Naša pieseň letí, pre dospelých i pre deti

25x
22. Apríl 2016

Skvelý deň na ZŠ na Komenského ulici

DSC_8245.JPG

Vďaka muzikoterapii a jej nástrojom sa žiaci ocitli v akomsi inom svete

 

Tóny hudby sprevádzajú človeka už od narodenia, či lepšie povedané už v prenatálnom období. Uspávanka, pieseň či rytmické riekanky sú jedným z dôležitých prvkov rozvoja, pocitu istoty, komunikácie. Často krát sa však s pribúdajúcom vekom hudba a jej základný cieľ vytráca a zabúda sa, že je nielen nástrojom relaxácie, ale aj tmelivom medziľudských vzťahov.


Aj z dôvodu budovania sociálnych vzťahov,  predchádzaniu sociálnemu vylúčeniu a  odstráneniu prejavov sebectva až agresivity v školskom kolektíve detí, pripravil muzikoterapeut Mgr. Milan Gaľa pre žiakov prvého stupňa ZŠ na Komenského ulici č. 23 v Bardejove sériu muzikoterapeutických cvičení. V rámci projektu Naša pieseň letí, pre dospelých i pre deti, podporeného grantom vo výške 256 eur prostredníctvom Komunitnej nadácie Bardejov, priniesol do kolektívov tried nový vietor, paradoxne založený na jednoduchých afrických a ľudových nástrojoch, podporených hrou na telo.

Prvým hodinám muzikoterapie predchádzalo získanie si dôvery muzikoterapeuta u detí a uvoľnenie, ktoré žiaci dosiahli hrou na telo. Počas ďalších hodín, kde úlohou terapeuta bolo navodiť stav  psychosomatického uvoľnenia,  žiaci pracovali na uvedomelom a citlivom vnímaní hudobného rytmu, aby nasledovne mohli prejsť na úroveň odreagovania sa prostredníctvom afrických bubnov. Veľký tónový rozsah od hlbokého mohutného až po uvoľňujúci a napätie rozpúšťajúci bas u žiakov naozaj prispel k maximálnemu sústredeniu a následne uvoľneniu. Oku nezainteresovanému neunikla ich maximálna koncentrácia pri striedaní rytmu, pozornosť a rešpekt navzájom. Počas záverečných aktivít použitie bubnov resp. djembe gradovalo, aby ich rytmy spolu s využitím drobných perkusií, prstových čineliek či guira žiakov spojili a komunitu triedy ešte viac združili.

Vďaka muzikoterapii a jej nástrojom sa žiaci ocitli v akomsi inom svete, založenom na senzibilite rytmu, zvuku i citlivosti vzájomného prežívania. Veľkú rolu zohrala samotná osobnosť muzikoterapeuta, rozmanitosť afrických i ľudových hudobných nástrojov i spôsob vedenia  terapie založenej na vzájomnom rešpekte, ktorý vyústil do nečakaného ticha, sústredenia  a spolupráce aj v tých „najaktívnejších“ triedach. Aj takáto muzikoterapeutická aktivita potvrdzuje, že v hektike súčasnosti je jedným zo spôsobov relaxácie návrat ku koreňom našich predkov, trebárs aj vnímaním rytmu prostredníctvom jednoduchých hudobných nástrojov.   

(17:45, A. Tribusová) 

 

 

Moje svadobné foto a video

http://ahoj.tv/firmy/detail/moje_svadobne_foto_a_video.html 

12363996_1097470063621262_1197869223_o.jpg

12366319_1106819546027096_6842759724891510124_n.jpg

958
Diskusia
Pridať komentár