenávratný finančný príspevok uchádzať z Plánu obnovy a odolnosti SR. Rozpočet projektu je na úrovni 1,6 milióna eur.  
 
Prešovský samosprávny kraj má v pláne zrekonštruovať Centrum sociálnych služieb v Kežmarku situované Pod lesom s cieľom rozšíriť kapacitu komunitnej sociálnej starostlivosti z terajších 20 na plánovaných 30 miest. Využiť chce pritom zdroje z Plánu obnovy a odolnosti SR, v rámci ktorej rezortné Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny rozšírilo podmienku oprávnenosti získania finančných prostriedkov cez novú výzvu.
 
 
Projekt rieši realizáciu nadstavby ďalšieho podlažia
 
Pripravovaný projekt je v  rozpočte 1,59 mil. eur s predpokladanou dobou realizácie v horizonte rokov 2024 až 2026. Projekt rieši realizáciu nadstavby ďalšieho podlažia v budove poskytujúcej sociálne služby ambulantnou formou. Súčasťou nového podlažia majú byť miestnosti pre pohybové aktivity a rehabilitáciu, ako aj pre záujmové a pracovné činnosti  prijímateľov sociálnych služieb. V nových priestoroch sa tiež vytvorí  knižnica a čitáreň. Počíta sa tu aj s vybudovaním nového externého výťahu. Vďaka tomu sa v budove zabezpečí plná bezbariérovosť a lepšia dostupnosť sociálnej služby.
 
V dôsledku zmienených stavebných úprav pôvodného objektu dôjde k navýšeniu kapacity, čo umožní zabezpečiť poskytovanie sociálnych služieb ambulantnou formou pre ďalších desať prijímateľov, predovšetkým osôb so zdravotným znevýhodnením. Medzi inými sú to aj  bývalí alebo končiaci žiaci Špeciálnej základnej školy nachádzajúcej sa v blízkosti CSS, ktorým doteraz pre naplnenú kapacitu zariadenia nebolo možné túto službu zabezpečiť.
(14:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár