VIDEO | Elba day v znamení výroby džemu a chleba

1189x
20. September 2024
Na Elba day si deti vyskúšali výrobu džemu aj mletie múky
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Tradičnou súčasťou úvodného týždňa nového školského roka na súkromnej škole Elba je zorganizovanie Elba day – dňa určeného pre všetkých Elbákov.
 
„Na začiatku septembra, sme urobili takýto deň, aby sme našich trinásť škôl, ktoré sú v našej zriaďovateľskej pôsobnosti dali dohromady. Pretože nie len chlebom je človek živý, nie len učením, ale aj takýmito akciami,“ uviedol Emil Blicha, zriaďovateľ škôl Elba.
 
„Celý deň sa varí slivkový lekvár, k tomu sa potom začne piecť chlebík domáci 0:20 ktorý potom podávame spolu so slivkovým lekvárom,“ povedala Lucia Priputenová, vedúca kancelárie zriaďovateľa.
 
 
„Slivky dáme do kotlíka, osem hodín miešať, bez cukru, bez všetkého. Ono sa to samo spraví, vykryštalizuje,“ prezradil František Tramita, zástupca riaditeľa CVČ Elba.
 
 „My sme sa prišli pozrieť ako varia lekvár a melú múku,“ uviedla malá návštevníčka.   „Mne sa páči najviac , že som prvýkrát miešal lekvár,“ dodal ďalší návštevník. 
 
„Ja to vnímam ako uchovávanie nejakých tradícií, vidíte, že ich to zaujíma. Rozšírili sme novinku o mletie múky,“ uviedol Maroš Sopko, riaditeľ CVČ Elba.
 
Varili slivkový lekvár i mleli múku (Zdroj: FB/Súkromná stredná športová škola - ELBA) 
 
 „Okrem toho lekváru, že ho varíme a pečieme chlieb, tak aby vedeli, ako sa múka vyrába,“ pokračoval Blicha, 
 
 „No, je to dosť ťažké, ale treba na to dosť sily,“ skonštatoval ďalší účastník.  
 
„Musíš silno tlačiť, dosť silno,“ uviedol ďalší.  
 
„Bolo to dosť ťažké, ale stačí iba urobiť polku, akože točiť,“ povedal chlapec.  
 
„Deti si to stále chcú vyskúšať a keďže ich tu máme takmer 400, tak tá pomoc tu je. Len občas je to také, že deti sa zavesia na tyčku a potom sa to ťažšie mieša, ako keď je človek sám,“ skonštatoval s úsmevom Tramita.
 
Žiakom sa tu páčilo (Zdroj: FB/Súkromná stredná športová škola - ELBA) 
 
 „Mne sa tu páči, som tu prvýkrát a proste to zažívam a bolo to dobré ako som si vyskúšal miešať džem,“ tešil sa malý chlapec.
 
 „Tešíme sa, že ochutnáme napečený chlieb a lekvár,“ uviedol chlapec.  
 
„Myslím si, že je to zaujímavá akcia, kde sa dozviete niečo z našej tradície. Takisto sa môžu deti zabaviť na ihrisku v našich priestoroch a areály školy,“ skonštatovala Priputenová.  
 
„Počasie nám krásne praje a využili sme to. Ja som veľmi vďačný za tento deň, že môžeme takto propagovať aj školské, nielen tradície, ale aj celkovo tie historické ľudské tradície, ktoré by mali ostať v povedomí,“ dodal na záver Sopko.
(13:13, red)
Diskusia
Pridať komentár