Školská šikana je problém, ktorý sa so začiatkom školského roka vracia k vám domov

2410x
10. September 2024
Školská šikana: Problém, ktorý sa so začiatkom školského roka vracia k vám domov
 
Každé štvrté dieťa v našich školách sa stáva obeťou šikany. (Zdroj: FB)

Šikana môže obetiam spôsobiť celoživotnú traumu, úzkosť, obezitu či sebapoškodzovanie. Vy ako rodičia to nemusíte ani spozorovať.

Centrum vedecko-technických informácií SR uskutočnil v roku 2022 výskum na tému školskej šikany takmer s dvoma tisíckami školákov a študentov vo veku 12 – 18 rokov. Podľa štúdie sa každé štvrté dieťa v našich školách stáva obeťou šikany. Odhaduje sa, že o veľkej časti prípadov šikanovania sa učitelia nedozvedia.
 
Obeť aj svedkovia majú často strach, že odhalením šikany situáciu ešte zhoršia. Viac ako tretina obetí nepovedala o tejto nepríjemnej skúsenosti nikomu. Necelá tretina obetí o šikanovaní povedala svojim rodičom a štvrtina kamarátom. Učiteľom sa zdôverila iba každá piata obeť. Každý piaty školák a študent nevie, čo má robiť, kam sa má v prípade šikany obrátiť.
 
Ide o opakované agresívne správanie sa jednotlivca/skupiny s cieľom ublížiť, zastrašiť, ohroziť, ponížiť obeť šikanovania. (Zdroj: FB)
 
O čo nám ide

Cieľom našej práce je pripraviť národnú stratégiu na predchádzanie a riešenie šikany. Vypracovať manuály pre riaditeľov, učiteľov, rodičov, žiakov, študentov i ostatných zainteresovaných, ako postupovať v súvislosti so šikanou. Zároveň pripraviť legislatívne zmeny, aby bolo možné v tejto téme účinne postupovať.

Pre poriadok treba šikanu zadefinovať. Ide o opakované agresívne správanie sa jednotlivca/skupiny s cieľom ublížiť, zastrašiť, ohroziť, ponížiť obeť šikanovania. Agresor alebo skupina agresorov má nad obeťou prevahu, obeť nie je schopná sa účinne brániť a cíti sa bezmocná.
 
 
Nie je šikana ako šikana 

Prejavy šikany nemusia byť len fyzické. Môže ísť aj o slovné prejavy (vyhrážanie, zastrašovanie, posmech, urážky, ponižovanie, sexuálne narážky), sociálne prejavy (ohováranie, vylučovanie z kolektívu, cielené ignorovanie a strápňovanie). Osobitnou kapitolou je kyberšikana, ktorá sa deje v skrytosti v on-line priestore, agresor ostáva často v anonymite a na obeť útočí rôznymi nenávistnými komentármi, posielaním sexuálneho obsahu, zverejňovaním citlivých informácií o obeti a podobne.

Sú však aj také podoby nevhodného správania, ktoré nedosahujú hranice šikany. Ide o ojedinelé epizódy, prejavy agresie, vyčlenenia či zastrašovania, hádky, výmeny názorov, neochotu, neopakujúci sa fyzický konflikt. Dôležitým kritériom je či ide o opakovanú agresiu a zjavný nepomer síl medzi agresorom a obeťou.
 
Prejavy šikany nemusia byť len fyzické. Môže ísť aj o slovné prejavy. (Zdroj: FB)
 
Podstatná je aj intenzita šikany, jej následky a rôzne úrovne riešenia. Vo Francúzku zaviedli radikálne riešenie. V roku 2022 prijali zákon o boji proti šikanovaniu. Zaviedli pojem „školské obťažovanie“, ktoré je trestným činom. Trestá sa odňatím slobody na tri roky a pokutou 45 000 eur, ak spôsobí úplnú práceneschopnosť kratšiu alebo rovnajúcu sa ôsmim dňom.
 
Tresty sa zvyšujú na päť rokov odňatia slobody a peňažný trest vo výške 75 000 eur, ak tieto skutočnosti spôsobili úplnú práceneschopnosť nad osem dní. Tresty sa zvyšujú na desať rokov odňatia slobody a pokutu vo výške 150 000 eur, keď skutočnosti viedli obeť k samovražde alebo pokusu o samovraždu. Úrovne riešenia konkrétnej šikany zadefinovali takto:

Prvá úroveň: situáciu úspešne rieši školský tím, žiaci/študenti a rodičia dodržiavajú postupy a situácia je uspokojivo vyriešená.
Druhá úroveň: napriek pokusu o zmier šikanovanie pretrváva. Do školy prichádza externý intervenčný tím, aby pomohol vyriešiť situáciu.
 
Tretia úroveň: zlyhanie vyššie uvedených opatrení: agresor svojím úmyselným a opakovaným správaním predstavuje vážne ohrozenie bezpečnosti alebo zdravia ostatných žiakov, môže byť zaradený do inej školy bez potreby súhlasu zákonných zástupcov.
 
Podstatná je aj intenzita šikany, jej následky a rôzne úrovne riešenia. (Zdroj: FB)
 
Smutná slovenská realita

Aj keď sa šikana deje na školách, obete šikany nedôverujú učiteľom, riaditeľom, školským psychológom. Neveria v účinnú pomoc a bezmocne trpia. Ak sa aj šikana v škole odhalí, riešenia sú zdĺhavé a neúčinné a obete sú dlhý čas v styku s agresormi. Bezradní rodičia nakoniec radšej nájdu pre svoje dieťa (obeť) inú školu dúfajúc, že inde to bude lepšie. A agresori v škole ostávajú. To je nespravodlivý, žalostný obraz našej školskej reality.
 

