Košická nemocnica si pripomína 20 rokov od prvej transplantácie obličky

1233x
14. Október 2024
Košická nemocnica si pripomína 20 rokov od 1. transplantácie obličky
 
 V priebehu dvoch desaťročí košické transplantačné centrum odobralo obličku na transplantačné účely 122 živým darcom. (Zdroj: FB)

V Košiciach doteraz vykonali 1379 transplantácií obličiek, pričom 8,8 percenta z nich pochádzalo od živých darcov.

Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice (UNLP) si pripomína 20. výročie prvej úspešnej transplantácie obličky od živého darcu. Pozvali desiatky darcov obličiek a odborníkov, ktorí sa podieľali na tejto operácii. Ako TASR informovala hovorkyňa UNLP Košice Ladislava Šustová, podujatím chceli prejaviť úctu darcom obličky, ktorí svojím činom zachránili zdravie a život blízkym.

Desiatkam darcov obličiek, ktorí prijali pozvanie na slávnostné stretnutie, odovzdal riaditeľ nemocnice Ľuboslav Beňa ďakovný list a odznak darcu obličky.

„Všetkým darcom obličiek, ako aj ich blízkym ďakujeme. Svojím činom ste prejavili lásku bez podmienok, ste výnimoční ľudia," povedal Beňa.
 
V Košiciach doteraz vykonali 1379 transplantácií obličiek, pričom 8,8 percenta z nich pochádzalo od živých darcov. (Zdroj: FB)

V priebehu dvoch desaťročí košické transplantačné centrum odobralo obličku na transplantačné účely 122 živým darcom, pričom darcami boli rodičia, súrodenci, manželia, ale aj priatelia a životní partneri.

„Výnimočnosť operácie u živého darcu obličky spočíva v tom, že darca podstupuje operačný výkon s cieľom zlepšiť zdravotný stav iného, nie ten svoj. Mnohí darcovia nás prekvapujú svojou neoblomnou rozhodnosťou a silou akceptovať riziká v snahe uľahčiť život svojim blízkym," uviedla zástupkyňa primára Transplantačného oddelenia UNLP Tatiana Baltesová.
 

S programom transplantácií obličiek od živých darcov v Košiciach začali v roku 2004 za pomoci kolegov z banskobystrického transplantačného centra, kde už tento typ výkonu realizovali v tom čase desať rokov. Bývalá primárka I. kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Monika Grochová, ktorá viedla prípravy aj realizáciu anestézie u príjemkyne, uviedla, že prvá príbuzenská transplantácia od živého darcu v UNLP bola pre celý tím veľkou výzvou.
 
 Košická nemocnica si pripomína 20 rokov od prvej transplantácie obličky. (Zdroj: FB)

„Bolo potrebné zabezpečiť všetko potrebné, aby bola zaistená bezpečnosť pre dve žijúce osoby - darcu aj príjemcu. O to viac emotívne bolo, že obličku mala darovať 51-ročná matka 25-ročnej dcére, a tak obe mali pred sebou ešte mnoho rokov života," dodala.

V Košiciach doteraz vykonali 1379 transplantácií obličiek, pričom 8,8 percenta z nich pochádzalo od živých darcov. Darcovia boli vo veku 22 až 73 rokov, geneticky príbuzných bolo 63 percent darcov, pričom najčastejšími darcami obličiek boli rodičia príjemcov. Všetky transplantácie s výnimkou jednej boli úspešné.

„Rozhodnutie o odobratí jednej obličky zdravému človeku je jedným z najťažších, aké lekár robí. Živí darcovia sú špecifickou kategóriou ľudí, s ktorými sa pri našej práci stretávame. Ich prístup k aktívnemu riešeniu ochorenia ich blízkych je úžasný. Statočnosť, odhodlanie a odvaha týchto darcov je príkladom aj pre nás zdravotníkov," povedal urológ Ladislav Valanský, ktorý stál pri prvom odbere obličky od živého darcu v Košiciach.
(9:20, red.)
Diskusia
Pridať komentár