V Prešove si pripomenuli 80. výročie Slovenského národného povstania

1387x
28. August 2024
Pamiatku tých, ktorí padli v boji za slobodu si v Prešove uctili pri dvoch pamätníkoch
 
Pri pamätníkoch v Južnom parku a na Konštantínovej ulici v Prešove si predstavitelia miestnej i regionálnej samosprávy, štátnej správy aj široká verejnosť v utorok 27. augusta pripomenuli pamiatku tých, ktorí padli v boji za slobodu. (Zdroj: presov.sk)
 
Celoslovenské oslavy 80. výročia SNP sa uskutočnia v dňoch 28. a 29. augusta 2024 v Banskej Bystrici.

Pri pamätníkoch v Južnom parku a na Konštantínovej ulici v Prešove si predstavitelia miestnej i regionálnej samosprávy, štátnej správy aj široká verejnosť v utorok 27. augusta pripomenuli pamiatku tých, ktorí padli v boji za slobodu.

Pietneho aktu pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) sa zúčastnil aj jeho priamy účastník, plukovník František Orlovský, ktorý v máji tohto roka oslávil 96. narodeniny.
 
 V Prešove si pripomenuli 80. výročie Slovenského národného povstania. (Zdroj: presov.sk)

Ako informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová, zaznela aj štátna hymna Slovenskej republiky a čestné salvy zo samopalov. „Po položení vencov pri pamätníku v Južnom parku sa účastníci pietneho aktu presunuli k Pamätníku obetiam bombardovania Prešova na Konštantínovej ulici," povedala Šitárová.

SNP vypuklo 29. augusta 1944 ako reakcia domáceho odbojového hnutia na vstup nemeckých okupačných vojsk na územie Slovenskej republiky. Signálom pre začiatok SNP krátko po 20.00 večer bolo heslo „Začnite s vysťahovaním", ktoré vyslal podplukovník generálneho štábu Ján Golian vojenským posádkam.

Celoslovenské oslavy 80. výročia SNP sa uskutočnia v dňoch 28. a 29. augusta 2024 v Banskej Bystrici. Súčasťou osláv bude aj sprievodný program spojený s vojenskou prehliadkou.
(14:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár