Šachový turnaj SNP v Bardejove s bohatou účasťou

1231x
10. September 2024
Poliak Ryszard Dors 22 rokov hrá šach za Bardejov
45. ročník šachového turnaja v Bardejove (archívna foto) 
 
História tradičného šachového turnaja v Bardejove na počesť SNP si pripísala 45. kapitolu. Jedným zo zakladateľov bol aj Ivan Dzuriš, medzinárodný rozhodca FIDE. Na prvé ročníky si spomenul „že to boli uzavreté turnaje v dvoch skupinách pre 24 hráčov ".
 
Po skúsenostiach a najmä veľkom záujme doma i v zahraničí pre všetky kategórie sa počet zvyšoval na takmer sto. Už tradične medzi najpočetnejšiu skupinu spoza hraníc patrí Poľsko. Slovensko malo zastúpenie aj z dvoch klubov Bardejova. Nechýbali od organizátora Bardejovského šachového klubu (BŠK) i mládežníckeho ŠK BLS.
 
Šachová ikona Ryszard Dors
 
Medzi výraz né postavy v meste patrí reprezentant Poľska Ryszard Dors (76). Je to ikona nielen šachová. „Chodím tu od roku 1982. Mám tu rodinu a keďže som šachista, kontaktoval som šachový klub. Nepretržite tu súťažne hrám od roku 2002. Či som ikona klubu to neviem, ale rád hrám šach. Chcem urobiť, čo najlepší výsledok a stretnúť sa s priateľmi."
 
 
Bardejov postúpil do 1. šachovej ligy
 
Pri kontaktoch s Ivanom Dzurišom a predsedom BŠK Jánom Cuperom sa zrodila myšlienka, aby tu súťažne hral ligu. Dokonca svojimi partiami prispel v tomto roku k postupu Bardejova do 1. šachovej ligy.
 
„V Poľsku mám súkromný šachový klub. Pravidelne hrám tu i doma. Mimo šachu v meste ma zaujalo pekné staré Radničné námestie a Bardejovské Kúpele. Ja som už trochu starší. Snažím sa bojovať za šachovnicami najmä s mladými, ktorých je tu neúrekom. Šachom sa zabávam, stále chcem byť lepší. Učím sa, čítam, zbieram informácie, hrám cez internet. V našom spoločnom pohraničí je veľa šachových klubov. V Poľsku je taký program „Šach v škole". Veď hrá rozvíja logické myslenie, matematiku. Je to podstatné," vyznal sa šachový nadšenec a majster FIDE Dors.
 
Štatistika 45. ročníka turnaja a odmeny
 
1. Patryk Mrozowski (Poľsko) 350 eur, 2. Eduard Paňko ( ŠK Stropkov+Svidník) 250, 3. Stanislaw Szmolke (Poľsko) 150, 4. Ladislav Urbanec, 80, 5. Martin Tauš (obaja Čechia) 50, 6. Pavel Aliev (Fiľakovo), 7. Peter Demeter (Prešov), 8. Ryszard Dors (Bardejov), 9. Jiři Koška (Humenné), 10. Diana Vasylčuková (Fiľakovo). Medzi ženami bola druhá Stela Trusková (Košice), tretia Jelizaveta Frundinová (Bratislava).
(13:42, J. Ščerbík)
Diskusia
Pridať komentár