Nie žeby školskí pracovníci šikanu podporovali. Snažia sa ju riešiť, ako najlepšie vedia. Často intuitívne, bez jasných pravidiel a bez účinných nástrojov. V našom školskom zákone, ani v Trestnom zákone pojem šikana či šikanovanie ani nenájdete. Aktuálna právna norma na riešenie školskej šikany z dielne ministerstva školstva je Smernica č. 36/2018 k prevencii a riešeniu šikanovania detí a žiakov v školách a školských zariadeniach.
 
V nej je šikanovanie spájane s osemnástimi možnými trestnými činmi alebo priestupkami. Riaditeľom a ostatným školským zamestnancom sa v nej ukladajú rôzne povinnosti, ktoré sú však málo konkrétne, všeobecné, nehovoriac o jasných postupoch a nástrojoch.
 
Na rozdiel od niektorých iných krajín, slovenský riaditeľ nemôže agresora počas povinnej školskej dochádzky podmienečne vylúčiť zo školy. (Zdroj: FB)
 
Zmena paradigmy

Za posledný polrok sme k tejto téme absolvovali sériu stretnutí a rozhovorov s detským ombudsmanom, verejným ochrancom práv, pracovníkmi IPčka (Internetová poradňa pre mladých), NIVAMom (Národný ústav vzdelávania a mládeže), OZ Akčné rodiny a ďalšími. Požiadali sme Parlamentný inštitút Kancelárie NR SR o analýzu o tom, ako definujú šikanu v krajinách EÚ a o jej trestnoprávnej rovine v prostredí škôl. Z mnohých zistení a podnetov uvádzame jeden príklad:

V prípade domáceho násilia bol v minulosti agresor políciou napomenutý, no počas ďalšieho riešenia ostával v spoločnej domácnosti. Za zatvorenými dverami tak mohlo ďalej dochádzať k násiliu a často sa stávalo, že obeť/obete museli pred agresorom ujsť na iné bezpečné miesto.
 
Došlo však k zásadnej zmene paradigmy. Po zmene legislatívy musí dnes agresor bezodkladne opustiť spoločnú domácnosť, nájsť si prechodné ubytovanie a do vyriešenia prípadu sa k obeti/obetiam nemôže priblížiť. Pod zvýšenú ochranu sa tak dostáva obeť a násiliu je okamžite zamedzené.
 
Šikana sa samozrejme nedá vyriešiť len represívnymi opatreniami. Primárna je prevencia od najútlejšieho veku. (Zdroj: FB)
 
V prípade šikany je to u nás presne naopak. Zdĺhavým a málo konkrétnym riešením šikany často dochádza k tomu, že agresor ostáva v pôvodnom školskom prostredí, zatiaľ čo rodičia obete presúvajú svoje dieťa inam. Tu zlyhávame v zabezpečení bezpečného školského prostredia obetiam. 

Samozrejme, že pozornosť, pomoc a podporu potrebuje aj agresor, ktorého správanie má rôzne príčiny a okolnosti. Aj agresor je často obeťou patologických javov, no toto nemôže slúžiť ako výhovorka. Pomôcť teba všetkým zúčastneným, ale agresivitu voči obeti je potrebné zastaviť okamžite.
 
Na rozdiel od niektorých iných krajín, slovenský riaditeľ nemôže agresora počas povinnej školskej dochádzky podmienečne vylúčiť zo školy na nejaký čas alebo bez súhlasu rodičov zabezpečiť prestup na inú školu. Nedokáže uložiť agresorovi a rodičom napríklad povinný kurz empatie, zdravých medziľudských vzťahov, rešpektovania iných a podobne. Takéto konkrétne opatrenia a postupy na Slovensku ešte nemáme.
 
Školská šikana je problém, ktorý sa so začiatkom školského roka vracia k vám domov. (Zdroj: FB)

Príklady dobrej praxe

Šikana sa samozrejme nedá vyriešiť len represívnymi opatreniami. Primárna je prevencia od najútlejšieho veku. Vo svete existujú programy pre deti, školákov i študentov, ako budovať dobré vzťahy, ako pestovať sebaúctu a úctu k ostatným, ako trénovať spoluprácu, empatiu.
 
Praktické videá, kurzy, aktivity, cvičenia. Podobne možno nájsť premyslené programy pre študujúcich i pracujúcich pedagógov, ako u detí budovať dobré vzťahy a predchádzať šikane. V prípade, že sa šikana vyskytne, sú vypracované konkrétne, jasné postupy kto má čo robiť.

Dôležité je, aby bol vytvorený celonárodný program, legislatívne prostredie, jasné pravidlá, konkrétne riešenia. Podstatná je nulová tolerancia voči šikane a porušovaniu práv detí. Školy musia byť prostredím bezpečia a dôvery, kde sa deti v prípade šikany neboja hovoriť.
 
Účinné sú telefónne linky, on-line platformy, schránky dôvery, mobilné aplikácie, ktoré všetci školáci a študenti poznajú, kde sa môžu v prípade ohrozenia obrátiť a kde nájdu pomoc.

(16:00, Mgr. Martin Šmilňák, poslanec NR SR, člen Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, expert KDH pre školstvo)
Diskusia
Pridať komentár