Košický režisér spolupracoval s HBO. Natočil dokument zo slovenského podsvetia

575x
19. September 2024
Košický režisér spolupracoval s HBO. Natočil dokument zo slovenského podsvetia 
Pozrite si trailer k filmu Autičkári 
 
Čo majú spoločné Košice a HBO? Odpoveďou je režisér Dominik Bari. Možno je vám toto meno známe. Ako prvý Slovák sa so svojím dokumentom Ojmiakon pred pár rokmi kvalifikoval na Oscara v kategórii Najlepší krátky dokumentárny film. Tentoraz svoje filmárske umenie povýšil na úplne iný level. Natočil celovečerný dokumentárny film o slovenskej autičkárskej mafii v spolupráci s HBO. 
 
Verejnú premiéru bude mať 5. októbra 2024 v košickom Amfiteátri. Lístky si môžete zakúpiť už aj dnes. Premiéry sa zúčastní aj Dominik, a tak ho zoči-voči môžete aj stretnúť. Následne bude film v októbri premietaný vo vybraných kamenných kinách a v decembri ho uvidíte aj na HBO. Dominik však ako rodený Košičan sa rozhodol, že tento film „odpáli“ priamo vo svojom rodnom meste, a preto by ste si ho určite nemali nechať ujsť. 
 
 
Organizovaný zločin
 
Mladý režisér tentoraz nazrel do úplne iného súdka a vytvoril dokument, ktorý doposiaľ na Slovensku nikto nenatočil. Autičkári sú 75-minútový celovečerný film, ktorý mapuje prostredie organizovaného zločinu, špecializuje sa na krádeže áut. Na rozdiel od iných dokumentov v sebe kombinuje dokumentárne prvky s hranými rekonštrukciami skutočných krádeží a policajných zásahov na Slovensku.
 
HBO zaujal nielen štýl akým sa rozhodol dokument natočiť, ale aj cieľová skupina, na ktorú sa zameral. Je venovaná najmä divákom od 18 do 24 rokov. Na platforme sa bude vysielať približne v 22 krajinách.
 
Dokument sa zameriava na gang zlodejov z okolia Leopoldova (Zdroj: BFILM) 
 
„V HBO veľmi radi spolupracujeme s mladými tvorcami, pretože majú silnú túžbu robiť veci inak a majú silný drive. Režisér Dominik Bari, ktorý študoval v zahraničí, nás zaujal svojim jedinečným prístupom k rozprávaniu príbehov. Chceli sme mu dať príležitosť uplatniť tento iný prístup v našom spoločnom projekte Autíčkári,“ hovorí Hanka Kastelicová Executive Producer of Documentaries for HBO.
 
Dominik počas natáčania spolupracoval s viacerými odborníkmi, ako napríklad policajnými vyšetrovateľmi, ministerstvom vnútra SR, s HAKA (skupina Hľadá sa Auto - Krádeže Automobilov).
 
Hollywoodsky štýl
 
Dokument sa zameriava na gang zlodejov z okolia Leopoldova, ktorí kradli autá naprieč celým Slovenskom. Ani Košice neboli výnimkou. Vo filme zaznejú i priame výpovede z konkurenčných gangov. Dominik sa k ním pokúšal dopátrať aj sám a u mnohých si získal dôveru. 
 
Súčasťou prísne tajného natáčania bol aj najatý detektív, ktorý mu pomáhal pri hľadaní zlodejov. „Miestami to bolo nebezpečné a nebolo mi všetko jedno. To sa musím priznať, ale to všetko určite stálo za to. Ak chceš vytvoriť dôveryhodný film založený na skutočnom prípade musíš podstúpiť aj toto riziko. Myslím, že je zaujímavé podotknúť aj fakt, že som zvolil trochu nevídaný štýl natáčania. Tak, ako sme to urobili my, že sme kombinovali hrané prvky s dokumentárnymi a zároveň stavili na dynamiku záberov, tak sa dokumenty na Slovensku netočia. Povedal by som, že to je skôr hollywoodsky štýl. To si však diváci musia pozrieť, aby sa presvedčili na vlastné oči.“
 
Dokument sa zameriava na roky 2017 - 2018. Na celom Slovenskom bolo v tomto čase ukradnutých stovky áut. Samotná razia bola obrovská a jej súčasťou boli desiatky policajtov, vyšetrovateľov a kukláčov. Prípad bol aj medializovaný.
 
Hanka Kastelicová dodáva, že film je divácky príťažlivý vďaka populárnej forme true-crime a zároveň rieši tému, ktorá sa týka každého z nás, kto vlastní auto. „Autori vychádzali z policajných záznamov a celý film vznikal v spolupráci s políciou, takže nejde o žiadnu fabuláciu. Rekonštrukcie sú veľmi hodnoverné a zároveň veľmi príťažlivo natočené.“
 
Vo filme sú aj výpovede samotných zlodejov (Zdroj: BFILM) 
 
Natáčanie v Košiciach
 
Dokument sa natáčal takmer 4 roky na viacerých miestach na Slovensku. Spomeňme napríklad Bratislavu, Žilinu, Dolný Kubín a najmä Košice a okolie. „Som rodený Košičan tu som doma, a preto som chcel natáčať aj v mojom rodisku.“
 
Na Krajskom súde v Košiciach sa napríklad odohrávala rekonštrukcia súdneho procesu, odpálenie okna zas na Strednej odbornej škole Policajného zboru Košice, režisér natáčal aj na Sídlisku KVP. 
 
Kriminálne dokumenty sú na Slovensku všeobecne obľúbené. Avšak s výpoveďami samotných zlodejov sa nestretnete často. Niektorí skryli svoju identitu za masky, iní sa však rozhodli ukázať svoju tvár. „Som rád, že do toho šli a porozprávali nám o tom, ako to v autičkárskej mafii prebieha. Vďaka tomu celý dokument dostal úplne iný rozmer. Viac prezrádzať nechcem. Budem veľmi rád, ak Košičania prídu na Amfiteáter a tento dokument si pozrú na vlastné oči. Nie je totiž obvyklé, že sa tento druh filmu premieta pred tak veľkým publikom a ja som za to nesmierne rád.“
(9:27, TS)
Diskusia
Pridať komentár