VIDEO | Diamantový klub Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach

1520x
16. Október 2024
71 členov diamantového klubu
Pozrite si našu videoreportáž 
 
„Behám preto, aby som žil.”
 
Vytrvalosť, odhodlanie, trpezlivosť a vášeň. Presne tieto vlastnosti charakterizujú členov Diamantového klubu Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Členmi tohto klubu sa stávajú zdatní športovci, ktorí dokázali dobehnúť do cieľa maratónu minimálne 25 krát! 
 
Diamantový klub tento rok privítal štyroch nových členov, čím sa celkový počet zvýšil na 71. Novými členmi sú Josef Oborný, Miroslav Telepovský, Jozef Ambróz a Gabriel Sabo. Každý z nich má svoj vlastný príbeh a jedinečnú cestu, ktorá ich priviedla k maratónom. Práve tieto príbehy sú inšpiráciou pre ďalších bežcov, ktorí sa túžia pripojiť do Diamantového klubu MMM v Košiciach.  
 
„Ako malý chlapec som chodieval s rodičmi do Košíc pozerať Medzinárodný maratón mieru. V tej dobe, to boli roky 70., mohli súťažiť len certifikovaní športovci v nejakých kluboch a tak som si povedal, že niekedy, keď vyrastiem, rád by som to skúsil. Táto príležitosť prišla až niekedy v roku 1983, už ako vysokoškolák som sa teda prihlásil. Športoval som ako mladý človek tak som si povedal, že to vyskúšam,” prezradil Miroslav Telepovský, nový člen diamantového klubu MMM a pokračoval. 
 
„Ktorý bol najkrajší? Ja si osobne myslím, že boli asi všetky pekné, pretože sú domáce, sú košické a mne sa tu v Košiciach beháva najlepšie.”  
 
 
„Moje rozhodnutie začať behať vzniklo ešte niekedy na vysokej škole, kde ma moji spolubývajúci vyprovokovali a začali sme behať, len okolo internátu. To bolo v roku 81 pred viac ako 40-timi rokmi.. Ak začnem behať tak dva tri roky behám, pripravím sa a až potom idem na maratón. Pre mňa je pohyb základom života. Si neviem predstaviť, že by som sa nehýbal buď na bicykli alebo behom alebo aspoň turistika,” uviedol Jozef Ambróz, nový člen diamantového klubu MMM.
 
„Mňa inšpirovalo k behu najmä to, že som ako zrakovo postihnutý sa potreboval realizovať v nejakom športe. A beh bol ako jednou takou prirodzenou formou pohybu pre človeka. A keďže ako deti sme sa stále šantili vonku, hrali hokej, futbal, naháňali sa po stromoch tak to naväzovalo nato to behanie. Motivácia je taká, že hýbať sa. Byť na čerstvom vzduchu a byť v prírode. To je najkrajšia lekáreň a najlepší lekár,” zhodnotil Gabriel Sabo, nový člen diamantového klubu MMM.
 
Počet členov sa každý rok rozrastá, tentokrát to bolo o 4 nových členov (Zdroj: FB/Kosice Peace Marathon - Medzinárodný maratón mieru Košice) 
 
„Rada som mala vždy pohyb a popri manželovi som začala, bola som v takej skupine pracovnej, kde chlapci behávali a popri nich som začala behať,” vysvetlila Alžbeta Tiszová, členka diamantového klubu MMM.
 
Líder Diamantového klubu je Peter Polák so svojimi 48. košickými maratónmi, prezradil nám ako vníma budúcnosť MMM v Košiciach.
 
„O budúcnosť sa nemusíme báť. Stále sa to rozširuje ten počet bežcov aj počet kvalitných bežcov, len Košice sa nedajú nafúknuť, tie ulice sú úzke takže ten limit neviem, či sa bude dať posúvať,” povedal na záver Peter Polák, líder diamantového klubu.
(13:13, red)
Diskusia
Pridať komentár