Starosta Smilna vyhlásil finančnú zbierku pre Rusko: Obyvatelia obce protestujú

5081x
20. September 2024
Starosta Smilna Vladimír Baran zbiera peniaze pre Rusko. Ukrajinu obviňuje z terorizmu a západ z vojenského príživníctva
 
Starosta Smilna Vladimír Baran s Ľubošom Blahom a so zástupcami skupiny Brat za brata. Vpravo s ruským veľvyslancom. (Zdroj: Telegram Ľuboša Blahu, FB ruského veľvyslanectva) 
 
Niekoľko občanov z Bardejova a Smilna protestovalo v stredu 19. septembra pred obecným úradom proti iniciatíve starostu obce Smilno (okres Bardejov) Vladimíra Barana, ktorý v auguste vyhlásil finančnú zbierku na pomoc ruským civilistom v Kurskej oblasti. Útok Ukrajincov na ruské územie je podľa neho terorizmus.
 
Poslanci obce Smilno o zbierke starostu, bývalého profesionálneho vojaka, nevedeli, nerokovali o nej na obecnom zastupiteľstve ani nič také v minulosti neschvaľovali. Ide teda o svojvoľné konanie a iniciatívu starostu, na ktoré nemá od samosprávy obce mandát. 
 
 Starosta Smilna Vladimír Baran je bývalý vojak. Slúžil vo viacerých misiách OSN. (Zdroj: MO SR)
 
Potom čo Denník N publikoval článok o tejto kauze v Smilne, sa Vladimír Baran najprv vyjadriť odmietol, večer toho istého dňa ale už text k zbierke upravil a niektoré pasáže vymazal. Napríklad vetu, kde napísal, že „je to už 10 rokov, odkedy banderovskí potomkovia začali terorizovať ruských obyvateľov na Donbase a Luhansku“.
 
„Pri 80. výročí SNP, kde nám ruskí vojaci pomohli ohromne, pomôžme my teraz hoci aj malou mierou k tomu, aby na významnom mieste Kursk, kde nastal obrat k víťazstvu nad fašizmom, nastalo teraz už konečné víťazstvo nad banderizmom,“ píše starosta v pôvodnom texte (ktorý po medializácii a proteste občanov upravil - viď foto nižšie) k finančnej zbierke pre ruských civilistov na stránke obce. Zároveň prosí o podporu na nákup základných životných potrieb pre civilných obyvateľov.

Miestna aktivistka a obyvateľka Smilna Marianna Varjanová, poslala na obecný úrad žiadosť, aby úplne odstránili informácie o zbierke a prestali zneužívať obecný web na súkromnú iniciatívu starostu.
 
Pôvodný a upravený text k finančnej zbierke pre Rusko od starostu Smilna Vladimíra Barana. (Zdroj: Stránka obce Smilno)  
 
Ako informoval v článku o kauze aj Denník Postoj Obec Smilno pritom po vypuknutí ruskej agresie na Ukrajine v roku 2022 zorganizovalo aj dve zbierky pre ukrajinských utečencov, počas ktorých sa vyzbieralo niekoľko stoviek eur, oblečenie, potraviny a hygienické potreby. 
 
 
Vladimír Baran sa v roku 2022 stal starostom Smilna za stranu SOM Slovensko. V roku 2018 kandidoval za Slovenskú národnú stranu a predtým bol starostom za stranu Sieť Radoslava Procházku. Zo súčasných siedmich poslancov v obecnom zastupiteľstve je päť za SNS, k národniarom sa hlási aj Baran.

Ako bývalý profesionálny vojak pôsobil Baran v rokoch 1993 – 2001 v rámci ozbrojených síl na základni mierových síl OSN, zúčastňoval sa na rôznych misiách v štátoch bývalej Juhoslávie, Chorvátsku či Eritrei. Pracoval aj ako inštruktor odmínovacieho kompletu Božena na Srí Lanke. V rokoch 2008 – 2010 sa ako práporčík hlavného ženistu zúčastnil aj na misii OSN UNICYP na Cypre.
 
 Starosta Smilna vyhlásil finančnú zbierku pre Rusko: Obyvatelia obce protestujú. (Zdroj: Stránka obce Smilno/TASR)

Baran ako prvý 21. augusta na zbierku pre Rusko prispel sumou 500 eur. Koncom júla tohto roku pri otvorení zrekonštruovaného vojenského cintorína zasadil v obci spolu s ruským veľvyslancom na Slovensku Igorom Bratčikovom brezu. Slovensko je pritom stále na zozname nepriateľov Ruskej federácie. 
 
Starosta Smilna Baran pre Korzár povedal, že by chce peniaze odovzdať začiatkom budúceho roka osobne priamo v Kursku či Moskve, no nevylúčil, že výťažok zo zbierky pošle do Ruska aj cez ruské veľvyslanectvo na Slovensku.
(9:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár