Prečo si vybrať na kúpeľnú liečbu práve Bardejovské Kúpele?

891x
18. September 2024
 Prečo si vybrať na kúpeľnú liečbu práve Bardejovské Kúpele?  
 Pramene v Bardejovských Kúpeľoch (Zdroj: BK)
 
Klienti samoplatcovia i pacienti vyslaní zdravotnými poisťovňami majú svoje kritéria, prečo si volia na pobyty práve konkrétne kúpele.
 
Medzi najsilnejšie stránky, ktoré motivujú k návšteve Bardejovských Kúpeľov, a.s., patria výnimočné minerálne pramene (10), z ktorých je  8 zvedených do krytej kúpeľnej kolonády (mimochodom jedinej na Slovensku). Práve ich široké spektrum od zásaditých po kyslé a jedna z najvyšších mineralizácií umožňuje liečbu najširšieho spektra ochorení v SR.
 
Liečia sa tu všetky diagnózy s výnimkou duševných a kožných ochorení. Očaria i svojou históriou, architektúrou, previazanosťou stáročného parku s okolitou lesnou prírodou, ochotným personálom, blízkosťou Bardejova – s pamiatkami UNESCO a takmer nespočetným množstvom ďalších benefitov. Čerešničkou sú pamiatky na trojtýždňový pobyt cisárovnej Alžbety, zvanej Sisi.  
 
Lávka priateľstva po rekonštrukcii (Zdroj: BK)
 
Hovorí ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s., Tamara Šatanková: ,,Bardejovské Kúpele patria medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie slovenské kúpele. Zachovali si typický kúpeľný ráz s neopakovateľnou atmosférou, ktorú najlepšie vystihuje  ich slogan: Oáza zdravia a oddychu. Pri modernizáciách sme nešli cestou atrakcií typu tobogánov, ale snažíme sa zachovať genius loci architektúrou i tradíciami. V kúpeľoch je cítiť odkaz minulosti, sú známe od roku 1247 a dodnes sa tu koná hudobné leto, kolonádne koncerty, tanečné zábavy, kaviarenské  posedenia, či prechádzky. Pramene svojim zložením niektorí pripodobňujú k tým vo Vichy, či v Luhačoviciach.“  
 
Všadeprítomná Sisi
 
V Bardejovských Kúpeľoch je podľa cisárovnej Alžbety, zvanej Sisi, pomenovaný chodník, pamätná izba, apartmán, liečebný dom, kaviareň, socha, obraz, prameň a jeden deň v roku (Alžbetínsky deň). Pripomínajú trojtýždňovú návštevu v Bardejovských Kúpeľoch v roku 1895. Sisi sem prišla ako päťdesiatosemročná 1. júla a zotrvala tu do 22. júla 1895. Bardejovské Kúpele, a.s. začali budovať značku ,,Kráľovské kúpele“, ako súčasť odkazu na návštevu  Sisi v Bardejovských Kúpeľoch, v roku 2016 po rekonštrukcii liečebného domu ALŽBETA (kedysi Deák), ktorý nesie jej meno.
 
Je v ňom kráľovský apartmán Sisi, ktorý je luxusne zariadený a momentálne je to pobytová top ponuka. Na prízemí, vedľa recepcie, je ďalší-tzv. muzeálny apartmán Sisi, vybavený masívnym štýlovým nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu a vyzdobený fotografiami a obrazmi Sisi.  
 
Architektonické skvosty
 
V areáli majú mnoho pozoruhodných historických objektov, ktoré navodzujú atmosféru noblesy a sú aj architektonicky pozoruhodné a hodnotné. Najkrajšou budovou kúpeľov je secesný hotel Astória, ktorý je čiastočne zrekonštruovaný a po kompletnej rekonštrukcii mu zdatne konkuruje vynovený hotel Alžbeta. Tento rok sa začala sa aj rekonštrukcia ďalšieho historického hotela Dukla, ktorý bude obnovený ako ďalšia historická dominanta.
 
 
V areáli kúpeľov je 6 tenisových kurtov, minigolf, požičovňa bicyklov, v okolí 40 km značených turistických chodníkov. V blízkosti je mesto Bardejov zapísané do zoznamu UNESCO. Priamo v kúpeľoch sú kostoly: rímsko – katolícky, pravoslávny a grécko – katolícky.   
 
K dispozícii i tieto vysoko kvalitné služby a procedúry
 
,,Počas pobytu sa o klientov stará náš odborne vyškolený a skúsený personál a pôsobia na nich  blahodarne účinky našej liečivej minerálnej vody. Veríme, že odchádzajú domov s pocitom zdravia, oddychu a dobrej nálady. Naši lekári sa im plne venujú v rámci pravidelných odborných prednášok ku všetkým indikáciám, ktoré u nás liečime. Vďaka širokému spektru našich odborníkov vieme v prípade záujmu a potreby zabezpečiť konzultácie s odborným lekárom. Pri vybraných indikáciách ponúkame ako procedúru unikátny Tréning pamäte s vyškolenou lektorkou, Mgr. Dankou Petrufovou. Zameriava sa na trénovanie a zlepšovanie poznávacích funkcií mozgu a pamäte,“ vyzdvihla T. Šatanková.  
 
Starajú aj o liečbu post-covidového syndrómu
 
,,Bardejovské Kúpele ako prvé slovenské kúpele počas covid pandémie zakúpili a zaradili do ponúkaných procedúr špeciálny laser MLS, ktorý využívajú pre pacientov s post-covidovým syndrómom, na liečbu neurologických ochorení a ochorení pohybového aparátu. V rámci liečenia ponúkame klientom aj špeciálnu respiračnú fyzioterapiu zameranú na liečbu postcovidu,“ dodala T. Šatanková.
 
Liečia sa tu všetky diagnózy s výnimkou duševných a kožných ochorení (Zdroj: BK) 
 
Vlastné vyšetrenia počas pobytu
 
Bardejovské Kúpele majú  vlastné laboratórium, v ktorom ponúkajú možnosť vyšetrenia krvi na glykemický profil, glykovaný hemoglobín HbA1C a orálno-glukozo tolerančný test pri  indikácii 8. Vďaka vybaveniu modernými diagnostickými prístrojmi ponúkajú možnosť zakúpiť si priamo tieto odborné vyšetrenia: USG žilového systému, artériového systému, vyšetrenie Artériografom, duplexnú echokardiografiu, ergometrické vyšetrenie, bicyklovú ergometriu bez telemetrie alebo s telemetriou, Holter EKG, Holter TK a sonografiu karotíd.   
 
K TOP procedúram najvyššej kvality patrí aj unikátny spôsob rehabilitácie systémom Redcord Neurac. Túto nórsku metódu využívajú aj skupinovo pri funkčnej liečbe chorôb pohybového ústrojenstva. Cielenou rehabilitáciou sa snažia prostredníctvom závesného systému o obnovenie porušených pohybových vzorcov pomocou vysokej úrovne stimulácie nervov a svalov.
(15:20, TS)
Diskusia
Pridať komentár