Návšteva z USA medzi žiakmi ZŠ na Wolkerovej ulici

19x
30. Apríl 2016

Zaujímavá návšteva na ZŠ Wolkerova v Bardejove

zs wolkerova ahojbardejov.sk (7).JPG

Spoločne zapózovali

 

Veľvyslanectvo USA v SR dáva slovenským školám a inštitúciám možnosť stretnúť sa s americkými diplomatmi i s odborníkmi z rôznych oblastí. Žiaci tak môžu hovoriť s rodenými Američanmi buď na všeobecnú alebo špecifickú tému podľa profesného zamerania a záujmu. Tento program bol zavedený v roku 2007 a odvtedy je dôležitou súčasťou práce Veľvyslanectva USA na Slovensku.

Dňa 26.04.2016 navštívil Základnú školu na Wolkerovej ulici v Bardejove Chargé d´Affaires Veľvyslanectva USA v Bratislave pán Liam Wasley v sprievode riaditeľa Public Affairs oddelenia americkej ambasády pána Jasona Khilea. 

Po krátkom privítaní vedením školy sa obaja vzácni hostia zapísali do pamätnej knihy. Zatiaľ čo p. Wasley mal prijatie na Mestskom úrade v Bardejove, p. Jason Khile si pripravil pre vybraných žiakov školy prezentáciu o svojom rodnom meste - Chicagu. Rozprával o geografických podmienkach, o obrovskom požiari, ktorý zachvátil mesto v roku 1871, predstavil významné osobnosti, ktoré sú spojené s týmto mestom. Spomenul súčasného amerického prezidenta Baraka Obamu, ktorý študoval na Univerzite v Chicagu,  moderátorku a herečku  Oprah Winfrey, ktorej meno je spojené s chicagskou televíziou i ďalších významných hercov, architektov či športovcov. Žiakom predstavil najzaujímavejšie miesta Chicaga, športové tímy, architektúru...

Po polhodinovej prezentácii nasledovali otázky žiakov. Zaujímalo ich, či pánovi Khileovi chutí slovenské jedlo, ako trávi svoj voľný čas, pýtali sa na jeho rodinu, prácu na americkej ambasáde. Zaujímalo nás i to, či pán Khile vie po slovensky a treba povedať, že aj keď skromne tvrdil, že sa ešte len učí, pri ďalších osobných rozhovoroch dokázal, že jeho slovenčina je bezchybná.    

V závere prezentácie odovzdal žiakom malé darčeky – odznaky s vyobrazením slovenskej a americkej vlajky ako symbolu priateľstva medzi národmi. Pani riaditeľka poďakovala vzácnemu hosťovi, na ktorého už čakalo auto diplomatických služieb a pán Jason Khile odišiel za ďalšími povinnosťami. 

Táto krátka návšteva priniesla množstvo nových informácií a motivovala žiakov do ďalšieho vzdelávania sa v oblasti cudzích jazykov. 

(13:30, J. Dunčák, foto: E. Dudinská) 

 

 

Sledujte tiež

 

Partners móda

http://ahoj.tv/firmy/detail/partners_modanakupovanie.html

výpredaj.jpg

 Profil firmy

969
Diskusia
Pridať komentár