VIDEO | Do Šarišských Michalian sa vrátil folklór, obec pripravila prvý ročník folklórnych slávností

1120x
21. September 2024
V Šarišských Michaľanoch oživili folklór
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Do Šarišských Michalian neďaleko Sabinova sa vrátil folklór. Obec pripravila prvý ročník Michaľanského folklórneho dňa.
 
„Chceli sme oživiť folklór v tejto dedine, aby sa ľudia stretávali, spievali, aby to folklórom žilo, aby sa ľudia radovali,“ prezradila Alena Chovancová, vedúca FS Michaľančan. 
 
„Takáto akcia dlho, dlho rokov nebola. A väčšinou, keď vieme obec, je trošku vekovo staršia. Je tu starších ľudí, preto sme aj pre nich pripravili, aby si ten folklór pripomenuli aj týmto spôsobom,“ uviedol Mikuláš Bibko, predseda zo JDS Šarišské Michaľany.
 
Impulzom pre zorganizovanie slávností bolo znovuoživenie folklórnej tradície v obci vznikom miestneho folklórneho súboru Michaľančan, ktorý okrem ženskej časti tvorí aj dievčenská a mužská spevácka skupina. 
 
Takáto akcia v obci dlho nebola (Zdroj: Ahoj TV)
 
„S myšlienkou zorganizovať Michaľanský folklórny deň prišli oni. Práve táto myšlienka nadchla nielen mňa, ale aj poslancov obecného zastupiteľstva a takisto aj členov komisie kultúrnej a vtedy sme si povedali, že takýto deň pripravíme,“ vyjadril sa Ondrej Kušnirik, starosta obce Šarišské Michaľany.   
 
„Je to ľudová tradícia, ktorá vznikla dávno, dávno rokov pred nami a verím, že aj vďaka tomuto dňu bude pokračovať aj ďalej,“ uviedol Bibko. 
 
 
„Pripravili sme si piesne šarišského regiónu, aj rusinské pesničky. A pozvali sme tu zo šarišskej doliny desať súborov, ktorí prijali pozvanie,“ priblížila Chovancová.
 
O folklórnu náladu sa tak postaralo vyše 120 folkloristov, ale aj pripravená výzdoba, remeselné stánky s rôznymi výrobkami. Chýbať samozrejme nemohli ani atrakcie pre deti a občerstvenie, aj s tradičným guľášom.
 
Pozvanie prijali viaceré folklórne súbory (Zdroj: Ahoj TV)
 
„Ja si myslím, že sme do toho dali to, čo si myslíme, že môže len prospieť organizmu. Nič také sme nedávali, čo by nám, dôchodcom a zároveň ľuďom, ktorí sú tu, uškodilo,“ prezradil Karol Korinek, kuchár zo JDS Šarišské Michaľany.  
 
„Veríme v to, že sa nám to podarí zorganizovať aj na ďalší rok a že táto akcia sa bude len zlepšovať a narastať,“ dodal na záver starosta. 
(14:30, red)
Diskusia
Pridať komentár