Európsky deň jazykov na základnej škole Pod Vinbargom v Bardejove sa vydaril

1373x
23. September 2024
Európsky deň jazykov 2024 na Základnej škole s Materskou školou Pod Vinbargom v Bardejove
 Jazyk je naozaj fenomén, a práve tomu sme venovali náš program. (Zdroj: JŠ)  
 
Jazyk je fenomén ľudskej spoločnosti. Je jedným zo základných znakov kultúry a štátov, celých spoločností. Európsky deň jazykov sa koná vo všetkých štátoch Európy už od roku 2001.
 
Cieľom tejto obľúbenej aktivity je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania. Do akcie sa zapájame pravidelne už niekoľko rokov. Spravidla akcie realizujeme v triedach, no teraz sme si to zadefinovali trošku inak.
 
 Cieľom je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania. (Zdroj: JŠ) 
 
Malo to „hromadnú formu“, všetko prebehlo vo veľkej telocvični. Odštartoval to úvodným príhovorom Mgr. Ján Šoltés, ktorý dal akciu do celého kontextu. Následne sa spolužiaci prihovorili spolužiakom v anglickom, nemeckom i ruskom jazyku. Tieto cudzie jazyky sa na našej škole vyučujú. Potom už dostala priestor naša žiačka Adela Belejčáková, ktorá sa prezentovala hrou na klavír i spevom. Pieseň Yesterday od „chrobákov z Liverpoolu“ The Beatles pozná celý svet.
 
Potom už dostali priestor dvaja pozvaní hostia, ktorí si našli čas a fyzicky medzi žiakov našej školy prišli. Ako prvá vystúpila Tamara Guľová, žiačka 4. ročníka Gymnázia Leonarda Stӧckela v Bardejove. Pripravila si pre publikum pútavú prezentáciu o svojom pobyte v meste Unna (Nemecko). Pre našu školu je to známe mesto. Delegácia učiteľov i žiakov našej školy bola v Unne osobne, strávili sme tam jeden fantastický týždeň v rámci projektu Erasmus + CITY IN PHOTO.
 
Ako prvá vystúpila Tamara Guľová, žiačka 4. ročníka Gymnázia Leonarda Stӧckela v Bardejove. Pripravila si pre publikum pútavú prezentáciu o svojom pobyte v meste Unna (Nemecko). (Zdroj: JŠ)
 
Aj žiaci a učitelia z nemeckej Unny boli u nás, takže sme s Tamarou mali na čo nadviazať. Vyrozprávala svoj „zahraničný príbeh“, čím všetkým si prešla, čo pekné i menej pekné zažila. Povedala aj to, bez čoho by jej pobyt v zahraničí možný nebol, a tým je jazyková znalosť cudzích jazykov. Priestor dostali i otázky žiakov.
 
Ako druhý vystúpil na Európskom dni jazykov náš bývalý žiak Dominik Kán, momentálne žiak 1. ročníka bilingválneho gymnázia v Poprade. Vyrozprával žiakom svoje počiatočné dojmy z novej školy, internátu. Zároveň však aj dal rady našim žiakom, aby štúdium cudzích jazykov nepodceňovali. Jazykové znalosti otvárajú všelijaké dvere v živote.
 
Pani učiteľka PhDr. Mária Bušíková, PhD. zabezpečila, že spomínaní hostia mohli medzi nás osobne prísť. Vďaka patrí jej i obom študentom za ich čas a ochotu zavítať medzi nás. Prostredníctvom „video vstupov zo záznamu“ sa všetkým prihovorili aj 2 naši absolventi, toho času žijúci v zahraničí: Daniel Kruželák z Cypru a Jakub Semanišin z USA.
 
Európsky deň jazykov na základnej škole Pod Vinbargom v Bardejove sa vydaril. (Zdroj: JŠ)
 
Zaujímavosťou je, že obaja títo spolužiaci z jednej triedy na hodinách anglického jazyka sedeli vedľa seba. Vyrozprávali nám, čo sa dialo po ukončení našej ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove. Prezradili, čím si vo svojom živote prešli, pokiaľ sa dostali do svojej terajšej pozície. Bolo to veľmi osobné a milé. Snáď budeme mať v budúcnosti príležitosť privítať týchto 27-ročných chlapov na našej škole osobne.
 
Akciu uzatvorili opäť naše tri študentky príhovorom v anglickom, nemeckom i ruskom jazyku. A úplný záver patril opäť našej hudobnej dvojici: Laura Čušková (spev) a Adela Belejčáková (klavír) prezentovali 2 piesne: Čerešne (spievané v slovenčine) a rusínsku pieseň Jakim (Sered noči).
 
Práve s touto piesňou získala Laura Čušková titul Bronzový slávik Slovenska 2024.Akcia dopadla na jednotku v hviezdičkou. Ďakujeme všetkým, ktorí akýmkoľvek dielom prispeli k hladkému priebehu Európskeho dňa jazykov 2024 na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove. Jazyk je naozaj fenomén, a práve tomu sme venovali náš program.
 
Za učiteľov cudzích jazykov Mgr. Ján Šoltés.
 
(Ján Šoltés, ZŠ s MŠ Pod Vinbargom, red., 14:30) 
Diskusia
Pridať komentár