Gymoš je po roku opäť zlatý

17x
07. Máj 2016

Partner portálu ahojbardejov.sk dosiahol skvelý úspech

13083283_1150085531676446_4930543721260426646_n.jpg

Spoločne zapózovali

 

Dvadsiaty tretí apríl 2016 sa zapíše do histórie časopisu Gymoš hrubými písmenami. Ako prvý v histórií obhájil zisk Zlatého Štúrovho pera na súťaži stredoškolských a vysokoškolských časopisov vo Zvolene.

Je tesne po druhej poobede a v krajskej  knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene by sa napätie dalo krájať. Všetci očakávajú, ktorá redakcia tento rok získa Zlaté Štúrovo pero. Po chvíli nadíde moment, na ktorý každý nedočkavo čaká. Začínajú sa oceňovať tie najlepšie redakcie spomedzi stredoškolských časopisov. Po tom, ako si cenu za prvé miesto prevzala časť redakcie časopisu Rozhľad z Považskej Bystrice, nastala dlho očakávaná chvíľa. „Ako sa volá časopis, ktorý získava Zlaté Štúrovo pero?“ opýta sa publika predseda poroty stredoškolských časopisov Pavol Vitko. „Gymoš!“ odpovedá vzápätí. V tej chvíli mi po tele prebehli zimomriavky. Bol to pre nás obrovský šok získať druhýkrát za sebou Zlaté Štúrovo pero.

Aj keď je pocit z víťazstva neopísateľný, Štúrovo pero ponúka oveľa viac. Mladí novinári totiž získajú mnoho nových informácií, ktoré im umožnia zlepšovať ich časopisy. Trojica porotcov Pavol Vitko, Patrik Herman a Lukáš Diko počas dvoch dní hodnotila osemdesiatštyri stredoškolských časopisov. Samotnému hodnoteniu predchádzala tlačová konferencia s nadporučíkom Martinom Farkašom,  ktorý ako jediný prežil pád lietadla pri obci Hejce v roku 2006. Je obdivuhodné, že sa potom, čo prežil, dokázal do armády vrátiť. Je jasné, že armáda je jeho osudom.

GYMOŠ logo.jpgGymoš mal zastúpenie aj  v kategórií Novinárske príspevky stredoškolákov. Porota pri svojom hodnotení ocenila najmä rôznorodosť tém, pričom za najzaujímavejšie označila riporty z rôznych akcií, recenzie filmových či divadelných hier a rozhovory s rôznymi osobnosťami. Medzi desiatimi pozvanými som sa tohto roku ocitol aj ja. „Veľmi sa mi páči, že ponúkate svojim študentom profily bývalých žiakov. Čo mi však trochu prekáža, je, že sa málo venuješ ich spomienkam na život v škole,“ zhodnotil moju rubriku Bývalí študenti predseda poroty Tomáš Bella. „Okrem kvalitných textov ponúkaš aj naozaj kvalitné fotografie, možno by si mohol častejšie meniť miesto, kde respondentov fotíš.“ Pridal aj konkrétny príklad: „Zaujal ma profil riaditeľa základnej školy Jána Miku. V článku sedí za stolom v riaditeľni, kde, tipujem, sa rozhovor uskutočnil. Ak by si ho poprosil, aby ti ukázal školu, mohol si ho napríklad odfotiť pri tom, ako ukazuje ocenenia, ktoré škola vyhrala. Získal by si tým dynamický záber.“

Jednou z najzaujímavejších častí bolo spoločné hodnotenie titulkov v rôznych slovenských novinách. Porotcovia ukazovali súťažiacim študentom titulky a našou úlohou bolo zhodnotiť, do akej miery sú schopné prilákať pozornosť čitateľa. „Dobrý titulok musí v prvom rade vzbudiť pozornosť,  ale nesmie prezradiť podstatu. Je vhodné používať slovesá, lebo vďaka nemu je titulok dynamický,“ odporučil budúcim novinárom Bella.

Ak si niekto myslí, že som si tam pripadal ako v škole, lebo nás porotcovia neustále poučovali a kritizovali, veľmi sa mýli. V priateľskej atmosfére nás neraz pobavili vtipmi či príbehmi zo života, ktorými sa snažili potvrdiť opodstatnenosť svojich tvrdení. A musím priznať, že sa im to darilo výborne.

Tohtoročné Štúrovo pero dopadlo nad očakávanie. Okrem Zlatého Štúrovho pera získal Gymoš aj cenu časopisu Obrana za články s vojenskou tematikou, druhé miesto v kategórii Nadácie Slovenskej sporiteľne za rubriku Financie, v ktorej sa venujeme finančnému vzdelávaniu, šéfredaktorka Janka Bosáková dostala stáž v televízií Markíza a ja som si z rúk porotcov prevzal Prémiu Literárneho Fondu.

(19:30, D. Sopko, foto: R. Sosňák)

 

 

Ofis centrum

http://ahoj.tv/firmy/detail/ofis_centrum.html 

4.jpg

 

 

12366319_1106819546027096_6842759724891510124_n.jpg

Už čoskoro AHOJ.jpg

Diskusia
Pridať komentár