VIDEO | Stropkovský jarmok: hudba, remeslá, jedlo, kolotoče i história

2001x
05. September 2024
Vrchol letnej turistickej sezóny
Pozrite si našu videoreportáž 
 
 „Náš jarmok je vychýrený na široko-ďaleko, nechceme podliezť latku a hlavne nechceme sklamať Stropkovčanov a návštevníkov nášho mesta,“ prezradil Ondrej Brendza, primátor mesta Stropkov. 
 
„Je to príležitosť na to, aby sa človek nielen pookrial z toho mestského života, ale aby mal aj šancu sa porozprávať s ľuďmi o bežných záležitostiach, problémoch a aj počúvať to čo mi chcú povedať,“ povedal Tomáš Drucker, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.  
 
„Stropkovčania sú milý ľudia, plný pozitívnej energie. Veľmi sa teším na dnešný deň, na dnešný večer,“ uviedla Denisa Saková, ministerka hospodárstva SR.
 
Návštevníkov čakalo mnoho stánkov  
 
Bohatý kultúrny, hudobný, remeselný či gastronomický program čakal na všetkých návštevníkov tradičného Stropkovského jarmoku, ktorý v meste patrí medzi vrchol letnej turistickej sezóny. Od piatka do nedele na severovýchod Slovenska zavítali tisícky návštevníkov, no sprievodné podujatie prebiehali celý týždeň.  
 
„Počas týždňa bol medzinárodný trojdňový maliarsky plenér, kde boli výtvarníci z Poľska, Ukrajiny a Čiech. Taktiež prebiehala repríza divadelného súboru Noták. Bol aj turnaj memoriál Alojza Lehotského v kategórii U15,“ doplnil primátor mesta.  
 
V programe vystúpilo folklórne pásmo domácich i poľských súborov, žiaci a učitelia zo Základnej umeleckej školy Františka Veselého, speváčka Zuzana Smatanová, retro koncertné vystúpenie hudobného projektu Na srdci mi hraj v podaní Martina Gyimesiho, ľudová veselica domácich Stropkovianov, raper Hypo Kyrie, skupina Niečo navyše, Pavol Hammel a Prúdy či skupina Desmod. 
 
 
Návštevníci si na svoje prišli pri takmer dvesto stánkoch s občerstvením i spotrebným tovarom a pre deti nechýbali ani jarmočné atrakcie. V Uličke remesiel v mestskom parku predviedli svoje zručnosti ľudoví remeselníci.  
 
„Ponúkam prírodné produkty, tinktúry, sušené byliny, maste, sirupy, pomády, mydlá alebo olejové voňavky,“ povedala jedna z predávajúcich. 
 
„Chceme zachovať tú tradíciu, aby to úplne nezaniklo, pretože to už trochu zapadá prachom a mladým sa nie veľmi do toho chce, pretože je to pracné a namáhavé, ale škola už začína vyučovanie tkania a podobné veci. Aj my už zanechávame nejaké znalosti vnúčatám, aby to neupadlo úplne do zabudnutia,“ prezradila ďalšia predávajúca. 
 
Na severovýchod Slovenska zavítali tisícky návštevníkov 
 
„Ponúkam samorasty. Chodím po lesoch a zberám choré a poškodené drevá. Nenájdete ju ani jedno zdravé. 99% dreva sú bukové korene a vyrábam zmysluplné veci, ako sú nočné lampy, luster, sviečníky, veci do domácnosti alebo na chatu a do altánkov,“ porozprával predajca.  
 
„Medovníčkom sa venujem asi 25 rokov a už som takou stálicou stropkovského jarmoku. Návštevníkom ponúkam zdobené medovníčky cukrovou polevou,“ dodala predajkyňa medovníkov.  
 
Stropkovský jarmok je známy aj svojou bohatou tombolou žrebovanou počas piatka, ale aj soboty. Výhercovia si vďaka spolupráci mesta a jeho partnerov odniesli tohto roku vecné výhry v celkovej hodnote vyše 14 tisíc eur.
(10:30, red)
Diskusia
Pridať komentár