Automatický kávovar v gastronómii - ako vybrať najlepšie zariadenie?

1056x
23. September 2024
Správny kávovar je dôležitý 
Nevyhnutnosť alebo doplnok? 
 
Káva nie je len nápoj - je to zážitok, ktorý láka zákazníkov a núti ich vracať sa späť pre ďalšie. Preto by rozhodnutie o výbere správneho kávovaru malo byť dobre premyslené.
 
Na čo by ste mali dbať, aby sa automatický kávovar stal nielen spoľahlivým pracovným nástrojom, ale aj tajomstvom výnimočnej chuti podávaných nápojov? Ako vybrať zariadenie, ktoré zvýši úroveň vašej ponuky a poskytne zákazníkom nezabudnuteľný chuťový zážitok? 
 
Automatický kávovar - nevyhnutnosť, alebo doplnok?
 
Káva sa v dnešnej dobe stala nepostrádateľnou súčasťou spoločenských stretnutí, obchodných stretnutí alebo chvíľ odpočinku, takže kvalita a rozmanitosť ponúkaných kávových nápojov má pre popularitu podniku zásadný význam. Automatické kávovary umožňujú nielen prípravu širokej škály káv - od klasického espressa po cappuccino alebo latte macchiato - ale vďaka presnej kontrole parametrov sparovania zaručujú, že každá šálka kávy bude dokonalá.
 
Na rozdiel od tradičných metód prípravy kávy automatické kávovary minimalizujú riziko chýb a umožňujú prípravu trvalo kvalitnej kávy a to bez ohľadu na skúsenosti personálu. Automatické kávovary sú dnes základom každej prevádzky.
 
 
Automatické kávovary - ako fungujú?
 
Väčšina automatických kávovarov je vybavená vstavaným mlynčekom. Po zvolení požadovaného nápoja kávovar automaticky namelie potrebné množstvo kávových zŕn. Tým je zaručené, že každá šálka je pripravená z čerstvo namletých zŕn, čo sa prejaví lepšou chuťou a intenzívnou arómou nápoja.
 
Namletá káva sa presunie do sparovacej komory, kde sa presne odmeria. Automatický kávovar na kávu zaistí, že dané množstvo sparenej kávy je ideálny pre zvolený typ nápoja.
 
Po nadávkovaní sa mletá káva pod príslušným tlakom stlačí, kávovar vodu ohreje a pretlačí ju cez kávu. Väčšina kávovarov pracuje s tlakom okolo 15 barov, ktorý baristi považujú za optimálnu úroveň na získanie plnej chuti z kávových zŕn. Tento proces obvykle trvá niekoľko sekúnd, po ktorých je hotová káva vliata do šálky.
 
Ako vybrať najlepší automatický kávovar?
 
Na trhu existuje mnoho modelov kávovarov, ktoré spĺňajú rôzne potreby baristov aj zákazníkov. Pre mnohých je najdôležitejšia odolnosť a kvalita prevedenia, najmä v súvislosti s intenzívnym používaním. Kávovary vyrobené z nerezovej ocele, odolných plastov s keramickými mlynčekmi sa vyznačujú dlhou životnosťou a odolnosťou proti poškodeniu. Vďaka tomu sú ideálne na použitie v náročnom gastronomickom prostredí.
 
Ako si vybrať ten najlepší?
 
Dôležitá je aj veľkosť a dizajn stroja, ktorý sa musí zmestiť do daného priestoru v prevádzke. Optimálna šírka stroja je 30-40 cm. Tieto rozmery umožňujú ľahké umiestnenie kávovaru na kuchynskú linku alebo bar, pričom moderný dizajn robí z prístroja zároveň dekoratívny prvok.
 
Aké parametre je potrebné vziať do úvahy?
 
Kapacita - v prevádzkach s veľkou prevádzkou môžu najlepšie kávovary pripraviť 100 až 300 šálok kávy za hodinu.
 
Kapacita nádržky:
  • nádržka na vodu - optimálna kapacita sa pohybuje medzi 2 a 5 litrami,
  • zásobník na kávové zrná - mal by pojať 1 až 1,5 kg kávových zŕn,
  • zásobník na kávovú usadeninu - v ideálnom prípade by mal pojať 25 až 40 porcií.
Kapacita pre rôzne nápoje - najlepšie kávovary ponúkajú prípravu 12 až 15 rôznych druhov nápojov, vrátane espressa, cappuccina, latte macchiata, americana, flat white alebo ristretta.
 
Regulácia intenzity - dobrý kávovar by mal ponúkať nastaviteľnú silu kávy v rozmedzí 6 až 14 gramov kávy na šálku.
 
Tlak - najlepšie kávovary ponúkajú tlak 15-19 barov pre optimálnu extrakciu chuti a arómy.
 
Automatické čistenie a odstraňovanie vodného kameňa - oplatí sa vybrať si espresovač, ktorý ponúka automatický cyklus čistenia po každom použití a odstraňovaní vodných kachlí, ktoré je možné naprogramovať po príprave každých 1000-2000 šálok.
 
Programovateľné možnosti - je možné naprogramovať 6-10 obľúbených kávových receptov s prispôsobiteľnými parametrami, ako je množstvo vody, mlieka a intenzita kávy.
 
Výkon spotrebiča - najlepšie kávovary majú príkon medzi 1450 a 1850 wattmi, čo zaručuje rýchly ohrev a vysoký výkon.
 
Energetická účinnosť - spotrebiče s energetickou triedou A+ alebo A++ sú energeticky najúčinnejšie.
 
Ďalšie funkcie a moderné technológie automatických kávovarov
 
Pri výbere automatického kávovaru do gastronomického zariadenia sa oplatí venovať pozornosť aj doplnkovým funkciám a moderným technológiám. Jednou z takýchto funkcií je automatický systém napenenia mlieka, ktorý umožňuje dosiahnuť dokonalú konzistenciu mliečnej peny - nevyhnutné na prípravu latté alebo cappuccina. Moderné kávovary sú taktiež vybavené dotykovými displejmi s intuitívnym ovládaním, ktoré umožňuje rýchly prístup k obľúbeným nápojom a nastavenie parametrov prípravy. Za zmienku stojí aj funkcia nahrievania šálok, ktorá zaistí, že káva bude hosťom dodaná v ideálnej teplote. 
(11:05, i)
Diskusia
Pridať komentár