VIDEO | Atmosféra na 100. Medzinárodnom maratóne: Srdce mesta bilo pre bežcov

1314x
11. Október 2024
Jubilejný maratón spojil generácie a vytvoril nezabudnuteľnú atmosféru!
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Prvooktóbrová nedeľa v Košiciach už tradične patrí Medzinárodnému maratónu mieru, ktorý sa môže pýšiť už svojou storočnou históriou. Tento rok sa na jeho štart postavilo takmer 17 000 bežcov z celého sveta.
 
Atmosféra na jubilejnom 100. ročníku bola elektrizujúca – tisíce štartujúcich aj divákov zaplnili ulice mesta, kde sa miešal zvuk povzbudzovania, hudby a bežeckých krokov.
 
„Atmosféra Košíc je počas maratónu je naozaj ohromná. Aj preto tu aj chodím,“ uviedla návštevníčka maratónu.
 
„Prišiel som sem sám si po prvýkrát zabehnúť polmaratón, idem to vyskúšať. O rok by som chcel skúsiť maratón. Páči sa mi atmosféra, veľa ľudí, je to tu super,” prezradil účastník maratónu.
 
„Chodíme tu každý rok. Môj ocko tu bol dnes aj behať, takže sme ho prišli podporiť,” povedala návštevníčka,
 
Na štart MMM sa postavilo takmer 17 000 bežcov (Zdroj: FB/Kosice Peace Marathon - Medzinárodný maratón mieru Košice) 
 
Najlepší čas spomedzi slovenských bežcov dosiahol Martin Rusina, ktorý triumfoval v slovenskom šampionáte. V ženskej časti slovenského šampionátu obhájila najlepší čas favoritka Veronika Páleníková.
 
„Tie posledné 2 kilometre to sa nedá vypustiť. Neustále niekto kričí, povzbudzuje, takže to znova zopakujem: Košice nemajú 42 kilometrov, ale 40, lebo tie posledné dva to je čistá eufória. To už človek zo seba dá všetko a to je naozaj krása. Ja sa tu vždy rád vrátim,” uviedol Rusina.
 
Veronika Páleníková na otázku či stihla vnímať atmosféru jubilejného ročníka počas behu odpovedala: „V prvej polovici som to stíhala, pretože tá bola ešte fajn, diváci povzbudzovali počas celej trate to bolo veľmi milé. V druhej som už kŕčovala a nevnímala som vôbec nič, už som cítila len bolesť a chcela som byt v cieli.”
 
Emócie boli všade, samozrejme aj na stupňoch víťazov (Zdroj: FB/Kosice Peace Marathon - Medzinárodný maratón mieru Košice) 
 
Z celkového prvenstva sa napokon tešil Keňan Denis Chirchir a kenská bežkyňa, víťazka Rebbeca Sirwaney Tanuiová vytvorila nový traťový rekord.
 
Po dobehnutí do cieľa víťaz Denis Chirchir priznal predmaratónske problémy: „Posledné 2 dni som mal žalúdočné problémy a k tomu bolo dnes veterno. V určitých úsekoch bolo naozaj ťažké behať, avšak podal som svoj najlepší výkon, ktorý aj stačil na víťazstvo.” uviedol.
 
Silu viery v seba samu predviedla Rebecca Sirwaney Tanuiová: „Som šťastná. Nemôžem povedať, že to nebolo náročné, ale ak v seba veríte, tak dokážete uspieť. Chcela som v Košiciach zatlačiť na svoje limity, atmosféra bola úžasná.”
 
 
Titul sa podarilo obhájiť aj minuloročnému víťazovi inline Adriánovi Vajanskému, ktorý má za sebou úspešnú sezónu. Získal titul majstra sveta a cenné kovy si odniesol aj z európskych majstrovstiev.
 
„Samozrejme mám z toho veľkú radosť, podarilo sa to už druhý raz a dúfam, že sa to podarí aj v budúcich rokoch či už mne alebo nášmu tímu. Je to super úspech,” povedal pre redakciu AhojTV po slávnostnom ceremoniáli.
 
Anna Oroszová je stálicou košického maratónu, kde v kategórii handbike pravidelne víťazí a upevňuje svoju dominanciu. Inak tomu nebolo ani tento rok.
 
Diváci povzbudzovali popri celej trati (Zdroj: FB/Kosice Peace Marathon - Medzinárodný maratón mieru Košice) 
 
Prezident košického maratónu sa tešil z pozitívnych reakcií.
 
„Tá atmosféra je v niektorých miestach trate skvelá. Ale v Košiciach sa s touto atmosférou stretávame počas celého víkendu a to je neuveriteľné a to nám hovoria všetci naši hostia. Hostia z Atén, ktorí nám priniesli oheň priamo z maratónskeho poľa boli nadšení. Zástupca aténskeho maratónu nám hovoril, že mal celé tri dni husiu kožu, že sa sem veľmi rád vráti,” odhalil prezident MMM Ján Sudzina.
 
A čo by sme zaželali maratónu do ďalších rokov? „Aby to vydržalo aj pri tých ťažkých podmienkach, ktoré majú.“
(15:06, red)
Diskusia
Pridať komentár