Policajti si znova „posvietili“ na vodičov. Opitých bolo na cestách viac než dosť

1146x
23. September 2024
Policajti vykonávali na cestách kontroly
 Výsledky prvých ranných dychových skúšok ich však opäť utvrdili v tom, že kontrol stále nie je dosť (Zdroj: FB Polícia SR - Košický kraj)
 
Policajné kontroly na cestách nie sú žiadnou novinkou. Napriek tomu, že ich robia pomerne často, pravidelne verejnosť upozorňujú, že ich robiť aj budú, pretože nezodpovedných vodičov je na cestách stále viac než dosť - výsledná štatistika po dopravno-bezpečnostnej akcii ešte ani v jednom prípade nebola rovná nule.
 
Tak tomu bolo aj v dnešné (23.9.) ráno. O 5. hodine ráno opäť vyrazili na cesty Košického kraja a vjazd a výjazd kontrolovali v meste Rožňava, Kráľovskom Chlmci, Košickej Belej, Kechneci a v košickej mestskej časti Barca, ale tentokrát, aby sa na kontroly „nespoliehali“ len vodiči osobných vozidiel, boli kontrolám ráno podrobení aj vodiči nákladných vozidiel. Výsledky prvých ranných dychových skúšok ich však opäť utvrdili v tom, že kontrol stále nie je dosť.
 
Počas 2,5 hod. doby trvania dopravno-bezpečnostnej akcie odhalili 13 vodičov pod vplyvom alkoholu, z tohto počtu dychová skúška 6 vodičov bola viac ako 1 promile! Prvého vodiča pod vplyvom alkoholu policajti Krajského dopravného inšpektorátu odhalili 21 minút po začiatku dopravno-bezpečnostnej akcie pri obci Kechnec a bola to žena. Výsledok jej dychovej skúšky bol 0,51 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,06 promile. O minútu neskôr „nafúkal“ vodič, taktiež pri obci Kechnec, a výsledok jeho dychovej skúšky bol ešte „zaujímavejší“ – 1,09 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte až 2,27 promile!
 
 
Aj do tretice bol alkohol v dychu vodiča v množstve viac ako 1 promile, konkrétne 0,55 mg/l, čo je v prepočte 1,15 promile u vodiča, ktorého policajti zastavili a dychovej skúške podrobili pri obci Kechnec. Pozitívnu hodnotu dychovej skúšky v množstve viac ako 1 promile, a to 0,65 mg/l alkoholu v dychu (v prepočte 1,35 promile) odhalili policajti u vodiča v Rožňave a 0,49 mg/l alkoholu v dychu (v prepočte 1,02 promile) a 0,57 mg/l alkoholu v dychu (v prepočte 1,19 promile) u vodičov v Košickej Belej.
 
Z rannej dopravno-bezpečnostnej akcie tak spolu 6 vodičov, ktorých hodnota dychovej skúšky bola viac ako 1 promile, putovalo do cely policajného zaistenia, kde si „počkajú“ na obvinenie z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a o treste za jazdu pod vplyvom alkoholu bude rozhodovať sudca.
 
 Z rannej dopravno-bezpečnostnej akcie tak spolu 6 vodičov, ktorých hodnota dychovej skúšky bola viac ako 1 promile, putovalo do cely policajného zaistenia (Zdroj: FB Polícia SR - Košický kraj)
 
Sedem vodičov si za volant svojho vozidla sadlo tiež s alkoholom vo svojom organizme, v ich prípade bola však hodnota dychovej skúšky nižšia ako 1 promile. 0,30 mg/l alkoholu v dychu (v prepočte 0,62 promile), 0,40 mg/l alkoholu v dychu (v prepočte 0,83 promile) a 0,36 mg/l alkoholu v dychu (v prepočte 0,75 promile) „nafúkali“ vodič pri dychovej skúške v meste Rožňava, 0,21 mg/l alkoholu v dychu (v prepočte 0,44 promile), 0,22 mg/l alkoholu v dychu (v prepočte 0,46 promile) zas vodiči pri obci Kechnec a 0,19 mg/l alkoholu v dychu (v prepočte 0,40 promile) bol výsledok dychovej skúšky vodiča v Kráľovskom Chlmci.
 
7. vodičom bol vodič nákladného motorového vozidla, ktorého policajti zastavili pri obci Kechnec, a výsledok jeho dychovej skúšky bol 0,28 mg/l alkoholu v dychu (v prepočte 0,58 promile). Dnes jeden, ale nabudúce ich môže byť viac, ktorým ani veľkosť a váha nákladného vozidla nezabráni sadnúť si za jeho volant.
 
Aj to je teda dôvod, prečo svoju pozornosť upriamili aj na vodičov nákladných vozidiel a zhodnotil to aj riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach, plk. Mgr. Štefan Mulik: „Kamión váži aj 40 ton, je to ťažká váha a keď dôjde k zrážke s osobným vozidlom, viete si predstaviť, aké následky to môže mať. Preto v týchto akciách pokračujeme a pokračovať aj budeme, a to v rôznych častiach Košického kraja. Naďalej platí, že tieto akcie budú neohlásené a námatkové.“
 
Ani vodiči, ktorých výsledok dychovej skúšky bol dnes ráno (23.9.) nižší ako 1 promile, vo svojej jazde ďalšej nepokračovali, jazda im bola zakázaná, vodičský preukaz zadržaný a o tom, kedy budú šoférovať najbližšie, rozhodne správny orgán.
(13:40, KRPZKE)
Diskusia
Pridať komentár