Školský klub UNESCO pri ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove a nový medzinárodný projekt Erasmus + s názvom “UNESCO BRIDGES”, resp. “MOSTY UNESCO”

1608x
06. September 2024
Nový medzinárodný projekt Erasmus + s názvom “UNESCO BRIDGES”
 
 
ZŠ s MŠ Pod Vinbargom už roky aktívne pôsobí v oblasti medzinárodných Erasmus + projektov. Vedenie školy, učitelia, žiaci i rodičia už majú skúsenosť v tejto oblasti. Tento náš najnovší projekt má trvanie 24 mesiacov (od 01.08.2024 do 31.07.2026).
 
Projektový tím pod vedením Mgr. Mileny Kravcovej, riaditeľky ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove, už začal pracovať na projektových úlohách, ktoré postupujú podľa vopred dohodnutého harmonogramu.
 
„Mosty Unesco" predstavujú partnerstvo medzi 4 školami, a to:
  • Groupe Scolaire St Pierre (Courpière, Francúzsko, koordinátor)
  • Scoala ProfesionalaTiberiu Morariu (Salva, Rumunsko, partner)
  • Základná škola s materskou školou Pod Vinbargom v Bardejove (Slovensko, partner)
  • I.C. "Barbera" (Caccamo, Sicília, Taliansko, partner)
 
Pri každej škole zapojenej do projektu bude zriadený tzv. KLUB UNESCO. Našej škole sa to už podarilo zrealizovať. Slovenská komisia pre UNESCO dňa 29.07.2024 nám udelila certifikát, ktorým potvrdzuje, že Základná škola s materskou školou Pod Vinbargom v Bardejove, ako jedna z mála škôl na Slovensku, môže zriadiť vo svojej pôsobnosti KLUB UNESCO. Veľmi pekne sa chceme poďakovať p. Denise Frelichovej, generálnej tajomníčke Sekretariátu Slovenskej komisie pre UNESCO za ústretový, zhovievavý, ľudský a veľmi nápomocný prístup pri celom procese zriadenia KLUBU UNESCO.
 
Zvýšenie informovanosti a povedomia o kultúrnom dedičstve regiónu 
 
Cieľom projektu je dosiahnuť zvýšenú informovanosť a povedomie o bohatom kultúrnom dedičstve nášho regiónu. Práve prostredníctvom zriadeného KLUBU UNESCO pri ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove chceme viesť našich žiakov k občianskym praktikám, ktoré ich budú povzbudzovať/motivovať ku chráneniu kultúrneho dedičstva nášho kraja i v celoeurópskom kontexte Sme presvedčení, že ak ich k tomu budeme vedome viesť, budú rozvíjať svoje občianske know-how, budú brániť hodnoty UNESCO a v konečnom dôsledku budú chrániť aj životné prostredie, v ktorom žijú. Naši žiaci nadobudnú široké spektrum vedomostí, ktoré nemajú šancu dosiahnuť pri bežnom, tradičnom vzdelávaní. Aktivity projektu im umožnia rozvíjať ich digitálne zručnosti a kompetencie zlepšiť svoje komunikačné schopnosti v angličtine. Do projektu zapojíme žiakov vo veku 12 – 15 rokov.
 
Zatiaľ prebehli dve online stretnutia, boli zadané úlohy a termíny. ZŠ s MŠ Pod Vinbargom sa snaží byť modernou školou, ktorá kráča s dobou a reaguje na výzvy, ktoré na školstvo kladie súčasná rýchlo sa meniaca doba. Pre našich žiakov je určite prospešné, ak sa môžu porovnať s konkurenciou, a to v rámci Slovenska i na medzinárodnej scéne. Bude sa cestovať do Francúzska (apríl 2025), do Talianska (máj 2025), do Rumunska (termín sa stanoví neskôr), resp. aj k nám do Bardejova prídu spomínaní zahraniční priatelia (termín sa stanoví neskôr). O všetkom Vás určite budeme informovať.
(9:33, Mgr. Ján Šoltés za školský projektový tím)
Diskusia
Pridať komentár