VIDEO | V Šerédyho kaštieli otvorili expozíciu Šarišského múzea

862x
27. September 2024
Dejiny Makovického panstva v Šerédyho kaštieli
 Pozrite si našu videoreportáž
 
V zrekonštruovanom Šerédyho kaštieli v Zborove otvorili stálu expozíciu Šarišského múzea. Jeho návštevníci spoznali dejiny Makovického panstva.
 
„Sfinalizovalo sa to a mohli sme otvoriť výstavu venovanú dejinám Makovického panstva. Je tu veľa zaujímavých vecí a sme radu a hrdí na to, že v Zborove máme múzeum,“ priblížil Ján Šurkala, starosta obce Zborov.
 
„V rámci Šerédyho kaštieľa v Zborove máme ako Šarišské múzeum stálu expozíciu, ktorá je venovaná dejinám Makovického panstva. Panstvo, ktoré bolo v minulosti jedno z najväčších, najvýznamnejších, ekonomický najproduktívnejších vôbec v rámci Uhorska ako takého, aj ten výber predmetov, ktorý tu prezentujeme, a ktorý sme vyskladávali. Bolo to také milé, lebo my sme mali problém čo vyhodiť – niet odkiaľ predmety vziať,“ uviedol Peter Harčar, riaditeľ Šarišského múzea v Bardejove.
 
 
„To Makovické panstvo sa začalo vyvíjať už v prvej polovici 14. storočia okolo Zborovského hradu alebo v prameňoch, ktoré sa spomínajú ako Makovica. Koncom 15. storočia bolo na Makovickom panstve vyše 90 dedín. V roku 1601 prevzali panstvo Rákociovci, takže znovu sa to veľmi dobre rozvíjalo a po Satmárskom mieri, keď Rákociovci prišli o to panstvo, bolo rozdelené na dve časti. Nie len panstvo, ale aj samotný Zborov a to medzi rodiny Aspremontovcov a Szirmayovcov. Zborov mal aj dve samosprávy,“ vysvetlil Gabriel Lukáč, archeológ Krajského pamiatkového úradu a rodák zo Zborova.

„Návštevníci majú možnosť vidieť historickú časť, ktorá prezentuje samotný život tej šľachty. Druhá z expozície je venovaná národopisu tej ľudovej kultúre a tretia časť je venovaná lesníkom, lesníctvu a ochrane prírody. Táto budova slúžila v 20. storočí ako lesná správa. Lesy SR prispeli výrazne k tomu, že sa vôbec celý proces rekonštrukcie začal ešte za predošlého pána starostu Lukáča a potom aj vďaka Združeniu na záchranu Zborovského hradu – to netreba opomenúť. Tá posledná časť je venovaná zbierke alebo tvorbe rodáka a maliara Jakuba Bauernfreunda a sú tu reprodukcie jeho diel,“ povedal P. Harčar.
 
Návštevníci spoznali dejiny Makovického panstva (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Na tomto mieste - bol to jeden veľký areál kaštieľny s hospodárskymi budovami. V roku 1907 štát odkúpil šľachtické pozemky, ktoré tu boli. Bola tu zriadená lesná správa a od vtedy sa to ťahalo až do roku 1969, keď to vyhorelo. Bolo to sídlom lesného závodu a s riaditeľstvom,“ vysvetlil Gabriel Lukáč.
 
„V budúcnosti by to malo fungovať tak, že by boli stále hodiny, kedy tu bude otvorené, lebo sme vo väzbe na kostol sv. Žofie a na hrad Zborovský, aby ten turista, ktorý tu zavíta do nášho kraja, mal možnosť si všetky tieto vzácne pamiatky pozrieť. Dole na prvom podlaží sa nachádza väčšia spoločenská miestnosť, je tam miestnosť pre turistov , kuchynka a podobne. Hore je otvorený priestor, kde do budúcna s tým máme zámer, ale nechcem to ešte prezrádzať,“ doplnil Ján Š.
(14:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár