Pôjdu dane a odpad v Bardejove hore o 50%?

3294x
05. Október 2024
Pôjdu dane a odpad v Bardejove hore o 50%?
 Pripomíname, že mestská televízia, či Kultúrno-turistické centrum nás stoja ročne takmer pol milióna €
 
Po prijatí „konsolidačných“ opatrení vlády zaplatí každý pracujúci občan krajiny v priemere štátu o 1000 € ročne viac. Bohužiaľ, štát na sebe šetriť plánuje len minimálne, resp. takmer vôbec. Čaká nás niečo podobné aj v Bardejove?
 
Súčasný návrh vedenia mesta hovorí o zvýšení daní z bytov o 50%, čo by znamenalo, že pri byte s plochou 75 m2 zaplatíte 56 € namiesto súčasných 37 €. Zvýšenie daní mesto navrhuje aj v prípade stavieb, či pozemkov.
 
Najviac sa však domácností môže dotknúť navýšenie poplatku za odpad. Návrh počíta s navýšením na 50 – 75 €/osoba zo súčasných 42 €. Pri odpadoch tak môže bežná domácnosť zaplatiť o desiatky eur ročne viac.
 
 
Už teraz môžeme povedať, že budeme jednoznačne za zachovanie úľav vo výške 30% pre osoby staršie ako 64 rokov, ktoré sme pred časom navrhli.
 
Faktom je, že samosprávy sú aj po nástupe novej vlády v zlej, ba dokonca v horšej finančnej situácii.
 
Pri diskusii o navýšení miestnych daní nám však, podobne ako v prípade vlády SR, chýbajú návrhy na šetrenie zo strany mesta a jeho organizácií.
 
 
Pripomíname, že mestská televízia, či Kultúrno-turistické centrum nás stoja ročne takmer pol milióna €. Pre porovnanie, približne s takouto sumou do rozpočtu navyše počíta nový návrh výšky miestnych daní.
 
To je jeden z príkladov, kde vidí náš poslanecký klub priestor na úsporu, aby sme už dosť ťažko skúšaných obyvateľov vládou SR nezaťažovali neprimerane ešte aj my v meste Bardejov. Taktiež považujeme za dôležité a vždy na to apelujeme, aby boli takéto návrhy v dostatočnom rozsahu a predstihu komunikované verejnosti.
(11:44, Poslanecký klub KDH)
Diskusia
Pridať komentár