Od prvého výkopu až po posledný obklad: Bez profesionálneho stavebného dozoru je odstraňovanie problémov drahé a komplikované

1062x
13. September 2024
 Bez profesionálneho stavebného dozoru je odstraňovanie problémov drahé a komplikované
 
Študoval na stavebnej priemyslovke v Bardejove, na Stavebnej fakulte Technickej univerzity v Košiciach si vybral odbor Pozemné stavby. V rámci doktorandského štúdia sa venoval obnove historických budov, znaleckej činnosti, energetickej certifikácii a diagnostike budov.
 
Neskôr ho zlákala prax a dal sa na dráhu technického dozoru pre investorov stavieb. Prevažne veľkých polyfunkčných a bytových komplexov v Košiciach. Po dvadsiatich rokoch v Košiciach sa vrátil späť do svojho rodného mesta.
 
Bardejovčan Tomáš Renčko chce presvedčiť ľudí, že funkcia stavebného dozoru je dôležitá a nemala by byť iba formalitou. „Kvalitný stavebný dozor vie odhaliť veľa skrytých chýb a ušetriť doslova desiatky tisíc eur,“ hovorí.
 
Stavebný dozor má svoj význam a funkciu aj pri jednoduchých stavbách, hovorí Tomáš Renčko. (Zdroj: MH)
 
Ako sa líši stavebný trh v Košiciach a Bardejove?
 
Samozrejme ide o výrazne menší trh s veľkým podielom svojpomocnej výstavby. V Bardejove a okolí si ľudia stále veľa vecí dokážu urobiť sami. Čo je na jednej strane super, ale môže to spôsobiť aj problémy. Stavebný dozor ale tak či tak potrebujú.
 
Jednak si to pýta legislatíva, jednak je funkcia klasického stavebného dozoru podľa mňa veľmi dôležitá. Aj keď je častokrát podceňovaná a vykonávaná iba formálne. Niekto vám dá pečiatku, zoberie sto eur a na stavbe sa nemusí ani objaviť. Ja by som chcel ľudí presvedčiť o opaku, že stavebný dozor má svoj význam a funkciu aj pri jednoduchých stavbách.
 
Ľudia, ktorí sú časovo zaneprázdnení si čoraz častejšie dávajú postaviť dom zhotoviteľovi a nemajú čas venovať sa práci a stavbe zároveň. (Zdroj: TR)
 
Prečo je dôležitý?
 
Pretože vie v rámci výstavby v predstihu, dokonca už v priebehu prípravy projektu a projektovej dokumentácie odhaliť veľmi veľa skrytých chýb. Ale aj kvôli tomu, že tento človek v priebehu výstavby kontinuálne dohliada na kvalitu a má možnosť skontrolovať každý jeden proces a postup.
 
Ak si človek stavia sám, nepozná procesy a postupy, konštrukčné zásady. Ak niečo, aj keď nechtiac alebo nevedome zanedbá, môže mu to na konci dňa vykvitnúť do vážnych porealizačných problémov a skrytých chýb.
 
Ich odstraňovanie je potom časovo a hlavne finančne náročné. Takýmto spôsobom sa dajú aj pri jednoduchej stavbe rodinného domu usporiť a zachrániť doslova desiatky tisíc eur.
 
Technický dozor investora dozerá na zhotoviteľovi na prsty, kontroluje kvalitu jeho práce a bráni záujmy investora. (Zdroj: TR)
 
Čo v prípade ak dom stavia firma a má vlastného stavbyvedúceho?
 
Existuje takzvaný technický dozor investora, ktorý síce nemá žiadnu oporu v legislatíve, ale využívajú ho stavebníci, ktorí si dávajú stavať na kľúč. Vtedy má stavba generálneho zhotoviteľa, kde úlohu riadenia a kontroly preberá stavbyvedúci. Ten ale nikdy nepôjde proti sebe, nebude robiť nič, čo stavbu dodatočne predraží prípadne spomalí.
 
V takýchto prípadoch si investori či stavebníci zabezpečia technický dozor investora. Ten dozerá na zhotoviteľovi na prsty, kontroluje kvalitu jeho práce a bráni záujmy investora aj v kontexte rozpočtu, použitých materiálov, termínov a tak ďalej.
 
Profesionálny stavebný dozor môže v rámci výstavby v predstihu, dokonca už v priebehu prípravy projektu a projektovej dokumentácie odhaliť veľmi veľa skrytých chýb. (Zdroj: TR)
 
Je toto na Slovensku bežná prax?
 
V západnej Európe je to úplný štandard. Na Slovensku to až také bežné nie je, povedzme že na západnom Slovensku to už nie je až také ojedinelé. U nás na východe je to skôr výnimka. V Košiciach som pracoval pre veľkú českú spoločnosť.
 
