VIDEO | Košický maratón oslavuje 100 rokov od svojho založenia

1508x
30. September 2024
Tradícia, ktorá spája svet. Lákadlo pre tisícky bežcov z celého sveta
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Písal sa 28.október 1924 keď sa 8 odvážlivcov zhromaždilo pod zrúcaninou Turnianského hradu. Nikto z nich ani len nemohol tušiť, že sa práve rodí najstarší maratón v Európe, ten, ktorý oslávi tento rok 100 rokov od jeho vzniku, čím bude tento ročník výnimočný?
 
„Samotnou stovkou, ktorá je všade okolo nás. Na všetkých týchto vizuáloch a samozrejme preteky ako také majú svoje pravidlá tam veľa experimentov si dovoliť nemôžeme. Ale ten sprievodný program bude veľmi veľmi bohatý a športovci, návštevníci, Košičania sa môžu tešiť na bohaté expo v týchto priestoroch. Potom na inauguráciu známky, ktorú vydala Slovenská pošta, pamätnej euro mince od Národnej banky, bude tu nová knižná publikácia, film Petra Kerekeša a maratónsky oheň zapálime vďaka našim priateľom, ktorí ho symbolicky prinesú z Grécka z kolísky maratónu,“ prezradil na úvod riaditeľ maratónu Branislav Koniar.
 
 
V sobotu 5.októbra sa na brehu Hornádu v Malej Lodine bude konať už 55. ročník Vodáckeho maratónu, ktorý je už od počiatkov súčasťou Medzinárodného Maratónu mieru. Práve na ňom sa zúčastní naša najlepšia vodná slalomárka, Zuzana Paňková, ktorá na olympiáde v Paríži obstala s krásnym 4. miestom. 
 
„Tie prvé dni boli také že ,,ach,, to štvrté miesto a potom som si naozaj uvedomila, že je to to štvrte miesto, je to naozaj nádherne. Kopu detí chce fotku, podpisy len tak, takže vždy mám pri sebe pre istotu podpisové kartičky. Naozaj je to úžasné, cítiť tu podporu. Na vodácky maratón som chodila so starými rodičmi, oni ma do lode brávali, ani pádlovať som nevedela. Až potom, keď som mala 11-12 rokov som išla, že skúsim vyhrať a podarilo sa mi to dvakrát. Takže naozaj je to nádherne podujatie a mám ho veľmi rada,“ uviedla Zuzana Paňková.
 
Úsmev v cieli je dôležitý (Zdroj: FB/Kosice Peace Marathon - Medzinárodný maratón mieru Košice)
 
Najstarším bežcom sa tento rok stane Jozef Štec, ktorý sa môže už hrdo pochváliť svojou dlhou bežeckou kariérou a 5 pravnúčatami.
 
„Ten príbeh sa začal dávno, ešte na gymnáziu v Novom Jičíne, keď som začal v 51. roku s atletikou a na to hneď s behom na lyžiach. Moja príprava je, že chodím pravidelne každý deň buď do prírody s palicami alebo idem na tartan, to je mäkučké, tak si takto pobehám kľudne. Tento náš pretek je krásny, hádam sa vydarí. Budeme tam behať pradedo a vnuci maratóne v Košiciach. Verím že to vyjde aj tu na tomto 100. výročí košického maratónu,“ povedal Jozef Štec, najstarší bežec na tohtoročnom ročníku.
 
 
Táto storočnica priniesla svoj vlastný peniaz. Vďaka podpore Národnej banky Slovenska, má maratón mincu, ktorou môžu platiť všetci.
 
„Beh a zberateľstvo odjakživa podľa mňa súvisí spolu. Veď zoberte si, že naozaj človek, ktorý dobehne a dostane na krk vavrínový veniec, prípadne nejakú medailu a či už bol prvý, druhý alebo tretí, tak už to je len tá farba toho kovu, ktorým si ozdobí svoj krk. Zvolili sme takú možnosť, že vytvoríme špeciálnu kartu v náklade 1700 kusov to znamená, že 17 000 bežcov, 1700 kariet, takže zruba každý, kto bude mať záujem môže si prísť, kúpiť si takúto mincu a nechať si ju na pamiatku,“ vysvetlil Patrik Fečo, predseda Slovenskej numizmatickej spoločnosti a pokračoval.
 
„Minca má 2 strany, je to národná a spoločná strana. Spoločná strana je spoločná pre všetky krajiny eurozóny. Je na nej mapa Európy a nominál mince, čiže 2 €. Na tej národnej strane, keďže je to 100. výročie maratónskeho behu, je na nej bežec a dominanta Košíc, ktorou je Dóm svätej Alžbety.“
 
 
Maratónska medaila (Zdroj: FB/Kosice Peace Marathon - Medzinárodný maratón mieru Košice)
 
Maratón taktiež v minulosti nazývaný Maratón slobody, či Posol víťazstva si získal nie len srdcia Košičanov a Slovákov, ale aj bežcov z celého sveta..
 
„Celý spôsob ich nominácie nie je jednoduchý, my o tom opakovane hovoríme. Niekedy vám nestačí ani mať na to rozpočet, pretože ten maratónsky svet je veľmi rôznorodý a záujem je od Sydney po Chicago, od Melbourne po Stockholm,“ dodal na záver riaditeľ Koniar.
 
Zjednotenie bežcov z rôznych krajín, kultúr a vekových skupín sa bude konať už 6. októbra. Nenechajte si ujsť tento výnimočný ročník a príďte podporiť športovcov aj vy!
(11:48, red)
Diskusia
Pridať komentár