Ako to vyzerá v jednotlivých futbalových súťažiach?

1879x
03. September 2024
Futbalové súťaže bežia vo veľkom
V hre je ešte veľa zápasov a aj bodov 
 
Futbalové súťaže, od tej najvyššej až po prípravkárov sa rozbiehajú. Figúrky sa v tabuľkách pomaličky ukladajú. V hre je ešte veľa zápasov a veľa bodov. Na súčasnom poradí nie je nič definitívne a môže a určite sa bude meniť. Prví môžu byť poslednými a poslední prvými.
 
Nike liga je o tom, že futbal hrá 22 hráčov, zápas trvá 90 minút a nakoniec vyhrá Slovan. Jeho fanúšikovia môžu byť teda spokojní. Z pohľadu východu však terajšia situácia a ani budúcnosť nevyzerá veľmi ružovo. V 12 člennom peletóne Niké ligy má región s takmer tretinou obyvateľov Slovenska (1 609 244 z 5 432 000 č.j. 29,62 %) len dvoch zástupcov a tí, konečne tak ako v minulom ligovom ročníku, sa zdržiavajú v dolnej časti tabuľky. Dúfajme len, že sa nezopakuje situácia z minulého ročníka, že reprezentanti východu sa „pobili“ o účasť v baráži. V tej sa našťastie Michalovce napokon zachránili.
 
Nie je tomu inak ani v MONACObet lige. Tá má namiesto plánovaných 16 len 14 účastníkov. Keďže do súťaže nenastúpili dve mužstvá, ktoré na účasť mali regulárny nárok. Záujem o doplnenie na predpísaný počet malo niekoľko klubov, Nespĺňali však podmienky. Rozhodnutie SFZ o tom, že v tomto ročníku bude o dve mužstvá menej možno považovať za rozumné. Veď doplniť na 16 by bolo možné len vtedy, ak by zväz porušil (prípadne menil) vlastné pravidlá. Hrať o štyri zápasy menej nie je žiadna tragédia a v 26 kolách sa spravodlivo ukáže, kto postúpi či zostúpi.
 
 
Východniari sú tu len traja. Dvaja z nich majú bodov pomenej. Veľa sa v regióne Košíc a Prešova očakáva od Tatrana Prešov. Tromf východu však sklamal v závere minulého ročníka a aj úvod tohto vyzerá dosť rozpačito. Tatrancom však držia palce nielen Prešovčania, ale aj fanúšikovia z Bardejova, Svidníka, Stropkova, Giraltoviec či ďalších miest a obcí, pre ktorých je Prešov dostupnou lokalitou. Mali by tak možnosť naživo sledovať, aspoň tie zaujímavejšie, zápasy našej najvyššej súťaže. Ani také derby Prešov – Košice by nebolo od veci.
 
Dnes nemá prešovský kraj v NIKE lige ani jedného zástupcu. V metropole tohto kraja by sa mal čoskoro ukončiť nekonečný príbeh výstavby štadióna. Štadión Tatrana bol zbúraný v roku 2018. Na jar budúceho roku by mal byť ten nový skolaudovaný a tak by mohli Tatranci konečne hrať aj doma.
 
Ostáva len dúfať, že Stará Ľubovňa, s pomerne kvalitným kádrom, sa zbaví nováčikovskej trémy a nájde si miesto v pokojných vodách stredu tabuľky. V čase tvorby tohto textu posledné Humenné už stihlo odvolať aj trénera. Ani tu však zďaleka nie je všetkému koniec.
 
Udržia sa Bardejovčania v tretej lige? 
 
V tretej lige skupina východ je východniarov 10. Súťaž má 16 účastníkov. Po skončení tohto ligového ročníka ju čaká reorganizácia. Nová tretia liga na východe Slovenska bude mať (teda mala by mať) 14 účastníkov. Do jej zloženia veľa napovie kto zostúpi z 2. ligy a kto do nej postúpi. Rovnako aj to, kto sa poberie o súťaž nižšie a aj to, koľko klubov s akadémiami využije možnosť postaviť B-mužstvo. Ak ešte budeme chcieť doplniť druhú ligu na 16 účastníkov, bude to vskutku zaujímavé.
 
Reorganizácia ešte môže a pravdepodobne aj zamotá hlavy nielen funkcionárom zväzu, ale aj funkcionárom zainteresovaných klubov a rovnako aj fanúšikom. Dá sa teda očakávať, že po skončení tohto ligového ročníka bude na východe (a pravdepodobne nielen tam) vskutku „veselo“. Aby sme len nekritizovali. Reorganizácia konečne uvedie slovenský futbal do európskych pomerov, keď ukončí nespravodlivú možnosť dvojitých štartov vo „farmárskych“ družstvách.
 
Najvyššia regionálna súťaž (4. liga) má za sebou už 7 kôl a tak všetkých, pri 16 účastníkoch, čaká ešte 23 zápasov. Aj tu počet postupujúcich i zostupujúcich môže ovplyvniť dianie o súťaž vyššie. A tak je ambíciou mnohých držať sa v tabuľke čo najvyššie. Ťažko povedať či prekvapivo, ale tabuľku uzatvára, donedávna ešte treťoligový, Svidník. Ten zatiaľ nezískal ani bod a aj jeho skóre 5:29 je vskutku pozoruhodné.
(11:22, P. Cingel)
Diskusia
Pridať komentár