VIDEO | Premiéra filmu k príležitosti 100. výročia maratónu

719x
17. Október 2024
Unikátny film o živote maratónskych bežcov a histórii mesta Košice 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
3 roky natáčania, 8 jazykov, 1 film. Košický maratón - príBEH mesta dokumentárny film z dielne režiséra Petra Kerekesa. Film ktorý zachytáva skutočné príbehy účastníkov maratónu.
 
„Nie je to len o behu, je to o príbehoch. Je to nielen o Košičanoch, ktorí chceli utekať, ale aj o Košičanoch, ktorí museli utekať a že sa tam vlastne dostane príbeh celého 20. storočia. Vystupujú tu špičkoví bežci, takže tam ten výber bol veľmi jednoduchý, išli sme podľa časov,“ prezradil Peter Kerekes, režisér filmu.
 
 
„Keď vidím vo filme ľudí, ktorí vypovedajú vlastne svoj život, ale ich život je naším životom, životom maratónu. Treba sa na ten film dívať naozaj so srdcom, s tým, že ak sme pri tej trati a ten maratón máme radi, nemôže sa nám tento film nepáčiť. Treba ho prežiť, treba mu porozumieť. Chcem, aby raz ukazoval históriu nášho mesta. Aby bol takým dokumentárnym filmom, ktorí bude slúžiť tým, ktorí prídu po nás,“ povedal Jaroslav Poláček, primátor Košíc.
 
56 filmovacích dní, 112 hodín materiálu, desiatky ľudí ktorí priblížili svoj život pre vytvorenie tohto filmu.
 
Filmári natáčali aj v Keni (Zdroj: Ahoj TV) 
 
„Pre mňa ako pre Košičana má taký osobitný význam tým, že tých protagonistov poznám. Poznám do detailu tie ulice, kde sa maratón beží. Je to naozaj pocta, nielen maratónu, ale aj Košičanom. Ten film bol citlivo urobený aj z pohľadu toho športu, aj z pohľadu osudov. Z pohľadu histórie a dejín, ktoré jednoducho nevieme poprieť,“ zhodnotil Mário Švec, vedúci oddelenie športu a mládeže v Košiciach.
 
„Keď ho uvidí aj niekto zahraničný, tak zistí, prečo my Košičania tak milujeme Medzinárodný maratón mieru. Tvorcovia si dali námahu a išli do Kene, ukázali ako tam bežia tí elitní atléti, ktorých my poznáme len ako tých najrýchlejších na tejto trati. Verím tomu, že keď sa tento film bude premiérovať kade-tade vo svete, že získa veľa ocenení a že každý pochopí, že Košice sú tak výnimočné mesto,“ uviedla Radka Kovaľ Mazáková, moderátorka Medzinárodného maratónu mieru.
 
Natáčanie na samotnom maratóne s tisíckami ľudí, či točiť v ďalekej Keni. Aj to boli výzvy, ktorými musel prejsť celý filmový štáb.
 
Premiéra filmu divákov zaujala (Zdroj: Ahoj TV) 
 
„Priniesli pocity a aj to, čo je skutočným obrazom maratónu, ktorý vyžaduje veľa úsilia, ale prináša priateľstvo a solidaritu s ľuďmi,“ zhodnotil Paco Borao, prezident AIMS – Medzinárodnej asociácie maratónov a cestných behov.
 
„17000 športovcov zo všetkých kontinentov je jedna obrovská sila. Ukazuje, že mesto Košice je lídrom, že mesto Košice má jednu silnú vlajku, silnú moc. Košičania vedia o tom, že sú videní, sú hľadaní a tí bežci ich tam chcú a potrebujú,“ dodal Poláček.
 
Film bol vytvorený pri príležitosti jedinečného jubilea, keď maratón oslavuje 100 rokov od svojho vzniku.
(14:47, red)
Diskusia
Pridať komentár