V obci Ondavka žije štrnásť ľudí, väčšinou dôchodcovia

212x
21. Apríl 2016

V Ondavke nikto nekandidoval

ondavka.jpg

V Ondavke rušno nie je

 

Prednedávnom sa opakovali doplňujúce voľby, no v obci Ondavka starostom nechce byť nikto. Niet sa ani čomu čudovať, veď obec v okrese Bardejov má len šestnásť obyvateľov a z toho sa v dedinke zdržiavajú len štrnásti. Takmer všetci sú dôchodcovia.  Záujem nebol ani o miesto poslanca. Takáto situácia už pretrváva niekoľko rokov.

"Starosta obce sa funkcie vzdal, má už vysoký vek a zdravotné problémy. Z trojčlenného obecného zastupiteľstva jeden človek zomrel a dvaja sa vzdali svojich funkcií. Termín volieb bol vyhlásený, neprihlásil sa žiaden záujemca na kandidáta na poslanca ani starostu obce, voľby sa tam preto nekonajú," prezradil Miroslav Bujda,  prednosta Okresného úradu v Bardejove. Informoval, že voľby do NRSR financovalo mesto, to však nemôže vykonávať samosprávne funkcie. Podľa M. Bujdu sa situácia nezmení, pokiaľ sa neupraví celá legislatíva. 

Ondavke teraz hrozí, že bude vyhlásená ako dlhodobo nefunkčná.  Štátnu správu by zabezpečili orgány štátu.  Zákony však nastavené nie sú tak, ako by sa to vyžadovalo v takýchto prípadoch.

Doplňujúce voľby sa konali aj v iných obciach a v meste Zlaté Moravce.

Voľby sa konali aj v neďalekej obci Ladomirová.

Pre odsúdenie musel odstúpiť aj starosta obce Ladomirová Ladislav Bojčík, ktorý mal na základe falošných dokladov získať dotáciu od Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Bardejove vo výške 4500 eur. Obyvatelia obce si tak voľby zopakovali. Starostom sa stal Vladislav Cuper.

(18:45, j)

taxi peto.jpg

 

Už čoskoro AHOJ.jpg

Diskusia
Pridať komentár