VIDEO | Barcelonská La Rambla v Košiciach

557x
22. Október 2024
Katalánsku kultúru preniesli do metropoly východu
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Študenti košického gymnázia Park mládeže sa už po 19. krát snažili premeniť Hlavnú ulicu na ikonickú, barcelonskú La Ramblu. Davy ľudí, pouliční muzikanti, maliari, živé sochy či záplava kvetín. To je len malá ochutnávka najznámejšej ulice v Barcelone, ktorej atmosféru sme mali možnosť pocítiť v Košiciach.
 
„Je to 19 ročník La Rambly, ktorá vznikla z iniciatívy bývalej pani riaditeľky Aleny Bobákovej, ako snaha preniesť barcelonskú La Ramblu do Košíc,“ prezradila na úvod riaditeľka gymnázia Zuzana Krajcárová.
 
Stredoškoláci z bilingválneho gymnázia si pripravili nápadité masky a veselý program.
 
„Naša trieda tento rok reprezentuje Netflix. Každý z nás si pripravil nejaký film, či seriál a urobili sme k tomu rôzne scénky či tance. Môžete u nás vidieť napríklad Wednesday, Drozdajku, Barbie alebo Kill Bill,“ uviedla študentka.
 
„My ako trieda sme sa rozdelili na dve časti. Jedna časť sú mimoni, ktorí spievajú a tancujú a my sme Adams Family, napiekli sme koláče, uvarili horúcu čokoládu,“ povedala ďalšia.
 
 
Akciu každoročne zastrešuje španielske veľvyslanectvo.
 
„Rambla v Košiciach, je práve počas španielskeho národného sviatku, takže atmosféra je absolútne fantastická. Každý Španiel, a najmä ja, ako zástupca veľvyslanectva, cítim obrovskú hrdosť a spokojnosť, pretože sa cítim ako doma. Gymnázium robí skvelú prácu nie len vo vzdelávaní slovenských žiakov po slovensky,ale aj po španielsky. Dlhé roky podporujú španielsku kultúru aj španielčinu a to je krásne,“ pochválil Joaquín Tamara Espot, pridelenec pre vzdelávanie Španielskeho kráľovstva na Slovensku.
 
Dni španielskej kultúry a akcia La Rambla sú medzi žiakmi aj učiteľmi veľmi obľúbené.
 
 „Som veľmi rád, že máme šancu okúsiť španielsku kultúru aj tu na Slovensku. Či už z hľadiska tancov, spevov a ich tradícií,“ prezradil študent.  
 
 
„Je skvelé, že škola organizuje také podujatie aj to ako sa učitelia snažia stmeľovať kolektív. Podporujeme tým španielsku kultúru a spája nás to všetkých,“ vysvetlila študentka.
 
„Pre mňa je táto akcia špeciálna, pretože nemáme veľa príležitostí sa takto stretnúť, zabaviť sa a niečo vytvoriť. Je to vec, ktorá nás spája nie len ako triedu, ale aj ako školu,“ potešil sa ďalší študent.
 
„Atmosféra, je tu veľmi živá a cítiť veľkú chuť účastniť sa. Všetci študenti sa pripravovali niekoľko týždňov a je vidieť ich snaha. Škole prajem veľkú účasť, túžbu po práci, aby sa darilo, a aby sa žiaci učili,“ uviedol španielsky učiteľ.
 
 
Myšlienku multikultaralizmu podporuje aj mesto Košice.
 
„Mne sa veľmi páči táto atmosféra, tá kreativita mladých ľudí, ale hlavne to šírenie inej kultúry, tradícií a života iného národa. My si veľmi vážime, že práve oni sú nositeľmi tejto myšlienky, že oni sú organizátori. My si uvedomujeme aj ten prínos pre mesto a budeme ich v tom podporovať ako budeme môcť,“ prezradila Lucia Gurbaľová, viceprimátorka mesta Košice.
 
„Hlavným cieľom je, aby si študenti našli vzťah k sebe a aby sa scelil kolektív. To je ten základ, ktorý chceme, aby bol vytvorený. Druhým zámerom je propagovať španielsku kultúru a španielske štúdium, aby bolo naďalej také atraktívne pre našich žiakov,“ dodala na záver riaditeľka.
(15:00, red)
Diskusia
Pridať komentár