Hvezdáreň a planetárium v Prešove prichádza s programovou premiérou

612x
19. September 2024
Prešovská hvezdáreň prichádza s programovou premiérou
 Tvorba írskej speváčky a skladateľky pod hviezdami zaznie už tento štvrtok 19. septembra (Zdroj: PSK)
 
Prešovská hvezdáreň chystá premiéru v rámci obľúbeného cyklu Hudba pod hviezdnou oblohou. Tentoraz sa môže verejnosť tešiť na program Enya.
 
Tvorba írskej speváčky a skladateľky pod hviezdami zaznie už tento štvrtok 19. septembra. V rámci podujatí hvezdárne však zaujmú aj astronomické štvrtky, ktoré nadšencom univerza ponúkajú atraktívne vesmírne prednášky. Hvezdáreň a planetárium v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj, prichádza s programovou premiérou.
 
Svoj úspešný cyklus Hudba pod hviezdnou oblohou aktuálne dopĺňa o program, ktorý odráža tvorbu speváčky a skladateľky Enyi z Írska. Jeho premiéra je avizovaná už na tento štvrtok 19. septembra a odohrá sa v dvoch večerných termínoch o 18.00 a 19.30 hod. (Poznámka: termíny si vyžadujú rezerváciu.)
 
 Prežívanie hudby s prítomnosťou vesmíru umocňujú intenzitu zážitku (Zdroj. PSK)
 
Program Enya reflektuje hudobnú tvorbu a život umelkyne, preslávenej vďaka jej jedinečnému prednesu slova a hudby. V trvaní päťdesiat minút prevedie návštevníka cestou jej melódií a skladieb. Príprava programu pritom trvala približne šesť mesiacov. Technicky a administratívne sa realizoval v réžii hvezdárne a pod autorskou taktovkou Jaroslava Naďa. Vyžiadal si nielen tvorivé činnosti, ale aj zručnosti v oblasti nahrávania a strihu obrazu aj zvuku a taktiež v oblasti vytvárania scénických obrazových riešení. To všetko v zhode s hviezdnou oblohou.
 
Séria Hudba pod hviezdnou oblohou všeobecne reflektuje na záujem a potrebu človeka spájať vnímanie hudby s obrazom. Prežívanie hudby s prítomnosťou vesmíru umocňujú intenzitu zážitku, a ako také sú pri využívaní umelej hviezdnej oblohy vo sfére oddychu a kultúrneho vyžitia oceňovaným faktorom. Cyklus zaujal aj za hranicami kraja. Záujem oň napríklad prejavili členovia Slovenskej astronomickej spoločnosti zo Západného Slovenska, ktorí planetárium navštívili toto leto a vypočuli si pod hviezdnou oblohou program Pink Floyd.
 
 Séria Hudba pod hviezdnou oblohou všeobecne reflektuje na záujem a potrebu človeka spájať vnímanie hudby s obrazom (Zdroj: PSK)
 
Prešovská hvezdáreň začala aj s astronomickými štvrtkami. Nový formát podujatia pre verejnosť realizuje v spolupráci s Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika a Centrom voľného času v Košiciach. Jeho prostredníctvom verejnosti prináša prednášky z oblasti astronómie, kozmonautiky, svetelného znečistenia či cestopisné témy, ktoré zdieľa i online.
 
Do konca roka však chce prísť aj s vlastnými aktívnymi príspevkami, ktoré by sa videokonferenčným prenosom prenášali za hranice kraja. Hvezdáreň napríklad plánuje pripraviť prednášku so zástupcom z Ústavu experimentálnej fyziky SAV, ktorý je spolutvorcom kozmických sond.
(10:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár