VIDEO | Krajské múzeum v Prešove na dva roky uzavreli

198x
18. Október 2024
Rozsiahla rekonštrukcia múzea
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Krajské múzeum v Prešove pripravuje rozsiahlu rekonštrukciu svojich priestorov na Hlavnej ulici.
 
„Máme veľký investičný dlh do priestorov Krajského múzea a do Rákociho paláca, keďže tu v strašne dlhej dobe nebolo investované a priestor je značne využitý a schátraný. To znamená, vyžaduje komplexnú rekonštrukciu od fasády až po základnú infraštruktúru,“ prezradil Ľuboš Olejník, riaditeľ Krajského múzea v Prešove.
 
Plánované práce za viac ako päť miliónov eur uzavreli priestory múzea na vyše dva roky. Zmiznúť museli aj všetky exponáty.
 
„Vďaka ústretovosti zriaďovateľa sa podarilo získať externé depozitáre na Konštantínovej ulici, kde sme vysťahovali všetky depozitáre,“ pokračoval Olejník.
 
Múzeum znova otvoria až začiatkom roka 2027 (Zdroj: Ahoj TV) 
 
Modernizácii múzea predchádza reštaurátorský výskum, ktorý má posúdiť historickú hodnotu jednotlivých prvkov na fasáde i v interiéri.
 
„Má dohľadať, či nie sú niekde skryté niektoré historické vrstvy, ku ktorým by sa trebalo vrátiť,“ vysvetlil riaditeľ.
 
„Máme tam aj nejakú tú stredovekú, barokovú vrstvu a potom z tých posledných tie klasicistické,“ uviedol Martin Kukura, reštaurátor.
 
 
Prácu reštaurátorov komplikovalo zistenie, že pri poslednej rekonštrukcii priestorov v 50-tych rokoch minulého storočia odstránili viacero starších vrstiev. Sondami ale objavili aj niekoľko zaujímavosti.  
 
„Tu sa našli také zaujímavé kamenné, bohato profilované konzoly s rastlinným výjavom, ešte sú tam aj fragmenty alebo teda lepšie dochované vrstva pôvodnej výmaľby. Síce tmavosivej, ale s takými čiernymi kontúrami, celkom zaujímavé,“ popísal Kukura.
 
Všetky exponáty presunuli do externých depozitárov (Zdroj: Ahoj TV) 
 
Zistenia reštaurátorov sa zhodnotia a po konzultácii s Krajským pamiatkovým úradom sa dohodne ďalší postup obnovy.  
 
„Môžeme si to predstaviť tak, že takmer každý jeden kúsok Rákociho paláca a priľahlých mešťanských domov, bol podrobený analýze a potom na základe odbornej expertízy bude reštaurovaný, rekonštruovaný alebo remeselne obnovený,“ dodal Olejník.
 
Prvých návštevníkov čakajú v múzeu po rozsiahlej obnove až na začiatku roka 2027.
(11:20, red) 
Diskusia
Pridať komentár