Vo Svidníku nainštalovali prvé protipovodňové systémy v kraji

760x
27. September 2024
Svidník sa stáva dejiskom inštalácie protipovodňového systému
 
 Prešovský samosprávny kraj je prvým krajom na Slovensku, ktorý sa zapojil do riešenia prevencie povodní. (Zdroj: Mesto Svidník)
 
Prešovský samosprávny kraj je prvým krajom na Slovensku, ktorý sa zapojil do riešenia prevencie povodní. Projekt odprezentovali vo Svidníku.
 
V piatok 27. septembra predstavili a odprezentovali vo Svidníku unikátneho medzinárodný projekt FLOPRES zameraný na predpovedanie a prevenciu bleskových povodní, do ktorého sa ako prvý v rámci Slovenska zapojil práve Prešovský samosprávny kraj. 
 
Celkovo tu v rámci projektu nainštalujú 37 hladinomerov a 20 kombinovaných meračov so zrážkomermi, teplomermi a vlhkomermi. (Zdroj: Mesto Svidník) 
 
Na toku Ladomírka  a jej prítokoch vo Svidníku aktuálne nainštalovali 12 hladinomerov. Postupne sa budú inštalovať ďalšie meracie zariadenia, zrážkomery, vlhkomery a teplomery. Prešovský samosprávny kraj je prvým krajom na Slovensku, ktorý sa zapojil do riešenia prevencie povodní. Výber v tomto projekte padol práve na mesto Svidnik.
 
Celkovo tu v rámci projektu nainštalujú 37 hladinomerov a 20 kombinovaných meračov so zrážkomermi, teplomermi a vlhkomermi. V Prešovskom samosprávnom kraji bude spolu osadených v troch lokalitách tokov Ladomirka, Šibska voda a Malá celkovo 180 senzorov.
 
 Vo Svidníku nainštalovali prvé protipovodňové systémy v kraji. (Zdroj: Mesto Svidník)
 
„Verím, že čas, ktorý získame z tohto projektu bude výraznou pomocou pre ochranu životov a majetku občanov. Naša rieka Ladomirka je rizikovým vodným tokom a preto si veľmi vážime, že práve na našom území sa začína s pilotnou montážou senzorov. Ten pocit strachu a často bezmocnosti, ktorý prináša vysoká hladina toku by sme vedeli znížiť a vopred sa pripraviť, či varovať občanov,“ povedala primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová.
(15:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár