Bardejov bude zvyšovať dane. Poplatok za odpad sa zvýši zo 42 na 60 eur

2004x
17. Október 2024
 Mestská rada v Bardejove rokovala o zvyšovaní daní a poplatkov
 
  Mesto počíta s navýšením sadzieb u všetkých typov daní z pozemkov, zo stavieb, z bytov, za psa, za užívanie verejného priestranstva, za ubytovanie za predajné automaty a za nevýherné hracie prístroje. (Zdroj: Mesto Bardejov)
 
Vo štvrtok 17. októbra 2024 sa v priestoroch bardejovského Mestského úradu konalo v poradí už 13. rokovanie Mestskej rady.
 
„Predmetom rokovania boli najmä návrhy všeobecne záväzných nariadení mesta týkajúce sa miestnych daní a poplatkov a vyhlásenie voľby hlavného kontrolóra mesta. Tieto voľby by sa mali uskutočniť na zasadnutí mestského poslaneckého zboru 12. decembra 2024," informuje na sociálnej sieti Mesto Bardejov. 
 
Návrh všeobecne záväzných nariadení (VZN) ráta s väčším či menším navýšením sadzieb u všetkých typov daní z pozemkov, zo stavieb, z bytov, za psa, za užívanie verejného priestranstva, za ubytovanie za predajné automaty a za nevýherné hracie prístroje.
 
 
„Prípadné schválenie Mestským zastupiteľstvom takto navrhovaných sadzieb by do mestského rozpočtu prinieslo 450 tisíc euro," konkretizuje ďalej mesto. 
 
S navýšením ráta mesto aj v návrhu poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Po rozsiahlej diskusii a úpravách pre fyzické osoby - občanov zo súčasných 42 eur na 60 eur za osobu. Sadzba poplatku za komunálne odpady pre právnické osoby a podnikateľov je 0,0333 € za 1 liter komunálnych odpadov pre zberné nádoby s objemom do 1100 litrov a 0,0175 eur za 1 liter komunálnych odpadov pre zberné nádoby s objemom 1100 litrov a viac.
 
 Bardejov bude zvyšovať dane. Poplatok za odpad sa zvýši zo 42 na 60 eur. (Zdroj: Mesto Bardejov)
 
Sadzba poplatku za drobné stavebné odpady je 0,050 eur za kilogram drobných stavebných odpadov bez obsahu škodlivín. Občanom, ktorí k 1. januáru 2025 dosiahnu vek 64 rokov sa ročný poplatok vynásobí koeficientom 0,7, teda dostane sa na úroveň 42 eur.
 
„Pri poplatku za rozvoj návrh ráta s plošným zvýšením o 20 %. Samozrejme, že tieto prerokované návrhy daní a poplatkov podliehajú schváleniu Mestským zastupiteľstvom. Predpokladá sa, že by to mohlo byť v polovici novembra tohto roka," dodáva na sociálnej sieti Mesto Bardejov.
(15:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár