Nenechajte si ujsť verejnú premiéru dokumentu o slovenskej autičkárskej mafii. Už túto sobotu v Kine Úsmev

1428x
02. Október 2024
Nenechajte si ujsť verejnú premiéru dokumentu o slovenskej autičkárskej mafii
Film má prvé premietanie za účasti známych osobností za sebou (Zdroj: Autičkári)
 
Celovečerný dokument od košického režiséra Dominika Bariho, ktorý nazerá do tajov slovenskej autičkárskej mafie, má za sebou svoje prvé premietanie za účasti známych osobností z kultúrneho prostredia. Už túto sobotu 5. októbra sa však bude konať verejná premiéra v kine Úsmev. Ujsť by si ju určite nemal žiadny milovník filmov z prostredia organizovaného zločinu.
 
Podujatie sa vzhľadom na nepriaznivé počasie presúva z košického Amfiteátru do veľkej sály Kina Úsmev. Premietania budú tri o 16:30, 19:00 a 21:30 hod. Celé podujatie sprevádza nadupaný program, streetfoodový fest, zaujímavá tombola a stretnutie fanúšikov motorizmu (Illegal Night). 
 
Dokument Autičkári vznikol v spolupráci so svetovou streamovacou spoločnosťou HBO, čo ani zďaleka na Slovensku nie je bežné. Tešiť sa môžete na výpovede členov gangu zlodejov áut, zásahy kukláčov, raziu s desiatkami policajtov, súkromných detektívov. Niektoré sekvencie filmu boli natáčané v prísne tajnom režime. Možno to znie ako scény z hollywoodskeho filmu. Pravdou však je, že toto je realita na Slovensku zachytená vo filme Autičkári. 
 
 
Prepracovaný dokument
 
Film sa natáčal približne štyri roky vo viacerých mestách Slovenska. Najmä v Košiciach a jeho okolí, no aj v Bratislave, Žiline, či Dolnom Kubíne. „Natáčacích dní boli približne 30, ale čo sa týka postproduckie, tak to bolo možno aj viac ako 200 dní. Tento projekt bol náročný, moja túžba po akčnosti ma však posúvala ďalej a prišlo mi to ako niečo iné, zaujímavé, čo by mohlo divákov zaujať. Krádeže áut sú téma, ktorá sa môže týkať úplne každého,“ hovorí Dominik Bari.
 
Dokumentárny film Autičkári je dlhý 75-minút a patrí k najdrahším, ale zároveň aj k najprepracovanejším, aké Dominik natočil. Pri scénach vychádzal zo samotných spisov a skutočných odposluchov, ktoré polícia zozbierala počas vyšetrovania. Podarilo sa mu získať splnomocnenie od niektorých poškodených, a tak vďaka tomu mohol do nich nazerať a presne rekonštruovať to, čo sa stalo.
 
Dominik Bari spolu aj s producentom filmu Petrom Badačom zo spoločnosti BFILM sa rozhodli osloviť HBO, aby sa s nimi pustili do projektu, ktorý bude iný ako všetky ostatné, ktoré na Slovensku doposiaľ vyšli. „Som nesmierne rád a som hrdý, čo sme dokázali. Samozrejme, že sme mali medzi sebou aj škriepky, bez toho by to asi ani nešlo, ale tie nás posúvali ďalej, aby sme tento film doniesli do tejto finálnej podoby,“ prezradil P. Badač.
 
Film sa natáčal približne štyri roky (Zdroj: Autičkári)
 
Dokument vysielaný v 23 krajinách
 
Producentkami filmu za HBO boli Hanka Kastelicová a Tereza Bóna Keilová. Obe sa zhodli, že v streamovacej spoločnosti radi spolupracujú s mladými tvorcami, pretože majú silnú túžbu robiť veci inak a majú silný drive. „Režisér Dominik Bari, ktorý študoval v zahraničí, nás zaujal svojim jedinečným prístupom k rozprávaniu príbehov. Chceli sme mu dať príležitosť uplatniť ho v našom spoločnom projekte Autíčkári,“ hovorí H. Kastelicová a dodáva, že odkedy ich oslovili prešlo 5 rokov, čo je obvyklá doba produkcie tých najlepších filmov v európskych krajinách.
 
„Gratulujem, je to výnimočná práca, čisto slovenský príbeh, takže to bude pre nás všetkých obohatením. Budeme ho vysielať v 23 krajinách Európy. Ak bude mať Dominik takú dobrú tému, ako to bolo v tomto prípade a príde s takými kvalitnými materiálmi ako teraz, má u nás dvere otvorené dokorán. Veľmi radi by sme s týmto tímom ďalej spolupracovali,“ povedala počas VIP premiéry.
(15:11, TS)
Diskusia
Pridať komentár