Tvrdé matrace: sú naozaj zdravé?

687x
16. September 2024
Tvrdý alebo mäkký?
Výber matraca je dôležitý 
 
Donedávna prevládalo presvedčenie, že spánok na tvrdom matraci je tou najlepšou možnou voľbou. Toto presvedčenie - akokoľvek bolo v mnohých prípadoch opodstatnené - nezohľadňovalo individuálne potreby a preferencie všetkých používateľov. Preto stojí za to zvážiť, či a pre koho je tvrdý matrac skutočne ideálnou voľbou.
 
Tvrdý matrac - aké sú jeho vlastnosti a ako ho spoznáte?
 
Extra tvrdé matrace sú pevné a stabilné. Medzi ich typické vlastnosti patrí odolnosť a vysoká kvalita spracovania. Vďaka zosilnenej konštrukcii poskytujú účinnú oporu pre telo bez ohľadu na hmotnosť a výšku používateľa. Modely najvyššej kvality sa vyznačujú aj optimálnou pružnosťou. Vďaka tomu vyvíjajú na telo len mierny tlak. Dôležité je aj to, že nebránia správnej cirkulácii krvi v tele.
 
Tuhosť matraca si môžete skontrolovať sami takzvaným ručným testom. Vyzerá nasledovne: Najprv si musíte ľahnúť na chrbát na daný matrac. Potom položte ruku do priestoru medzi chrbtom v bedrovej oblasti a povrchom matraca. Príliš tvrdý matrac spravidla nebude kopírovať prirodzené krivky tela. To spôsobí, že ruka vložená medzi telo a matrac na posteli tam bez problémov zapadne. Akékoľvek problémy s umiestnením ruky do uvedenej oblasti naznačujú, že ide o mäkký matrac.
 
Klasifikácia pevných matracov
 
Diskutovaný test rukou umožňuje používateľovi spočiatku rozlišovať medzi jednotlivými matracmi. Neodpovedá však na otázku o presnom stupni tvrdosti jednotlivých modelov. V obchode Dobre Sny si môžete kúpiť matrace s presne definovanými stupňami tvrdosti. Tie sú v poradí:
  • Mäkký matrac H1 - ideálny pre deti a osoby s hmotnosťou nižšou ako 60 kilogramov;
  • Stredne tvrdý matrac H2 - určený pre osoby s hmotnosťou od 60 do 80 kilogramov;
  • Tvrdý matrac H3 - určený pre osoby s hmotnosťou od 70 do 90 kilogramov;
  • Extra tvrdý matrac H4 - vhodný pre osoby s hmotnosťou nad 100 kg;
  • Matrac H5 - vzácny model určený pre používateľov s hmotnosťou nad 120 kilogramov.
Tvrdé matrace môžu mať rôznu veľkosť. K dispozícii sú modely pre jednotlivcov (pomerne úzke matrace) a pre páry (široké matrace ideálne na umiestnenie na manželskú posteľ).
 
Pevný matrac: pre koho by bol ideálnou voľbou?
 
Stredne tvrdé a veľmi tvrdé matrace sú pre mnohých ľudí veľmi dobrou voľbou. Vhodne zvolené modely poskytujú väčšine používateľov zdravý a pohodlný spánok a zároveň minimalizujú riziko nepríjemných bolestí hlavy, krku alebo chrbta.
 
Výber tvrdého matraca sa odporúča predovšetkým pre ťažšie osoby. Tvrdé matrace umožňujú, aby sa chrbtica nachádzala v čo najprirodzenejšej polohe. Okrem toho umožňujú odľahčenie svalov a kĺbov.
 
Výber matraca so správnou tvrdosťou závisí nielen od hmotnosti, ale aj od výšky používateľa. Tento faktor ovplyvňuje spôsob rozloženia telesnej hmotnosti na povrchu matraca. Ľudia s výškou nad 180 centimetrov by mali uvažovať o kúpe modelov H3. Takéto matrace budú v tomto prípade fungovať oveľa lepšie ako ich tvrdšie náprotivky.
 
Potreba zakúpiť tvrdé matrace môže vyplynúť aj zo zdravotných indikácií. Odborníci často odporúčajú takýto výber ľuďom, ktorí trpia rôznymi poruchami pohybového aparátu a chybami držania tela. Tvrdý matrac by si mali vybrať aj ľudia, ktorí spia na bruchu.
 
Spanie na pevnom matraci a zdravie Spánok na tvrdom matraci môže priniesť určité zdravotné výhody, napríklad v podobe zníženia bolesti chrbta alebo chrbtice. Z tohto hľadiska je správny výber matraca veľmi dôležitý. Spanie na príliš tvrdom matraci spôsobuje neprirodzené ohýbanie tela. Je to nebezpečné najmä pre ľudí, ktorí spia prevažne na boku. Spôsobuje nadmerný tlak na miesta kontaktu tela so zemou. To môže mať za následok nielen zvýšenú bolesť chrbta, ale aj znecitlivenie a mravčenie končatín a nepríjemné svalové kŕče. V takejto situácii je ťažké hovoriť o úplnej regenerácii tela počas spánku.
 
Príliš tvrdý matrac: ako ho zmäkčiť?
 
Keď sa určitý matrac zdá byť príliš tvrdý, väčšina ľudí sa rozhodne vymeniť ho za iný model. Dobrou voľbou je napríklad zakúpenie vhodnej veľkosti topperového matraca. Topper umiestnený na hlavnom matraci účinne zmäkčí matrac (a tým ho urobí pohodlnejším na používanie). Ďalšou možnosťou je aj výmena rámu postele.
(13:50, i)
Diskusia
Pridať komentár