VIDEO | V nemocnici s poliklinikou Svätého Jakuba v Bardejove dražili Picassa, Dalího, Warhola aj Plavčana

386x
19. September 2024
V nemocnici dražili Picassa, Dalího, Warhola aj Plavčana
 
Pozrite si našu videoreportáž
 
V spoločenskej sále Nemocnice s poliklinikou Svätého Jakuba v Bardejove sa konal už jedenásty ročník benefičnej aukcie výtvarného umenia.
 
Z celkovo 65 ponúkaných sa vydražilo 46 umeleckých diel v celkovej sume 18 550 eur. Z toho výťažok pre nemocnicu predstavuje 2 782 eur. Tie poputujú na psychiatrické oddelenie nemocnice.
 
„Áno, stretávame sa už po jedenásty krát s nemocnicou. Čo sa týka kolekcie, tak aukčná spoločnosť Darte pripravila 65 diel a dali sme priestor aj viacerým mladým, súčasným autorom,“ povedal Jaroslav Krajňák, majiteľ aukčnej spoločnosti Darte.
 
„Čím ďalej, tým viac sa snažíme spojiť umenie s kultúrou, s medicínou, lebo ono to k sebe veľmi patrí. Napríklad sú tu diela pána prof. Plavčana. Tieto dielka sú v ponuke len v aukčnej spoločnosti Darte. Pán profesor Plavčan je čím ďalej viac významný. Absolvoval veľké výstavy v Taliansku a Rakúsku,“ priblížil Marián Petko, riaditeľ nemocnice s poliklinikou Svätého Jakuba v Bardejove.
 
 Z celkovo 65 ponúkaných sa vydražilo 46 umeleckých diel v celkovej sume 18 550 eur (Zdroj. AHOJ TV)
 
„Veľmi rád maľujem, veľmi ma to uvoľňuje a zároveň chcem reflektovať témy, ktoré dne strápia ľudí. Tieto obrázky, ktoré boli ponúknuté, boli v dvoch cykloch. Momentálne aj s ohľadom na predchádzajúce obdobie je veľa mladých ľudí, ktorí majú problémy s duševným zdravím – vidia to hlavne učitelia v školách, či ej to ADHD alebo bulímia a anorexia, tak som namaľoval taký malý cyklus obrazov, ktorý sa už nebude nikdy opakovať – je to poslednýkrát, kde sa snažím upozorniť na túto dôležitú tému,“ uviedol Peter Plavčan, výtvarník, univerzitný profesor a bývalý minister školstva.
 
„Je tu veľmi veľa pekných vecí, ktoré by som si vybral keby som bol trebárs začínajúci zberateľ. Máme tu pekný súbor diel od Pabla Picassa, pekné grafiky Dalího, Andyho Warhola, čiže to, čo chcú mladí ľudia do bytov, čo ich poteší - možno by som prešiel na tieto dielka,“ vyjadril sa J. Krajňák.
 
 Suma 2 782 eur poputuje na psychiatrické oddelenie nemocnice (Zdroj. AHOJ TV)
 
„Zvolili sme takých autorov aj za prijateľné ceny, ale sú tu aj starí majstri, ktorí tu majú svoje diela. Je tu moja osobná srdcová záležitosť – jedno dielo od Jozefa Teodora Moussona. Výťažok pôjde prvýkrát pri našich benefíciách, ktoré trvajú niekoľko rokov, pre psychiatrické oddelenie,“ priblížil riaditeľ nemocnice.
 
„Ja som niekedy chodil na výtvarnú. Pozerám sa na to úplne inak a menej rozumiem ľuďom, ktorí kupujú umenie, viac rozumiem tým čo robia. Viem, že nikto z nich to nerobí pre to, aby to raz bolo predávané,“ povedal Miroslav Grohoľ, primátor psychiatrického oddelenia NsP sv. Jakuba v Bardejove.
 
„V rámci nákupu zdravotníckej techniky my toho veľa už nepotrebujeme, lebo sme celkom dobre zásobení. Toto je jedna z takých vecí, aby sme mali skompletizovanú tu materiálno-technickú podporu anestézie, ktorú používame pri liečbe. Jedná sa o takzvaný strečer – moderný typ stola, čiže nech si to ľudia predstavia ako stôl alebo transportný vozík pre pacientov, na ktorom sa vykonáva anestézia, na ktorom môže byť pacient transportovaný na lôžku bez toho, aby musel byť byť prekladaný,“ dodal Miroslav Grohoľ. 
(15:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár