VIDEO | Hornotopľanský jarmok v Kružlove

1597x
11. Október 2024
Hornotopľanský jarmok v Kružlove
 Pozrite si našu videoreportáž
 
V obci Kružlov milujú kultúru a kultúrne podujatia. Dôkazom toho je aj Hornotopľanský jarmok.
 
„V rámci Hornotopľanských jarmokov sme spravili prvý Kružlovský jarmok, lebo sme chceli ľuďom priblížiť tradíciu – ako sa žilo niekedy v minulosti, aby sa tu mohli stretnúť rôzny remeselníci, predajcovia, a aby sme mohli variť jedlá,“ povedal Jozef Kmec, starosta obce Kružlov.
 
S Kružlovom spolupracovali obce Malcov, Lenartov, Lukov, Kurov a Gerlachov, ktoré pripravili chutné jedlá a nápoje.
 
„Naša spolupráca spočíva v tom, aby každá jedna obec z Hornotopľanského úseku prišla odprezentovať svoje tradície, piesne, tance alebo ručné práce,“ uviedla Jana Bľandová, starostka obce Lenartov.
 
 Hornotopľanský jarmok (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Bola to veľmi skvelá myšlienka čo sa týka Kružlovského starostu. My sme do toho hneď išli - je to super tradícia a perfektné zázemie,“ prezradil Stanislav Jendrej, starosta obce Kurov.
 
„Dohodli sme sa, že bude v obci Kružlov, lebo je tu podľa mňa ideálne prostredie na konanie niečoho takého,“ povedala Jana Jankivová, starostka obce Lukov.
 
„Páčila sa mi tá myšlienka a myslím, že je dobrí obnoviť staré tradície a pokračovať v nich ďalej,“ priblížila Andrea Lazorová, starostka obce Malcov.
 
 
„Som veľmi rád, že sa obce, ktoré mi to pomohli zorganizovať zúčastnili a prispeli k rozvoju tohto aj cestovného ruchu, ktorý potrebujeme v danom regióne naštartovať,“ uviedol Jozef K.
 
Jarmok sa konal v priestoroch Zabudnutej krajiny Lemków a Rusnakov, ktorá je na takéto podujatia ako stvorená, čo potvrdili aj samotní starostovia.
 
 Jarmok sa konal v priestoroch Zabudnutej krajiny Lemków a Rusnakov (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Tieto priestory sú veľmi pekné, takže určite to môže byť aj tu,,“ povedala starostka obce Malcov.
 
„Tie chatky, čo sú tu vytvorené – je to ideálne prostredie na taký jarmok. Máme prostredie celá Topľa na takú aktivitu pre svojich občanov, a aby sme spájali obce a nerozdeľovali sa,“ vyjadril sa starosta obce Kurov.
 
„Osobne si myslím, že by sme mohli zachovať takú tradíciu, aby sa ten Hornopoľanský jarmok konal stále v Kružlove,“ povedala starostka obce Lukov.
 
Pravý jarmok by sa nezaobišiel bez uličky remesiel, v ktorej stánkari ponúkali široký sortiment tovarov – od ručne vyrábaných remeselných výrobkov až po miestne produkty. A čo by to bol za jarmok bez ľudových vystúpení?
(14:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár