VIDEO | 15. ročník charitatívneho futbalu opäť pomáhal búrať predsudky

1223x
10. Október 2024
Odkopnite predsudky - futbal spája
Pozrite si našu videreportáž 
 
Odkopnite predsudky – futbal spája. Pod takýmto názvom sa niesol už 15. ročník charitatívneho futbalu na Športovo-zábavnom areáli na Alejovej. S myšlienkou prišiel na svet pán Sabadoš, ktorý sa ocitol v Charitnom dome sv. Alžbety, no niesol v sebe túžbu si ešte raz zahrať so svojimi kolegami.
 
„Chytili sa toho potom jeho kolegovia, ktorí povedali: „Veď urobme taký turnaj, zahráme si s Vami, s ľuďmi z útulku, “ uviedol Cyril Korpesio, riaditeľka ADCH.
 
Futbalový turnaj prispieva k prekonávaniu predsudkov voči ľuďom v akejkoľvek núdzi a snaží sa zbližovať a integrovať rôzne komunity.
 
„Títo ľudia si zaslúžia pozornosť. Ak si nevedia pomôcť sami, mali by sa nájsť ľudia a inštitúcie, ktoré im pomáhajú a my sa o to snažíme,“ doplnil Korpesio.
 
 
„Toto je práve aj tá myšlienka – ukázať to, že naši ľudia bez domova sú bojovníci a tak ako dnes na trávniku bojujú so svojimi súpermi, tak bojujú aj so svojim životom, aby sa mohli vrátiť späť tam, kde boli predtým,“ prezradila Soňa Hlaváčová, riaditeľka Charitného domu sv. Alžbety v Košiciach.
 
Charitný dom sv. Alžbety chce poukázať na to, že akékoľvek materiálne alebo sociálne znevýhodnenie nie je dôvodom na predsudky.
 
„Tam je veľmi tenká hranica, kedy môžete zo dňa na deň prísť o všetko. Tie príčiny môžu byť rôzne,“ doplnila Hlaváčová.
 
„Niekto viac svojím pričinením, niekto viac pričinením niekoho iného a tí ľudia potrebujú pomoc, aby sa dostali naspäť do normálneho života. Jedna pani tak krásne povedala: „Vy si myslíte, že tak pred piatimi som si myslela, že sa tu dostanem?“ dodal Korpesio.
 
Zloženie tímov bolo pestré (Zdroj: Ahoj TV) 
 
Zloženie tímov bolo pestré. Na ihrisku sa objavili vojaci, mestská polícia, študenti aj bývalí profesionálni futbalisti. Všetky tímy dokázali, že na ihrisku nezáleží na tom, či máte nejaké sociálne znevýhodnenie, pretože šport je naozaj pre všetkých.
 
„Ľudia bez domova sú tiež ľudia. Mnoho z nich prišlo o svoje príbytky, možno nie vlastnou vinou, ale treba si pomáhať,“ uviedol vojak Andrej Kontra, hráč mužstva 20. práporu logistiky Prešov
 
„Ľudia by mali viac otvoriť oči a viac pomáhať ľuďom bez domova, pretože sú takí istí ako ostatní a niektorí za to vôbec nemôžu,“ povedal člen Charitného domu sv. Alžbety
 
„Hocikto z nás sa môže dostať do ťažkej životnej situácie, takže preto je to dobré podporovať,“ prezradil bývalý profesionálny hráč.
 
„Aby sa ľudia stretávali. Hlavne ten futbal je taký šport, že sa tam stretnú všetci – aj starší aj mladší,“ doplnil hráč.
 
„Tak som dal aspoň jeden gól za charitu, takže celkom dobre,“ dodal na záver člen Charitného domu sv. Alžbety.
(11:00, red)
Diskusia
Pridať komentár