Prezident SR podpísal konsolidačný zákon aj zákon o transakčnej dani

406x
18. Október 2024
Prezident SR podpísal konsolidačný zákon aj zákon o transakčnej dani
Prezident sa tak rozhodol po tom, čo bola splnená jeho podmienka (Zdroj: archív) 
 
Prezident SR Peter Pellegrini podpísal dnes konsolidačný zákon, ktorého cieľom je ozdravenie verejných financií. Rozhodol sa tak po tom, čo bola splnená jeho podmienka, aby sa našlo kompromisné riešenie v otázke platov zdravotníkov.
 
Minister zdravotníctva SR Kamil Šaško dnes prezidenta SR na stretnutí v Prezidentskom paláci informoval, že sa podarilo vyrokovať viac ako 100 miliónov eur na zvýšenie platov všetkých zdravotníckych povolaní. Hoci prezident SR rozumie potrebe ozdravenia verejných financií, upozornil vládu, aby pri opatreniach dôsledne vnímala aj skutočný stav slovenskej spoločnosti.
 
 
„Verím, že vláda na budúci rok svojimi riešeniami podá pomocnú ruku všetkým ľuďom, ktorí by sa aj kvôli prijatým konsolidačným opatreniam mohli dostať do životných ťažkostí,“ zdôraznil.
 
P. Pellegrini dnes podpísal aj zákon o transakčnej dani, ktorý považuje za neoddeliteľnú súčasť konsolidačných opatrení. Transakčná daň je viac unikátom ako bežným opatrením v európskych štátoch. „Preto veľmi ocením, ak sa vláda podrobne oboznámi so všetkými dôsledkami takejto dane. Daň má začať platiť až od 1. apríla budúceho roka, čo je dostatok priestoru na vyriešenie viacerých stále otvorených otázok,“ uviedol. Prezident SR verí, že vládny kabinet prostredníctvom novely tohto zákona urobí všetko pre to, aby odstránila nezamýšľané dôsledky zavedenia novej dane na celú spoločnosť.
(12:09, TS)
Diskusia
Pridať komentár