VIDEO | Dejong stavia v Prešove svetovo najväčší závod

1210x
12. Október 2024
Najmodernejší výrobný závod svojho druhu
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Holandská spoločnosť Dejong Slovakia spustila začiatkom októbra výstavbu nového závodu v Prešove. Ambíciou investora je v priestoroch CTParku Prešov Sever vytvoriť najmodernejší a svetovo najväčší výrobný závod svojho druhu.
 
„Spoločnosť Dejong prichádza do Prešova postaviť najväčší svetový závod na výrobu nerezových zásobníkov na teplú vodu, ktoré budú používané pri tepelných čerpadlách,“ prezradil Arno La Haye, výkonný riaditeľ Rheem Europe.
  
„Každá investícia, ktorá do regiónu prichádza je veľmi dôležitá, ale túto si vážim hlavne preto, že je to spoločnosť s veľmi veľkou históriou a prináša tu najmodernejší výrobný závod,“ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.
 
Nový závod bude mať konečnú kapacitu milión zásobníkov ročne. Investor na tento účel plánuje vytvoriť stovky pracovných miest.
 
Investor plánuje vytvoriť stovky pracovných miest (Zdroj: FB/Prešovský samosprávny kraj) 
 
„Pri spustení závodu plánujeme v rámci prvej etapy mať zamestnaných od 150 až do 200 ľudí na rôznych pozíciách,“ povedal Lee Fletcher, riaditeľ závodu Dejong Slovakia.
 
„Budeme potrebovať ľudí do výroby, ktorí budú pracovať manuálne, ale takisto odborníkov na robotiku, mechaniku, zváračov, čiže verím, že mnohí si tu nájdu uplatnenie,“ pokračoval Arno La Haye.
 
„Prvýkrát v histórii vzniká priemyselný park v katastri mesta Prešov. Obrovská investícia, veľká príležitosť pre kvalitné zamestnávanie, moderné technológie,“ potešil sa Oľha.
 
 
Výšku investície spoločnosť nekonkretizovala, no ide o desiatky miliónov eur. Dejong si Slovensko vybral pred Rumunskom, Maďarskom, či Poľskom aj pre vhodnú lokalitu a kvalifikovanú pracovnú silu.
 
„To sú racionálne dôvody. Tým druhým je pocit, ktorý sme mali a prijatie, ktoré sa nám tu dostalo od prvého momentu, keď sme sem prišli,“ uviedol Haye.
 
„Vždy keď sa nás niečo opýtali, tak sme reagovali kladne a presne to na konci dňa rozhodlo,“ skonštatoval Oľha.
 
Súčasťou slávnostného začiatku výstavby nového závodu bolo aj naplnenie časovej schránky odkazmi zo súčasnosti. Svoj odkaz zanechala aj Ahoj TV.
 
Odkaz v časovej schránke zanechala aj Ahoj TV (Zdroj: Ahoj TV) 
 
„Pre niekoho sa to môže zdať ako bláznivý nápad, ale je veľmi dôležité pamätať si čo všetko nás doviedlo tam, kam smerujeme,“ dodal na záver Fletcher.
 
Výstavba nového závodu má trvať zhruba rok a spustenie výroby sa očakáva na začiatku roka 2026. Výrobky z prešovského závodu budú dodávané nielen v rámci Európy, ale aj do USA, Kanady, Japonska, či Austrálie.
(15:41, red)
Diskusia
Pridať komentár