Vernisáž výstavy „Hospic v obrazoch“

1120x
11. Október 2024
Výstava „Hospic v obrazoch“ upriamuje pozornosť na paliatívnu starostlivosť
 Výstava nadväzuje na Svetový deň hospicovej a paliatívnej starostlivosti (Zdroj: Arcidiecézna charita Košice) 
 
V stredu 9. októbra 2024 sa v Átriu Teologickej fakulty v Košiciach uskutočnila vernisáž výstavy „Hospic v obrazoch“, ktorá prostredníctvom čiernobielych fotografií zachytáva každodenný život v Hospici Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi, zriadenom Arcidiecéznou charitou Košice.
 
Atmosféru prvého hospicu na Slovensku citlivo zachytila autorka Katarína Klimeková, ktorá svojimi zábermi preniesla na divákov hlboké emócie. Výstava je súčasťou aktivít venovaných Svetovému dňu hospicovej a paliatívnej starostlivosti a jej cieľom je upriamiť pozornosť na dôležitosť kvalitnej paliatívnej starostlivosti. Vernisáž, ktorá privítala desiatky návštevníkov, sa konala v priestoroch Átria Teologickej fakulty.
 
 Táto výstava je nielen umeleckým zážitkom, ale aj hlbokým posolstvom pre spoločnosť, aby sa zamyslela nad hodnotou života v jeho posledných fázach (Zdroj: Arcidiecézna charita Košice)
 
Výstava nadväzuje na Svetový deň hospicovej a paliatívnej starostlivosti, ktorý pripadá na 12. októbra. Toto symbolické prepojenie ešte viac zdôrazňuje potrebu kvalitnej a dostupnej paliatívnej starostlivosti na Slovensku, ktorá je nevyhnutná pre pacientov nielen v terminálnych štádiách ochorenia. Vystavené fotografie ponúkajú divákom pohľad do intímneho sveta hospicovej starostlivosti, kde sa stretávajú nádej, empatia a ľudská dôstojnosť. Zachytávajú nielen obetavú prácu zdravotníckeho personálu, ale aj momenty plné nádeje a osobných príbehov pacientov a ich rodín.
 
„Táto výstava je osvetou pre verejnosť. Smrť a zomieranie sú stále tabuizované témy, no sú prirodzenou súčasťou života. Naším cieľom je otvoriť diskusiu o týchto otázkach a zvýšiť povedomie o tom, akú dôležitú úlohu zohráva paliatívna starostlivosť a samotné hospice,“ povedal riaditeľ Arcidiecéznej charity Košice Cyril Korpesio počas otváracieho prejavu.
 
  Zachytávajú nielen obetavú prácu zdravotníckeho personálu, ale aj momenty plné nádeje a osobných príbehov pacientov a ich rodín(Zdroj: Arcidiecézna charita Košice)
 
Zdôraznil, že hospicová starostlivosť nie je len o zmiernení fyzickej bolesti, ale aj o psychickej a duchovnej podpore pacientov. Táto výstava je nielen umeleckým zážitkom, ale aj hlbokým posolstvom pre spoločnosť, aby sa zamyslela nad hodnotou života v jeho posledných fázach a nad potrebou vzájomnej podpory pre tých, ktorí čelia nevyliečiteľným ochoreniam. Výstava „Hospic v obrazoch“ je prístupná verejnosti do konca októbra 2024 v Átriu Teologickej fakulty v Košiciach.
(13:15, TS)
Diskusia
Pridať komentár