Takýto dozor sme robili dokonca viacerí, každý z nás mal na starosti určitý stavebný úsek. Odkontrolovali sme naozaj každý jeden postup, proces, kábel a železo. Od prvého výkopu až po posledný obklad v kúpeľni.
 
Postupe to prichádza aj k nám. Jednoducho ľudia, ktorí sú časovo zaneprázdnení si čoraz častejšie dávajú postaviť dom zhotoviteľovi a nemajú čas venovať sa práci a stavbe zároveň.
 
Ak si človek stavia sám, nepozná procesy a postupy, konštrukčné zásady. Ak niečo zanedbá, môže mu to na konci dňa spôsobiť do vážne porealizačné problémy. (Zdroj: TR)
 
Stavbyvedúci, stavebný dozor, technický dozor investora. Existujú aj ďalšie povolania, ktoré dohliadajú kvalitu stavby?
 
Od stavebného a technického dozoru sú odvodené ďalšie funkcie pri ktorých ide o kvalitu a jej posudzovanie. Napríklad inšpektor nehnuteľností.
 
Ten sa venuje čomu?
 
Ak niekto kupuje byt alebo dom, a nechce kupovať mačku vo vreci, zavolá si inšpektora nehnuteľností. Minimálne navonok mu pomocou diagnostiky dokáže nehnuteľnosť preveriť. Povedať – áno, je to fajn, prípadne – nie, nie je to až taká dobrá kúpa, očakávajte od toho toto či tamto. A vysvetliť prečo.
 
Tomáš Renčko sa venuje aj projektovaniu stavieb. Svoje dlhoročné skúsenosti z dozorovania a diagnostiky stavieb vie zúročiť aj pri projekcii. (Zdroj: MH)
 
Mňa osobne veľmi zaujíma aj diagnostika budov. Teda riešenie horších situácií, keď už niečo na stavbe „vybuchne“ a je potrebné prísť na to, čo sa stalo, odhaliť príčinu a navrhnúť ako sa dá situácia vyriešiť. Na to sú ale potrebné rôzne technické a diagnostické prístroje.
 
Toto všetko ponúkate zákazníkom v Bardejove a okolí.
 
Áno. Ak to zhrniem, aktuálne viem ponúknuť služby klasického stavebného dozoru, technického dozoru investora, koordinátora bezpečnosti, inšpektora nehnuteľností, služby diagnostiky stavieb a samozrejme odborné konzultácie a poradenstvo.
 
Venujem sa aj projektovaniu stavieb. Výhodou je, že svoje dlhoročné skúsenosti z dozorovania a diagnostiky stavieb viem zúročiť aj pri projekcii.
 
To sa týka rovnako súkromných ako aj verejných stavieb. Tie verejné sú z hľadiska stavebného a technického dozoru oveľa zaujímavejšie ale aj náročnejšie.
 
(PR, Mario Hudák, AHOJ TV)
Eric Jones
14.09.2024 06:37
Cool website!
Dear ahoj.tv Owner! Cool website! My name’s Eric, and I just found your site - ahoj.tv - while surfing the net. You showed up at the top of the search results, so I checked you out. Looks like what you’re doing is pretty cool. But if you don’t mind me asking – after someone like me stumbles across ahoj.tv, what usually happens? Is your site generating leads for your business? I’m guessing some, but I also bet you’d like more… studies show that 7 out 10 who land on a site wind up leaving without a trace. Not good. Here’s a thought – what if there was an easy way for every visitor to raise their hand to get a phone call from you INSTANTLY… the second they hit your site and said, call me now. You can – Web Visitors Into Leads is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It lets you know IMMEDIATELY – so that you can talk to that lead while they’re literally looking over your site. CLICK HERE https://blazeleadgeneration.com to try out a Live Demo with Web Visitors Into Leads now to see exactly how it works. Time is money when it comes to connecting with leads – the difference between contacting someone within 5 minutes versus 30 minutes later can be huge – like 100 times better! That’s why we built out our new SMS Text With Lead feature… because once you’ve captured the visitor’s phone number, you can automatically start a text message (SMS) conversation. Think about the possibilities – even if you don’t close a deal then and there, you can follow up with text messages for new offers, content links, even just how you doing? notes to build a relationship. Wouldn’t that be cool? CLICK HERE https://blazeleadgeneration.com to discover what Web Visitors Into Leads can do for your business. You could be converting up to 100X more leads today! Eric PS: Web Visitors Into Leads offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling. You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting. CLICK HERE https://blazeleadgeneration.com to try Web Visitors Into Leads now. If you'd like to unsubscribe click here https://blazeleadgeneration.com/unsubscribe.aspx?d=ahoj.tv
Pridať komentár