Viac ako 260 študentov z Košického kraja si prebralo ocenenie DofE

800x
27. September 2024
Stredoškoláci z Košického kraja si prebrali Medzinárodné ocenenie DofE
 Odovzdávanie ceny DofE (Zdroj: FB Košický samosprávny kraj)
 
Viac ako 260 študentov z Košického samosprávneho kraja si prebralo Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu.
 
Venujú sa dobrovoľníctvu, komunitám, rozvíjajú svoje nadanie a pomáhajú tým, ktorí to najviac potrebujú. Študenti škôl z celého kraja prekonávajú svoje hranice a robia tak nielen kraj lepším miestom.
 
„Mladý človek, ktorý chce túto cenu získať, musí na sebe vytrvalo pracovať aspoň 6 mesiacov a prekonať 4 výzvy. Rozvíjať svoj talent, športovať, angažovať sa ako dobrovoľník a na záver zvládnuť dobrodružnú expedíciu. Som hrdý na to, že tu máme toľko nadaných a energických mladých ľudí. Posúva to nielen ich samých, ale aj kraj,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
 Venujú sa dobrovoľníctvu, komunitám, rozvíjajú svoje nadanie a pomáhajú tým, ktorí to najviac potrebujú (Zdroj. FB Košický samosprávny kraj)
 
Tento rok bude ocenených viac ako 1 850 mladých ľudí z celého Slovenska. DofE sa tak stáva jedným z najvplyvnejších programov osobnostného rozvoja. Je na úrovni krajín ako Kanada, Austrália či Spojené kráľovstvo. Jednou z ocenených je aj Sára Štofanová, 16 - ročná študentka Evanjelického gymnázia J. A. Komenského v Košiciach. Sára verí, že divadlo a umenie ponúkajú cenné zamyslenia pre spoločnosť.
 
„Vnímam, že v divadle je hlas skupiny, nie iba jednotlivca. Som vďačná za svoj divadelný kolektív, pretože nás všetkých spája láska k divadlu.” Vďaka DofE sa Sára naučila lepšie zvládať stresové situácie. „Uvedomila som si, že mám ľuďom čo ukázať, preto sa už nebojím.”
 
 Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE) je rozvojový program, ktorý podporuje mladých ľudí v dlhodobom rozvoji 
                                                                                        (Zdroj: FB Košický samosprávny kraj) 
 
Odhodlanie Sáry rozvíjať sa je dôkazom, že talent môže byť silným nástrojom na prekonávanie výziev a budovanie sebadôvery. Tento rok bude ocenených viac ako 1 850 mladých ľudí z celého Slovenska. DofE sa tak stáva jedným z najvplyvnejších programov osobnostného rozvoja u nás. Je na úrovni krajín ako Kanada, Austrália či Spojené kráľovstvo.
 
Medzi študentmi, ktorí si tento rok prevzali cenu je aj Samuel Barkász, študent Gymnázia P. J. Šafárika v Rožňave. Jedným z najhodnotnejších aspektov Samuelovej cesty v DofE bolo dobrovoľníctvo. V rámci saleziánskej komunity sa aktívne podieľal na organizácii aktivít pre mladšie deti. „Práca s deťmi ma naučila zodpovednosti a komunikácii. Vidieť, ako ma počúvajú a učia sa odo mňa, bol pre mňa obrovský zážitok.“
 
 Študenti škôl z celého kraja prekonávajú svoje hranice a robia tak nielen kraj lepším miestom (Zdroj: FB Košický samosprávny kraj) 
 
Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE) je rozvojový program, ktorý podporuje mladých ľudí v dlhodobom rozvoji vo viac ako 130 krajinách od roku 1956. Program je určený pre študentov vo veku 14 - 24 rokov, ktorí ho plnia pod vedením vyškolených mentorov zo škôl a organizácií. Na Slovensku funguje DofE od roku 2015. V rámci tohto rozvojového programu u nich pracuje na dosiahnutí svojich cieľov 7 300 mladých ľudí.
(13:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár