Komunitná nadácia Bardejov pomáha s integráciou ukrajinských odídencov do spoločnosti

1144x
15. Október 2024
Bardejovská Komunitná nadácia pomáha začleňovať ukrajinských odídencov do spoločnosti
 
Hlavným cieľ 18-mesačného projektu je integrácia našich východných susedov dočasne žijúcich v Bardejove do komunity a spoločnosti. (Zdroj: KNBJ)
 
Ruská agresia na Ukrajine spôsobila prílev vojnových odídencov do mnohých krajín sveta. Asi 400 Ukrajincov, prevažne matiek s deťmi, si vybralo aj Bardejov a jeho okolie.
 
Komunitná nadácia sa od príchodu prvých odídencov do Bardejova sa k vzniknutému problému postavila čelom a premenila ho na výzvu. V súčasnosti pre demokratický svet niet naliehavejšej výzvy, ako stáť pri Ukrajine a pomáhať jej.
 
Preto si komunitná nadácia za hlavný cieľ 18-mesačného projektu vybrala integráciu našich východných susedov dočasne žijúcich v Bardejove do komunity a spoločnosti vôbec.
 
 V súčasnosti pre demokratický svet niet naliehavejšej výzvy, ako stáť pri Ukrajine a pomáhať jej. Ilustračná fotografia. (Zdroj: KNBJ)  
 
Aby sa vojenskí odídenci mohli čo najrýchlejšie adaptovať v novej krajine, potrebujú rýchlu pomoc so vzdelaním a stať sa čím skôr ekonomicky nezávislými. Keďže sa ich krajina pripravuje zároveň na vstup do EÚ, chceme im pomôcť aj so zvýšením povedomia o aktívnom občianstve a Európskej únii.
 
Riešiť uvedené naliehavé výzvy doby chceme na európskej úrovni s ďalšími účastníkmi projektu – zástupcami miestnej samosprávy, ÚPSVaR, mimovládnymi organizáciami a cirkevnou organizáciou i cezhraničným partnerom – Poľským humanitárnym tímom, s ktorým sme už medzinárodný projekt spolurealizovali.
 
Názov projektu: Vzdelávanie – kľúč k integrácii vojnových odídencov do spoločnosti sám napovedá, že projektové aktivity sú predovšetkým vzdelávacie, ako jazykové kurzy, ale aj rozvoj osobnosti, motivačný kurz či základy tvorby projektov.
 
 Komunitná nadácia sa od príchodu prvých odídencov do Bardejova sa k vzniknutému problému postavila čelom a premenila ho na výzvu. Ilustračná fotografia. (Zdroj: KNBJ) 
 
Ďalším nosným pilierom v integrácii odídencov do spoločnosti je získavanie know-how a skúseností od poľského partnera z práce psychológov s odídencami, celkového procesu pomoci a adaptácie v novom prostredí i súčinnosti miestnych orgánov od prvého kontaktu odídencov s miestnou samosprávou až po ich začlenenie do miestnej komunity a následné ekonomické osamostatnenie dospelých odídencov.
 
Naopak, poľský partner získa v Bardejove know – how a skúsenosti z neformálneho vzdelávania odídencov v oblasti aktívneho občianstva, zvyšovania povedomia o hodnotách EÚ a jej fungovaní. Spoločne si vyskúšajú, ako organizovať na miestnej úrovni aktivity s kontextom spoločnej Európy. Týmito aktivitami sledujeme, aby ukrajinskí odídenci boli nielen úspešní na trhu práce, ale aby sa mohli zapájať do verejného života.
 
Komunitná nadácia v Bardejove pomáha odídencom z Ukrajiny, aby sa mohli zapájať do verejného života. Ilustračná fotografia. (Zdroj: KNBJ)
 
Výsledky a výstupy, ktoré chceme projektom dosiahnuť:
 
1. vytvorený a otestovaný inovatívny a inkluzívny spôsob neformálneho vzdelávania odídencov, resp. do budúcnosti aj migrantov, prevažne mladých ľudí (odovzdaný ZMOSu, Asociácii komunitných nadácií Slovenska, ...)
 
2. vytvorená nadnárodná sieť spolupracujúcich projektových partnerov a účastníckych organizácií pripravených na realizáciu ďalšieho projektu a na riešenie krízových situácii pri prijímaní migrantov
 
3. minimálne 8 ľudí z hlavnej cieľovej skupiny si nájde prácu, resp. kvalifikovanejšiu prácu a minimálne traja sa úspešne dostanú na vysokoškolské štúdium
 
 Komunitná nadácia Bardejov pomáha s integráciou ukrajinských odídencov do spoločnosti. (Zdroj: KNBJ)
 
4. zvýšená informovanosť o voľných pracovných miestach medzi dvoma susednými cezhraničnými regiónmi - cez portály úradov práce 4. pripravení lektori na vzdelávanie doteraz chýbajúce buď u žiadateľa alebo partnera – tzn. 3 lektori, resp. začínajúci lektori z Bardejova získajú vedomostí a skúseností v oblasti psychologického poradenstva a psycho-hygieny u poľského partnera a 3 poľskí lektori získajú vedomostí a skúseností z vedenia, resp. výchovy k aktívnemu občianstvu a vzdelávania o EÚ a jej hodnotách
 
5. všetci účastníci projektu - minimálne 50 osôb - získajú skúsenosti z realizovania lokálnych aktivít s európskym kontextom – aspoň 2 aktivity aj zrealizujú
 
(8:45. red. Zdroj: Jozef Jarina projektový manažér Komunitná nadácia Bardejov)
Diskusia
Pridať komentár