VIDEO | Krst knihy Storočie maratónu v Košiciach

1366x
10. Október 2024
Kniha, ktorá zavedie na cestu časom 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
„Skrátka maratón patrí k nášmu životu. Nemôže to byť bez toho, aby my sme sa na ňom tiež aspoň takto symbolicky nezúčastnili. Každý rok tlieskame a moji chlapci, keď vybehnú spoza zákruty pri okresnom úrade tak vždy hovoria, že mami mi ťa počujeme na celú ulicu. Takže to patrí k nášmu životu,” prezradila jedna z účastničiek podujatia.
 
Kniha, ktorá na 350-tich stranách zobrazuje sto rokov Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Prišli sme sa pozrieť nato, aké emócie majú ľudia spojené s maratónom.
 
„Ja by som tú knihu veľmi pochválila, ja už som nedočkavá na tú knihu dávno, lebo je to niečo excelentné. To sté výročie je pre nás úplný zázrak. Je to úžasné u nás v Košiciach. Ja sa zúčastňujem každý rok , každý rok odkedy žijem, keď ma rodičia ešte nosili na pleciach. Takže všetkých tých maratóncov poznám. Vlastne milujem ten beh a ja sama som bola atlétka, ale už odkedy som mala rodinu som s tým skončila. Ale som obrovský fanúšik pretože sama som športovala od štyroch rokov do dospelosti. Takže športu zdar a prajem, aby každé dieťa mohlo športovať,“ povedala ďalšia.
 
„Knihu sme si zaobstarali, lebo beháme maratón. Zajtra ja už pobežím ôsmy a knihu budeme mať pre spomienku, pre toto krásne mesto a nadšencov, ktorí to spravili po sto rokoch maratónu,” uviedla jedna z bežkýň maratónu.
 
Medzinárodný maratón mieru na 350-tich stranách (Zdroj: FB/Kosice Peace Marathon - Medzinárodný maratón mieru Košice) 
 
 „Mám vzťah k maratónu perfektný. Nielen k maratónu, k behu, ľuďom. Atmosféra úžasná a kniha bude pripomínať sto rokov maratónu a ešte dokonca mám tu všetkých elitných bežcov podpísaných! To nemá nikto v tejto knihe!” pochválil sa účastník krstu.
 
„Ja mám k maratónu veľmi srdečný vzťah, lebo ako sa tam hovorí, že vyskúšaj raz a zamiluj si navždy,” povedala účastnička. 
 
„K maratónu mám veľmi dlhý vzťah, sprevádza ma celým mojím životom, pretože som sa narodila a vyrástla v paneláku okolo ktorého každý rok maratónci bežia. Takže od detstva, odkedy si pamätám sme vždy tlieskali ešte v časoch, keď sa maratón bežal popoludní a končil po tme na štadióne Lokomotívy. My chodíme vždy tlieskať, nemôže byť jeden rok taký, že by sme niekde inde išli v prvú októbrovú nedeľu. Neuveriteľná atmosféra, jedinečná a neopakovateľná. Nikde inde som nič také nezažila ako v prvú októbrovú nedeľu v Košiciach. Ja mám knižku o Dóme svätej Alžbety a musím mať knižku aj o maratóne, pretože to patrí k nášmu :mestu,”  vysvetlila ďalšia.
 
 
Na tvorbe knižnej publikácie sa podieľali Ľudovít Korotnoky, Marián Kalabus, Ján Dvonč, František Záborský a Branislav Koniar, ktorého sme vyspovedali.
 
„Nie je to prvá kniha čiže bolo z čoho čerpať. Tých kníh vyšlo hneď niekoľko. My sme tie dáta, tie príbehy trošku verifikovali, trošku rozširovali a mýty sme museli naprávať, lebo keď sa báda tak sa príde na mnohé zaujímavosti, ktoré dnes vyzerajú inak. Tak trvalo to niekoľko rokov, ale bola to pekná práca a dúfam, že sa knižka bude páčiť čitateľom,” uviedol Branislav Koniar, riaditeľ MMM v Košiciach a pokračoval.
 
Na tvorbe knižnej publikácie sa podieľali Ľudovít Korotnoky, Marián Kalabus, Ján Dvonč, František Záborský a Branislav Koniar (Zdroj: FB/Kosice Peace Marathon - Medzinárodný maratón mieru Košice)  
 
„Základ sme vedeli, samozrejme ako hovorím otvárate archívy, dívate sa na dáta, sú to nové súvislosti, mnoho sa udialo a vidíte v inom svetle mnohé skutočnosti než pred 20 rokmi. Niektoré veci nám priniesli zberatelia alebo rodinné archívy. Požiadali sme ľudí o nové fotografie. Takže bolo to krásne obdobie a čitateľ, ešte raz hovorím, zhodnotí tých sto rokov spolu s nami.”
 
„Je to úžasný fenomén a podľa mňa aj ľudia po nás mu nedoprajú žiadne krízové situácie, ktoré tu síce boli. Všetky sme prekonali. Za sto rokov tu boli vojny, revolúcie, zmeny režimu, hospodárske krízy, covidové krízy a ten maratón prežil všetky obdobia takže je zocelený a nič ho neprekvapí. Ja želám len našim nástupcom, aby s takou vervou a vášňou pokračovali. Ako začal pán Bukovský, ako sme to dotiahli dnes my,” dodal na záver Koniar.
(9:28, red)
Diskusia
Pridať komentár