VIDEO | Deň hradu Plaveč prilákal stovky ľudí

624x
19. September 2024
Deň hradu Plaveč
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Na hrade Plaveč zabávali sokoliari, šermiari, chodúliari, vojaci aj lukostrelci. Aj tento rok sa deň hradu vydaril.
 
„ Sú tu nejaké atrakcie pre deti aj dospelých – každý si tu určite nájde svoje. Pre deti je tu maľovanie na tvár, kone a veľa iného,“ povedala Stanislava Figulová. OZ Džatky pre všetko.
 
„Vyrábam drevené hračky – mám tu atrakcie pre deti ako hrady, zámky, drevený kolotoč. Konečne rodičia majú čas na svoje deti a deti sú šťastné, že ich môžu povoziť rodičia. Môžu si tu vyskúšať aj šermiarske súboje,“ uviedol František Bednár, výrobca hračiek.
 
 Pripravené boli atrakcie pre deti aj dospelých (Zdroj. AHOJ TV)
 
„Deň hradu Plaveč sme začali robiť pred jedenástimi rokmi a súviselo to s tým, že sme začali opravovať hrad. Obec nemá toľko finančných prostriedkov, aby dokázala financovať obnovu hradu, preto sa každoročne zapájame do projektu Ministerstva kultúry,“ priblížil Peter Šlosár, starosta obce Plaveč.
 
„Projekt bežal 10 rokov a tento rok je prvý, kedy ten program výrazne mešká. Takže my napriek tomu, že sme žiadosť poslali v termíne - november 2023, doposiaľ nevieme či naša žiadosť bola schválená. Podobná situácia je na ďalších 19-tich hradoch na Slovensku,“ vysvetlil Martin Sárossy, koordinátor obnovy hradu Plaveč.
 
 
„Obec má veľký záujem o to, aby sa tento hrad opravoval. Snažíme sa tých turistov sem prilákať. Momentálne projektujeme veľký investičný zámer, ktorý sa týka informačného zázemia hradu, kde by boli stavebné objekty, kde by mala byť virtuálna realita, 3D obrazovky. Hrad by mal byť prístupný aj pre imobilných návštevníkov,“ povedal Peter Šlosár.
 
 Aj tento rok sa deň hradu vydaril (Zdroj: AHOJ TV)

„Uvidíme, či sa podarí opäť naštartovať obnovu hradu. Napriek tomu obec zobrala na seba to riziko, že začne z vlastných financií. Každú chvíľu očakávame, že ministerstvo povie, že aj tento rok môže Plaveč pokračovať a hoci je sezóna za nami, pred nami je možno september, kedy budeme robiť murárske práce. Našim cieľom je využiť to maximálne a obnoviť aspoň časť paláca – najstaršia časť hradu,“ informoval koordinátor obnovy hradu Plaveč.
 
„Malo by tu byť sociálne zázemie, parkovisko, streetfood-ové občerstvenie. Produkt cestovného ruchu by sa mal využívať nie len v lete, ale už počas celého roka. Predbežný plán začatia prác, ak bude všetko schválené, je rok 2026,“ vyjadril sa starosta obce.
(13:40, red.)
Diskusia
Pridať komentár