Horský Beh Smolník oslavuje 10 rokov

826x
17. September 2024
Už celých 10 rokov uzatvára bežeckú sezónu HBS-sko, teda Horský beh Smolník
 
  Niekedy sa v tomto ročnom období vo Volovských vrchoch vystriedajú všetky ročné obdobia. Zo Smolníka vybiehate za dažďa, hore na Hekerovej sneží a do cieľa dobiehate na slnkom zaliate námestie. Ale v tom je to čaro. (Zdroj: VitalCity.sk - Horský Beh Smolník)
 
Je čerešničkou na torte za odbehnutými kilometrami sezóny a zároveň výzvou pre náročných aj hobby športovcov.

Každý rok, a ani tento jubilejný nebude výnimkou, privádza trailových bežcov do Volovských vrchov skrz dve trate: dlhú (33km/1400m) a krátku (11km/470m). Pre prvých 500 zaregistrovaných je pripravený kvalitný bežecký opasok, účastnícka medaila aj skvelá tombola.
 
 Počas minulých ročníkov sa na krátkej trati HBSka vystriedalo množstvo zvučných mien. (Zdroj: VitalCity.sk - Horský Beh Smolník)

Po stopách smolníckych baníkov - „krátka“

Čím ďalej tým viac Smolník odkrýva svoje banícke tajomstvá a otvára staré štôlne verejnosti. Počas behu, pred ním aj po ňom budú môcť všetci účastníci aj ich doprovody zažiť komentovanú prehliadku červeného vrchu Rotenberg aj s jeho sfáranými chodbami alebo vstúpiť do podzemného banského múzea priamo pod námestím, kde je štart aj cieľ podujatia.

„HBS-ko sa u nás v obci stalo už tradíciou, preto každý rok pridávame na jeho atraktivite a spolu s našim baníckym spolkom prevedieme bežcov, ich rodiny a priateľov tým najcennejším historickým bohatstvom. Obec Smolník by sa dala totiž prirovnať k populárnej Banskej Štiavnici východu. Banícka tradícia siaha do 14. storočia a naše štôlne patria medzi najvzácnejšie zachované pozostatky baníctva na Slovensku.“ láka na HBS-ko starosta obce Smolník, Radoslav Dlugoš.
 
 Tieto preteky robia bežci bežcom a preto si dávame záležať na značení, meraní, občerstvovačkách, jedle, programe, moderovaní, ľuďoch, hovorí Tomáš Kovaľ, organizátor z OZ Vitalcity. (Zdroj: VitalCity.sk - Horský Beh Smolník)

Rekordmani v Smolníku

Tí bežci, ktorí sa rozhodnú pre krátku, 11 kilometrovú trať s prevýšením 470 m, budú takmer na každom kroku myslieť na baníkov, po ktorých stopách sa vydajú zo Smolníka ku kaplnke na Štóskom sedle, cez klimatické kúpele Štós, po ceste SNP, až späť do dediny na námestie sv. Alžbety.

Počas minulých ročníkov sa na krátkej trati HBSka vystriedalo množstvo zvučných mien. Aktuálnymi držiteľmi rekordov sú Michal Lami v mužskej kategórii, ktorý ju dokázal v roku 2019 zabehnúť s časom 46 minút 31 sekúnd a u žien je to Luca Németh z Maďaska, ktorá zdolala krátku trať v tom istom roku za rovných 59 minút.
 
 
Horský beh Smolník je čerešničkou na torte za odbehnutými kilometrami sezóny a zároveň výzvou pre náročných aj hobby športovcov. (Zdroj: VitalCity.sk - Horský Beh Smolník)
 
Beh hrebeňom Volovských vrchov – „dlhá“

Ten, kto chce zažiť skutočnú nádielku technických kilometrov, mal by sa vydať na hrebene Volovských vrchov, kde ho beh zavedie až na ich najvyšší kopec, Hekerovú, týčiacu sa vo výške 1260 m.n.m.

Pobeží sa cez Pipitku, Osadník, Uhornianske sedlo, Biele skaly či Vtáčí vrch a bežci urazia 33 poctivých kilometrov a nastúpajú pri tom 1400 metrov.
 
 (Zdroj: VitalCity.sk - Horský Beh Smolník)

„Stáva sa že sneží, prší alebo je taká hmla, že si nevidíte ani na špičku nosa. Odporúčam byť pripravený na všetko a mať v ruksaku zbalené rukavice, bundu fukerku aj čiapku. Niekedy sa v tomto ročnom období vo Volovských vrchoch vystriedajú všetky ročné obdobia. Zo Smolníka vybiehate za dažďa, hore na Hekerovej sneží a do cieľa dobiehate na slnkom zaliate námestie. Ale v tom je to čaro.

Tieto preteky robia bežci bežcom a preto si dávame záležať na značení, meraní, občerstvovačkách, jedle, programe, moderovaní, ľuďoch. Teší nás, že bežcov rok čo rok pribúda. Teraz sa pripravujeme na viac ako 500 účastníkov.“ hovorí Tomáš Kovaľ, organizátor z OZ Vitalcity.

Na dlhej trati nebol prelomený rekord od roku 2018, kde Patrik Milata prišiel do cieľa s časom 2 hod. 34min a 11 sek. U žien sme sa z traťového rekordu tešili vlani vďaka Lenke Ploščicovej a jej času 3 hodiny 7 minút a 13 sekúnd.
 
Horský Beh Smolník oslavuje 10 rokov. (Zdroj: VitalCity.sk - Horský Beh Smolník

HBS-ko má expo aj program pre deti

Necelých 60 kilometrov z Košíc a 25 z Gelnice sa nachádza malebná obec Smolník. Keď sem budete merať cestu kvôli 10. ročníku HBS-ka, nezabudnite so sebou zobrať aj vašich blízkych či priateľov. Otvorené budú všetky múzea, miestni poľovníci budú variť guľáš z diviny, ponúkneme Vás koláčmi z fazuľového cesta a akadémia BEŽKÁRIK bude organizovať detské behy a zabaví vaše deti od veku 0+ rokov, pokiaľ vy budete na trati.

Na námestí v Smolníku vznikne bežecké expo, kde sa budú dať získať informácie, skúsenosti aj produkty a doplnky výživy od našich partnerov aj miestnych remeselníkov. K tomu tombola, účastnícke medaile, merch HBS- ka, profi video od CamGO a foto od Petra Kovaľa.
 
 
(14:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár