Viac ako tridsať stredných škôl v kraji prejde debarierizáciou

1398x
28. August 2024
Vyše tri desiatky stredných škôl PSK budú bez bariér
 
Školy vďaka európskym peniazom upravia svoje parkoviská, vstupy do budovy aj priestory interiéru. Ilustračná fotografia. (Zdroj: psk.sk)

V Prešovskom kraji prejde debarierizáciou viac ako tridsať župných stredných škôl.
 
Umožnia to prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti SR v rámci výzvy vyhlásenej rezortom školstva, v ktorej bol práve Prešovský samosprávny kraj (PSK) jedným z najaktívnejších. Školy vďaka európskym peniazom upravia svoje parkoviská, vstupy do budovy aj priestory interiéru. Uľahčia tak prístup aj imobilným. Premenou debarierizácie už prešla Obchodná akadémia v Poprade a na rade je ďalších päť župných škôl.

Objekty slovenských škôl boli postavené pred desiatkami rokov a pri ich výstavbe sa neriešila architektonická existencia bariér. V súčasnosti je situácia iná a mnohé stredné školy aj v Prešovskom kraji chcú cez dispozičné úpravy zjednodušiť prístup k vzdelávaniu tiež znevýhodneným žiakom.
 
Projekty debarierizácie má uskutočniť aj viac ako 30 stredných škôl zriaďovaných prešovskou krajskou samosprávou. Ilustračná fotografia. (Zdroj: psk.sk)  
 
Preto vstúpili do výzvy Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR zameranej na debarierizáciu, ktorá pri celkovom rozpočte 32,6 mil. eur alokovanom z Plánu obnovu počíta s realizáciou projektov v približne 182 väčších školách s počtom žiakov nad 275. Maximálna výška finančných prostriedkov pre jednu z nich je pritom stanovená na úrovni 180-tisíc eur.

Projekty debarierizácie má uskutočniť aj viac ako 30 stredných škôl zriaďovaných prešovskou krajskou samosprávou. Sú z okresov Prešov, Poprad, Humenné, Bardejov, Vranov nad Topľou, Levoča, Kežmarok, ako aj Sabinov, Snina Stará Ľubovňa a Svidník. Zámery škôl a ich financovanie, odobrené krajským parlamentom, rovnako prešli schvaľovacími procesmi rezortu ministerstva školstva, pričom sú za vyše 5 miliónov eur.

Zamerajú sa na vybudovanie bezbariérových vstupov do školských budov, vrátane parkovania, exteriérových rámp a automatických vstupných dverí. Úpravy zabezpečia bezproblémový pohyb imobilných medzi poschodiami cez obstaranie schodiskových plošín, prípadne výťahov či výťahových plošín. Počíta sa aj s rekonštrukciou sociálnych zariadení a šatní.
 
Vyše tri desiatky stredných škôl PSK budú bez bariér. Ilustračná fotografia. (Zdroj: psk.sk)  

V prípade Obchodnej akadémie v Poprade je stavba zameraná na debarierizáciu jej priestorov už ukončená, v piatich ďalších župných školách boli staveniská medzitým odovzdané zhotoviteľovi. Konkrétne v SPŠ strojníckej v Prešove, Spojenej škole Ľ. Podjavorinskej v Prešove, SOŠ technickej v Humennom, ako aj na Gymnáziu arm. gen. L. Svobodu v Humennom a na Gymnáziu T. Vansovej v Starej Ľubovni. V najbližších dňoch sa realizátorovi odovzdajú ďalšie tri školy, a to dve v Prešove a jedna vo Vranove nad Topľou.

Zmienené školy by sa mohli debarierizovať už do konca tohto roka v závislosti od ukončenia súťaží na zhotoviteľa stavieb a uzavretím zmlúv s dodávateľmi. Posledný termín na ukončenie stavebných aktivít projektov majú do konca júna 2025.
 
Viac ako tridsať stredných škôl v kraji prejde debarierizáciou. Ilustračná fotografia. (Zdroj: psk.sk) 

Zoznam SŠ PSK, ktorých sa týka debarierizácia:

SPŠ strojnícka v Prešove
Gymnázium J. A. Raymana v Prešove
SPŠ stavebná v Prešove
Spojená škola Ľ. Podjavorinskej v Prešove
SOŠ gastronómie a služieb v Prešove
SOŠ technická v Prešove
Hotelová akadémia v Prešove
SOŠ pedagogická v Prešove
Gymnázium, Konštantínova v Prešove
SPŠ elektrotechnická v Prešove
SOŠ služieb v Prešove
Spojená škola na Masarykovej ul. v Prešove
Obchodná akadémia v Poprade
SOŠ remesiel a služieb v Poprade
SPŠ techniky a dizajnu v Poprade
SOŠ technická v Poprade
Gymnázium na Kukučínovej ul. v Poprade
SPŠ polytechnická J. A. Baťu vo Svite.
SPŠ technická v Bardejove
Spojená škola J. Henischa v Bardejove
SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb J. Andraščíka v Bardejove
SOŠ vo Vranove nad Topľou
Gymnázium C. Daxnera vo Vranove nad Topľou
SOŠ drevárska vo Vranove nad Topľou
Gymnázium arm. gen. L. Svobodu v Humennom
SOŠ technická v Humennom
SOŠ obchodu a služieb v Humennom
Gymnázium T. Vansovej v Starej Ľubovni
SOŠ v Snine
SOŠ polytechnická a služieb vo Svidníku
Gymnázium v Lipanoch
Spojená škola v Sabinove
SOŠ pedagogická v Levoči
SOŠ v Kežmarku

(8:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár