VIDEO | Prešovská univerzita otvorila akademický rok

729x
27. September 2024
Prešovská univerzita otvorila akademický rok
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Prešovská univerzita v Prešove slávnostne otvorila akademický školský rok 2024/2025.
 
Hľadisko v divadelnej sále Jonáša Záborského v Prešove zaplnilo viac ako 400 hostí z domova i zahraničia. Slávnostné otvorenie sa aj tento rok nieslo v znamení ocenení za významné výsledky zamestnancov a študentov.
 
„Boli to Ceny rektora. Zamestnanci ich dostávajú najmä za významné publikácie, či už monografie alebo články vo veľmi významných vedeckých časopisoch. Učitelia a študenti zo rôzne mimoškolské aktivity, charitatívnu činnosť, vedeckú činnosť, športové a umelecké úspechy,“ priblížil Peter Kónya, rektor Prešovskej univerzity.
 
 Slávnostné otvorenie sa aj tento rok nieslo v znamení ocenení za významné výsledky zamestnancov a študentov (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Bolk som ocenený za vedecký prínos v publikačnej činnosti za výstupy v databázach, ktoré sú prezentované po celom svete a môžu mať k ním prístup študenti, učitelia prakticky na celom svete,“ prezradil Peter Gallo, ocenený pedagóg z Filozofickej fakulty PU.
 
„Za publikačnú činnosť, čiže za vedeckú štúdiu v zahraničnom časopise, ktorý je databázovaný a zostavenie slovníkov pre deti a dospelých. Išlo o taký článok, štúdiu, ktorý je zameraný na to, ako deti vnímajú knihy, konkrétne literárnych hrdinov,“ priblížil Dávid Dziak, ocenený pedagóg z Pedagogickej fakulty PU.
 
Prešovská univerzita sa pýši tým, že má postavenie štvrtej najväčšej verejnej vysokej školy na Slovensku s takmer 8 500 študentmi. Z toho 17 % študentov je zahraničných.
 
Čo im želá rektor univerzity?
 
„Želám, samozrejme, veľa elánu do štúdia, veľa výdrže, spravodlivých pedagógov a veľa študijných úspechov,“ poprial P. Kónya.
 (15:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár