V Prešovskom kraji zrekonštruovali takmer šesť kilometrov ciest

1525x
28. August 2024
Nový asfalt v Prešovskom kraji má ďalších takmer 6 kilometrov ciest
 Kraj ich opravil za celkovo 828-tisíc eur (Zdroj: PSK)
 
Prešovský samosprávny kraj (PSK) v rámci svojej rozsiahlej cestnej siete sa zameral na opravy ďalších nevyhovujúcich úsekov.
 
Tentoraz prešli renováciou vozovky v okresoch Sabinov, Stará Ľubovňa a Snina. Zrekonštruovalo sa v nich takmer šesť kilometrov ciest, do ktorých krajská samospráva z vlastných zdrojov investovala takmer 830-tisíc eur. Vynovená vozovka v úseku Ražňany – Jarovnice či Ražňany – Uzovský Šalgov, ako aj medzi Malým Lipníkom a Legnavou či v Kolbasove.
 
Aj to sú aktuálne investičné akcie Prešovského samosprávneho kraja realizované cez jeho Správu a údržbu ciest PSK (SÚC PSK), ktoré priniesli zmodernizovanie cestných úsekov až na 5,7 kilometroch. Kraj ich opravil za celkovo 828-tisíc eur. Rekonštrukcie zmienených úsekov prispeli k zabezpečeniu plynulosti cestnej premávky a zvýšeniu bezpečnosti a komfortu jej účastníkov.
 
 
Modernizáciou konkrétne prešla vozovka cesty III/3177 medzi Ražňanmi a Jarovnicami v okrese Sabinov, ktorá bola v nevyhovujúcom stave. Asfaltérska čata SÚC PSK tu zrealizovala položenie obrusnej vrstvy vozovky v dĺžke 1 161 metrov. Na jej renováciu pritom použila 1 081 ton asfaltového betónu.
 
Aplikovala tiež spojovací asfaltový postrek na ploche s rozmerom 6 700 m2. S plánovaným dosypaním krajníc ide o cestné práce za 144-tisíc eur. V tomto okrese získal nový šat aj 1,8 kilometrový úsek na ceste III/3178 Ražňany – Uzovský Šalgov. Predchádzalo mu odfrézovanie vozovky poznačenej deformáciami a následne položenie nove obrusnej vrstvy z asfaltového betónu. V závere rekonštrukcie tu pribudlo aj vodorovné značenie. To všetko za 60 kalendárnych dní a zo zdrojov prešovskej župy, ktoré boli vo výške 213-tisíc eur.
 
 
 Do týchto stavebných prác a vodorovného značenia PSK investoval 258-tisíc eur (Zdroj: PSK)
 
Obnovenú vozovku má i cesta II. triedy s označením 558 v intraviláne obce Kolbasov v Sninskom okrese. Za 270 kalendárnych dní sa tu opravil 1 279 metrov dlhý úsek vozovky aj šesť priepustov, a to za účelom zlepšenia odtokových pomerov dažďovej vody pod samotnou komunikáciou. Do týchto stavebných prác a vodorovného značenia PSK investoval 258-tisíc eur.
 
 Rekonštrukcie zmienených úsekov prispeli k zabezpečeniu plynulosti cestnej premávky a zvýšeniu bezpečnosti a komfortu jej účastníkov
(Zdroj: PSK)
 
V týchto dňoch sa tiež opravil takmer 1,5 km dlhý úsek v slovensko-poľskom pohraničí na ceste III. triedy medzi Malým Lipníkom a Legnavou (okr. S. Ľubovňa). Vykazoval plošné deformácie a poruchy a nespĺňal kvalitatívne a bezpečnostné opatrenia. Položil sa tu nový asfaltový koberec a zrealizovalo sa dopravné značenie. Stalo sa tak za 60 kalendárnych dní a v rozpočtovom náklade 213-tisíc eur.
(10:00, red.)  
Diskusia
Pridať komentár