Ingrid Petnuchová a Peter Gajdár na pódiu na MMM v Košiciach

1745x
13. Október 2024
Darilo sa aj Bardejovčanom
Ingrid Petnuchová je bežecká legenda (Zdroj: archív IP)
 
Na historicky prvom maratóne v Košiciach, najstaršom v Európe, štartovalo osem bežcov. Teraz ho obohacujú o paralelné súťaže s účasťou niekoľko tisíc ľudí. Nechýbajú korčuliari či vozičkári. Pravidelnými účastníkmi sú aj výkonnostní nadšenci vytrvalostných súťaží z Bardejova, ktorí stále patrili do kategórie úspešných.
 
Petnuchová šesťnásobná majsterka SR s bronzom
 
Ingrid PETNUCHOVÁ (1975), atletická športová legenda v regióne. Svoj prvý maratón na MMM zabehla v roku 2008 za 2:48:23 hod. Titul majsterky Slovenska získala ešte päťkrát a v historických slovenských tabuľkách jej patrí 11. miesto. Teraz to bol jej jedenásty maratón. Dobehla celkovo na 12. mieste časom 3:02:50 ako šiesta zo Slovenska. V kategórií veteránok sa potešila z bronzovej medaily, blízko pod tri hodiny.
 
V kategórií veteránok sa potešila z bronzovej medaily (Zdroj: archív IP) 
 
„Bol to pestrý rok. V marci som na lyžiarskych bežkách absolvovala 92 km na Vasovom behu v Švédsku. Tento stý ročník zanechal vo mne životné zážitky pri účasti 15 tisíc bežkárov. Na Slovensku to boli preteky v našej atletickej bežeckej lige, na Kráľovej studni, či Dukla - Svidník. Sezónu zakončím tradične na Štefanskom behu," vyznala sa bežecká ikona.
 
Víťazná veteránka Iveta Furáková to zvládla za 2:37:51 hod.
 
 
Gajdár od kladiva k maratónu veteránov
 
Peter GAJDÁR (1963) začínal na zničenom atletickom štadióne v skupine legendárneho trénera kladivárov na škvarovom ihrisku u Pavla Zajaca. „Trénovať som začal v skupine "limpopo" Pavla Zajaca. Tam som získal základy. V hode kladivom som bol majstrom kraja starších dorastencov výkonom nad 42 m. Po pracovných povinnostiach som začal vážne behať v roku 2019. Pretekám od 5 km až po maratón. Medzi veteránmi som vybehal už štyri tituly majstra SR, darilo sa mi aj na neoficiálnych ME a v ČR na stupni víťazov."
 
Peter Gajdár získal medzi veteránmititul majstra Slovenska (Zdroj: archív PG) 
 
V Košiciach dosiahol v celkovej klasifikácií 41. umiestnenie časom 2:59:07 min. Medzi veteránmi to bol ďalší titul majstra Slovenska. Najrýchlejší zo Slovenska Martin Rusina dosiahol čas 2:21:01 hod.
 
Bežecká okresná liga ich povzbudzuje
 
Tradiční vytrvalci - bežci sa tešili z lichotivého umiestnenia i dosiahnutých časov. Bohuš Čepiga v domácej konkurencií dobehol na 236. mieste za 3:15:03 min, Kamilovi Zajacovi na 338. mieste sa časomiera zastavila na 3:24:33 min. Populárna Bežecká liga s dlhoročnou tradíciou vyvrcholí v závere tohto roka Štefanským behom s možnou účasťou pre všetkých bežcov..
(14:52, J. Ščerbík)
Diskusia
Pridať komentár